-+=
Olvasási idő: 5 perc

Telítettség hormonnak is nevezik. Ha jól működik, akkor elveszíted az étvágyad, ha ettél annyit, amennyi a tested számára elegendő.

Mi ez a leptin és mit csinál benned?

A leptint csak 1994-ben fedezték fel a kutatók! Mennyire nem tudunk még mindig semmit igaz? 🙂 Még csak most kezdjük el megérteni, hogy milyen fontos ez a hormon ahhoz, hogy a súlyod megfelelő legyen és egészséges maradj.

A leptin tehát egy hormon, amely a zsírsejtjeidben képződik a testedben. Ez a hormon 2 fő feladatra szolgál:

– jelet küld az agyadnak, hogy éhes vagy, vagy már tele a gyomrod
– szabályozza az energia leadást a szervezetedben

Mi az a leptin rezisztencia?

Minél több zsírsejted van, annál több leptin van a szervezetedben. A leptin küldi tehát a jelet az agyba, hogy hagyd abba az evést, ha az energia raktáraid visszatöltötted. Ez csak akkor történik jól, ha ez a mechanizmus nem sérült.

Majdnem mindenki rendelkezik annyi leptinnel, amely az élethez szükséges. Akkor alakul ki a folyamatban a probléma, amikor az agy nem kapja meg a leptin jeleit, és nem is reagál ezekre a jelekre. A legvalószínűbb, hogy gyulladás okozza ezt a “rendszerhibát”, amely a neuronok sérüléséhez vezet az agyban.

Ez az a kondíció, amit leptin rezisztenciának hívunk.

Ekkor az agy nehezen, vagy egyáltalán nem ismeri fel a leptin hormon jeleit. Így Te állandóan éhes vagy, még akkor is, amikor van elég energia és tápanyag a testedben.

Tele a hasad, de az agyad arról értesít, hogy éhezel. Ez olyan betegségekhez vezet, amelyet jobb ha nem is részletezek. A leptin rezisztencia széles autópálya az elhízáshoz, a csontjaid problémáihoz de bármilyen szív- és érrendszeri betegséghez is.

Honnan tudhatod, hogy leptin rezisztens vagy? 

Emberek milliói már most leptin rezisztensek. A legtöbben közülük nem tudják mi az a leptin. A tipikus, városi étkezési módszer pedig sokat segít abban, hogy Te is beleess ebbe a “betegségbe”.

A sokféle cukor, sok szénhidrát és feldolgozott étel azt okozza, hogy a zsírsejtjeid leptinben úsznak. Ha ezt sokáig csinálod, értelemszerűen a szervezeted adaptálódik és ellenállóvá válik az leptinnel szemben. Ez a folyamat hasonlatos az inzulin rezisztencia kialakulásához – mindig éhes vagy, mindig fáradt, mindig kimerült. Még akkor is, amikor túl sok tápanyagot adtál a testednek.

A jó hír az, hogy léphetsz és visszaállíthatod a leptin érzékenységed. Az első teendőd: állítsd fel a megfelelő diagnózist.

33% OFF a stressz elleni termékekre!

Leptin rezisztens vagy? Ez az 5 pont segíthet ennek kiderítésében: 

1. Túlsúlyos vagy (vagy túl vékony)

Mérd meg magad, vagy nézz a tükörbe. Ha több mint 5 kg-nyi súlyfelesleg van rajtad, és a hasadon megvan az úszógumi, akkor már nagy a valószínüséged rá. A plusz súly gyakran a melléktermék a rezisztenciában. Ha nem is tudsz lefogyni, akkor még nagyobb az esély.

(A “nem tudsz lefogyni” állapot megállapításához, akarnod is kell. Próbálkoznod is.)

Ha több mint 5-8 kg mínuszban vagy az egészséges súlytól, akkor szintén gyanakodhatsz a leptin háztartásodra. A legegyszerűbb ha így jegyzed meg: aki az átlagos, egészséges súlytartományokból már kicsúszott, szinte biztos, hogy leptin rezisztens.

2. Folyamatosan ételre vágyakozol 

Mennyi mindent eszel meg 2 étkezés között? Állandóan rágsz valamit?

Ha erősen kívánod a junk food szortimenjét, akkor lehetséges a leptin rezisztencia. Ha Neked bonyolult 4 órán keresztül nem enned 2 étkezés között, akkor ezt jelnek veheted. Egy 4 órás időtartam evés nélkül nem sok.

3. Szinte semmit sem eszel 

Sokan úgy fogyókúrázunk, hogy nem eszünk semmit sem. Ez a drasztikus kalória csökkentés az étrendedben azt okozza, hogy a szervezeted meg sem érzi a leptint. Jobb ha lassabban diétázol, mert akkor sem az anyagcseréd nem sérül, sem a hormonháztartásod.

4. Sokat aggódsz és nem tudsz aludni 

Az irodában dolgozó emberek a modern társadalom szülöttei, akik nagyon sokan nem tudnak aludni. A legtöbben lebecsüljük ennek az életformának a veszélyességét. Az erős stressz, és az alvás hiány kombinációja ki fog ütni!

Minél több kortizol van a véredben, annál kevesebbet alszol és ez még több kortizolhoz vezet. Ez a ciklus a végén, a romló egészségedhez az egyenes út. Legalább 7-8 órát aludj minden éjjel, mert a magas stressz hormon, azaz kortizol szint, leptin rezisztenciát fog okozni. A stresszt pedig kezeld – mindig írom: benned van, állítsd le!

5. A szokásos, modern étrenden vagy

Azok az ételek, amelyeket a szádba teszel, óriási befolyással vannak a szervezetedre és arra, hogy a jövőben hogyan fog működni a tested. Biztos vagyok benne, hogy tudod mi az a modern étrend: sok cukor, sok-sok szénhidrát, finomított liszt, semmilyen friss étel.

Ha ezeket eszed, tönkreteszed a szervezeted természetes leptin válaszát. A péksütemények és tészták gyorsan nagy energiát szolgáltatnak, a szervezeted nagyüzemben feldolgozza őket, és utána újra éhes leszel. Szinte folyamatosan leptinben úszik a tested, így hamar rezisztenssé válsz. Az agyad azt hiszi, hogy folyamatosan éhes vagy.

Hogyan állítsd vissza a leptin érzékenységed? 

– okosan diétázz – és a “diéta” itt az olyan ételek fogyasztását jelenti, amelyek sok zöldséget, fehérjéket, magvakat tartalmaznak, és kevés szénhidrátot. Nem fog gyorsan menni, azaz hónapokig kell csinálnod, és utána sem hagyhatod abba!

1 lépés: gabonafélék, finomított cukor, feldolgozott ételek – végezz velük! 

Egyszerűen kerüld ezeket. Fehérjék, egészséges zsírok, zöldségek. Tudom, hogy meg tudod oldani!

2 lépés: maximalizáld az omega 3 zsír beviteled! 

A kiegyensúlyozott arányban lévő omega-3 és omega-6 zsírbeviteled meghatározza az egészséged. Ezek esszenciális zsírok, azaz nélkülük meghalunk.

Ehetsz több “bio-halat” vagy egészséges környezetben nevelt állatok húsát. Ha ez nem megy, akkor a napi rutinodhoz fontos: a magas minőségű halolaj étrend-kiegészítő használata. Az ilyen zsírsavak csökkentik a gyulladásokat a szervezetedben, és fokozódik a leptin érzékenységed.

3 lépés: kevesebbet nassolj! 

Az rendben van, ha egy marék mandulát elmajszolsz, vagy eszel egy fehérjés csokit. De limitáld a snack időd. Ha nem áramlik az étel folyamatosan a szervezetedbe, akkor nem állandósul a leptin szinted. Ha hullámok vannak benne, jobban reagál rá a tested.

4 lépés: Edzés, sport mindegy mi!  

A sport majdnem mindenre jó. A leptin érzékenységed is javítja.

5 lépés: Fejezd be a stresszelést és aludj eleget!  

Nem győzöm hangsúlyozni a stressz menedzsment fontosságát. Tudom, hogy nem hallottál erről még sokat, és nem tudod hogy kell. Flow élménymeditáció, sport – valamit válassz, ami kisegít belőle!

6. A leptin érzékenységed fokozására kiváló a Peak EPA halolaj.

Leptin

Leptin hormon

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!

Referenciák:

Ahima, RS, et al. Role of leptin in the neuroendocrine response to fasting. Nature 1996. 382:250-252.
Segerson, TP, et al. Thyroid hormone regulates TRH biosynthesis in the paraventricular nucleus of the rat hypothalamus. Science 1987. 238:78-80.
Zhang, Y, et al. Positional cloning of the mouse obese gene and its human homologue [erratum 1995, 30:479]. Nature 1994. 372:425-432.
Flier, JS. Clinical review 94: what’s in a name? In search of leptin’s physiologic role. J Clin Endocrinol Metab 1998. 83:1407-1413.
Clement, K, et al. A mutation in the human leptin receptor gene causes obesity and pituitary dysfunction. Nature 1998. 392:398-401.
Elmquist, JK, Elias, CF, Saper, CB. From lesions to leptin: hypothalamic control of food intake and body weight. Neuron 1999. 22:221-232.
Tartaglia, LA, et al. Identification and expression cloning of a leptin receptor, OB-R. Cell 1995. 83:1263-1271.
Legradi, G, et al. Arcuate nucleus ablation prevents fasting-induced suppression of ProTRH mRNA in the hypothalamic paraventricular nucleus. Neuroendocrinology 1998. 68:89-97.
Kim, MS, et al. The central melanocortin system affects the hypothalamo-pituitary thyroid axis and may mediate the effect of leptin. J Clin Invest 2000. 105:1005-1011.
Nillni, E, et al. Leptin regulates TRH biosynthesis. Endocrine Society Abstract 1999. 36:1. (Abstr.)
Nicoloff, J.T., and LoPresti, J.S. 1996. Nonthyroidal illness. In The thyroid. L.E. Braverman and R.D. Utiger, editors. Lippincott-Raven. Philadelphia, PA. 286–296.