Az aszalt gyümölcsökkel sosem voltam teljesen jóban, de sütéshez néhányat kifejezetten szeretek használni. A datolyát még a karácsonyi kísérletezgetéseim során szerettem meg, hiszen leturmixolva nagyon jó karamella szerű krémeket lehet vele készíteni. Mindezt most egy paleo sütiben banános, csokis ízvilággal párosítottam. A süti különlegessége, hogy bár paleo, mégis alig tartalmaz zsírt.
Paleo
Hozzávalók a kosárkákhoz:
- 20 g makadámdió liszt (vagy más magliszt)
- 30 g kókuszliszt
- 20 g eritrit
- 10 g útifű maghéj
- 10 g kakaó
- 1 tojás
- kevés víz
Hozzávalók a datolyás krémhez:
- 50 g datolya
- 30 g fehérjepor (vaníliás, vagy karamellás, paleoban marha-, vagy tojásfehérje)
- víz
- kevés konjac liszt, vagy útifűmaghéj, ha nem elég sűrű a krém
Hozzávalók a banános krémhez:
- 1 pici, vagy ½ nagyobb banán (kb. 70-80 g)
- 30 g fehérjepor (vaníliás, vagy banános)
- kevés konjac liszt, vagy útifű maghéj, ha nem elég sűrű a krém
Paleo süti
Elkészítés:
A kosárkák hozzávalóit keverd össze. A vizet csak óvatosan adagold hozzá, egy lágy, de gyúrható, formázható masszát kell, hogy kapj.
A tésztából kisebb darabokat lecsípve bélelj ki vele tetszőleges méretű szilikonos muffin-, vagy kosárka formákat.
Süsd a tésztát 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 15 percig.
Közben készítsd el a töltelékeket: a datolyát magozd ki és áztasd be annyi forró vízbe, amennyi épp ellepi. Ha megpuhult, öntsd le róla a víz nagy részét, adj hozzá egy adag fehérjeport és botmixerrel készítsd belőle krémet. Egy kevés konjac liszttel, vagy útifűmaghéjjal pudingos állagúvá tudod tenni, de ha kazeint (ez nem paleo!) használsz, valószínűleg erre a lépésre nem lesz szükség.
A banános krém hasonlóan készül: a banánt turmixold össze a fehérjeporral, és szintén adj hozzá egy kevés sűrítőanyagot, ha szükségesnek érzed. A kész kosarakat töltsd meg a krémekkel. Hűtőben pihentesd őket néhány órán át, hogy a krémek elnyerjék a megfelelő állagot.
Én 12 db kis kosárkát készítettem, így 1 db tápanyagtartalma: 60 kcal, 5 g fehérje, 7 g szénhidrát és 1 g zsír