A fasírt az egyik legkreatívabb dolog, ami a konyhában teremhet – hiszen ha ügyesen taktikázol az anyagokkal, akkor igazából iszonyat diétás főétkezést is kaphatsz!
Bár nagyon szeretem a zöldség fasírt verziókat is verziók mellett most elsuhanunk, és – a szemünk előtt a még fehérje-gazdagabb célt kitűzve – megmutatjuk, hogy a közkedvelt túró-pajtinkkal is tudunk igen könnyen fasírtba lenni.
A túró kiváló minőségű fehérjeforrás, és ha ügyelsz a zsírtartalomra, akkor szinte bármely normál diétába beilleszthető. És ami szintén nagy érdeme – olcsóbb mint a hús, így válságidőben a fasírt egy részét simán lehet vele helyettesíteni. Illetve ha nem szereted kifejezetten a húsnak az ízét, akkor ezzel simán elnyomhatod! (Értsd: baromira nem lesz “csirke” íze.)
A túró-trükk azonban nemcsak a zsírszegény fehérjetartalmat hivatott olcsón növelni, de nagyon szaftos, könnyed állagot, és finom ízt ad a husinak. Ergó: csóró, sietős, húsundoros napokra életet menthet!
Spórolni nemcsak az árral lehet – de a kalóriákkal sem árt… a zsemle és búzadara helyett a Peak Bundázó porát használtam, mert GLUTÉNMENTES és nincs benne gyorsan felszívó liszt sem. Pici kell belőle – amúgy fitt rántott husik panírozására jó – és nekem több hónapig elég egy doboz. Bővebben ITT olvashatsz róla.
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 30 perc |
Mennyiség |
db
|
- 700 gramm csirkemellfilé
- 250 gramm zsírszegény túró
- 2 db vöröshagyma
- 50 gramm Peak Bundázó por
- PAM Canola kalóriamentes olajspray
- ízlés szerint só, bors, pirospaprika, fokhagyma
Hozzávalók
|
- A mutatványt azzal kezdjük, hogy a csirkemellet megtisztogatjuk, lecsepegtetjük, majd valamilyen aprító szerkezetbe tesszük. Akinek nincs erre profi húsdarálója, az késes aprítóban is megoldhatja a trancsírozást (előtte kockázd fel.). Nálam is ez a megoldás volt - a késes botmixer.
- Ezután pucoljuk meg a hagymákat, majd vágjuk fel tetszés szerinti méretre. Én személy szerint nem szeretem a túl apróra kockázott darabokat, mert akkor szinte elvééésznek a fasírtban – így javaslom, hogy Te is bátran hagyj nagyobb hagyma szeleteket magad után! A kikandikáló hagymik klasszul megsülve pár fokkal még feljebb emelik az íz-élmény faktort.
- Ha ez megvan, akkor keverjük össze a túróval, a Bundázóval, illetve csirke-péppel. Kedvünk szerint fűszerezzük – és hozzáadjuk a Bundázó port is, és fűszerezzük.
- Ha megvan, akkor mehet a gyúrás :)… mindent összedolgozunk, majd golyókat formálunk.
- Elméletileg a fasírtkészítés záróakkordja a bő olajban való kisütés – de most ezen is változtatunk, jó pár felesleges kalóriától megmentjük a testünket. Sütőlapon tökéletesen elgubbasztanak – és még ropogósra is sülnek, ha Pam kalóriamentes olajsprayvel átfújod őket.
- Ami fontos, hogy a túró és a csirke nedvességétől függően szeretnek a golyszlik kis vizet engedni, így mindenképp peremes helyre pakold őket, ha nem akarod, hogy az egész sütőd a fasírtok medencéje legyen. (Amúgy sütés közben ez a kis folyadék el is szokott párologni.)
- Sütési idő: előmelegítve 180 fok, 30 perc - hőlégkeveréssel a végén!