A paleo sütemények tárháza kimeríthetetlen – jöttem erre rá akkor, mikor egy főzősuliba látogattam. El kell, hogy mondjam neked, nem szeretem sem a gesztenyét, sem a fügét, így képzelheted milyen arcot vágtam akkor, mikor megláttam, hogy aznap milyen recepteket készítünk a sütemények világában. Gesztenyés, fügés és körtés csokicsoda… Gondoltam magamban, hát jó legyen, lesz ki megegye (már most halkan megjegyzem, hogy megdőlt az évek alatt felállított véleményem arról, hogy valójában mit is szeretek és mit nem…. )
Paleo
Hozzávalók az alaphoz:
- 1 csomag aszalt füge (20 dkg) – turmixban összedarabolva
- 15 dkg őrölt török mogyoró
- fél kávéskanál citromhéj
- pici őrölt szegfűszeg
- pici fahéj
Hozzávalók a kókuszos részhez:
- 3 evőkanál kókuszreszelék
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 evőkanál por xilit vagy eritrit
Paleo recept
Elkészítés:
Az alaphoz tartozó anyagokat dolgozd össze, ha a füge száraz, akkor egy kis narancslével, vagy vízzel segíthetünk rajta. Az alap elképzelés szerint ez fügekocka lett volna, de sajnos erre nem maradt időnk, ezért lett belőle golyó. Az alapként összedolgozott masszából formázz kis golyókat, majd hempergesd meg kókuszreszelékben. A kockához annyiban jártunk volna el másképp, hogy a masszát 2 sütőpapír, vagy folpack fólia között 1-2 cm vastagra nyújtjuk. A kókuszzsírt olvaszd fel egy kicsit (ne legyen forró), majd a kókuszreszelékkel és a por xilittel jól dolgozd össze. Kend rá a fügés alapra és kicsit hagyd pihenni, majd tetszés szerint szeleteld fel.
Szerény véleményem szerint bármilyet is választod, az íze meglepően finom, és isteni lesz! 🙂
Tipp: Ha nem ragaszkodsz a paleo elvhez, akkor akár csokis fehérjeport is keverhetsz a masszába, így egy fehérjében gazdag diétás finomság lesz a végeredmény.