Mert a sütike nem bűn, csak igényesen és minőségi alapanyagokból kell elkészíteni. És ha vanílíás sodó helyett egy kis vaníliás fehérje adja az ízt…nahátistenem ?
SZÓVAL! A Peak aranygaluska bemutatja Neked, hogyan tudsz egy alap (nem olyan egészséges) receptet sokkal egészségesebbé, és még kicsit kalóriaszegényebbé tenni. ⠀
Az eredeti >> így módosítsd!
– búzaliszt >> fehér tönköly és tk. liszt (zab NEM jó!) – a tönkölyliszt fehérjetartalma magasabb, és több vitamin, ásványi anyag van benne. Önmagában a fehér tönköly is gyorsan felszívódó, ámde a teljes kiőrlésűvel keverve már ez javítható, rostban gazdagabb lisztkeverék lesz. (Maximum 20%-át keverném, mert a teljes kiőrlésű rontani fogja a könnyed állagot.)
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
(Kelt tésztánál a zab nem működik, mert nincs sikértartalma, ami kell a kelesztéshez. Búzasikér + zab kombóval lehet próbálkozni, nekem még nem jött össze a pöpec recept.)
(A fehérjeport a sütibe elv is részlegesen működik, én itt maximum 5-10% váltanám ki, és KIZÁRÓLAG kazeinnel. A tejsavó rettentően szárít, és ebben a sütiben nincs sok nedvesítő anyag, ami ezt ellensúlyozná.)
– margarin >> vaj. A margarin egy ipari hulladék, nincs mit szépíteni. Arra találták ki, hogy a vaj olcsóbb és minőségtelenebb alternatívája legyen. A hírhedt transz zsírok is hozzá köthetőek, amelynek egészség károsító hatásairól tele van a net. Nem utolsó soron egyáltalán nincs olyan finom íze, mint egy igazi vajnak.⠀
– porcukor >> minimális mennyiség az élesztő felfuttatásához kell, de ez max 1 teáskanál. Ennyi belefér a szép, foszlós tésztánkért, nemde?
– tej >> lehet zsírszegény/laktózmentes is⠀
– vaníliás sodó >> Peak Yummy fehérjés puding – igen, überfinom!⠀
– diós-cukor >> darált dió – és FIGYELEM!!! Almáspite Flav powder. Nem vicc, új szintre emelte az aranygaluskát, annyira kihozta a diós-karácsonyi ízt. Must have bele, ha olyan galuskát akarsz, amitől mindenki cukrászistennőnek / istennek fog titulálni, és könyörögni fognak a receptért – emiatt a TITKOS ÖSSZETEVŐ MIATT lesz! Hidd el.
VÉGÜL! Vidd MOST a Peak pudingot, mert AJÁNDÉK BÖGRÉS SÜTIK járnak mellé, a Peak PISKÓTA csomagban! KATT IDE ÉRTE!
Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 35 perc |
Pihentetés | 1 óra |
Mennyiség |
tepsi
|
- 500 gramm tönköly liszt (max 100g tk. liszt)
- 50 gramm vaj
- 20 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál porcukor
- 50 gramm por eritrit
- 5 gramm só
- 260 ml tej
- 40 gramm (2db) tojássárga⠀
- 1 db citrom reszelt héja
- 80 gramm olvasztott vaj
- 120 gramm darált dió⠀
- 1-2 adagolókanál Peak Yummy Flav Powder cukormentes ízesítő por almás rétes íz 250g
- 90 gramm Peak Yummy Protein Pudding fehérjés puding 78% fehérjével vanília íz 360g
- 600 ml tej vagy víz
Hozzávalók
A tésztához
A hempergéshez
A sodóhoz
|
- Az elkészítése ugyanúgy történik, mint egy hagyományos kelt tésztának: A tejet langyosra melegítjük, és a negyedébe belemorzsoljuk az élesztőt és belekeverünk 1 tk porcukrot és annyi lisztet, amivel tejföl sűrű lesz.
- A tésztához a lisztet, ízesítőket és a sót elkeverjük, belerakjuk a tojást, az olvasztott vajat, és a felfutott élesztőt. Szépen elkezdjük keverni, dagasztani, és ha összébb állt - utoljára a vajat tesszük bele. (Nem kell lisztezni a felületet, amin dagasztjuk!)
- Ha összeállt egy ruganyos gombóccá, akkor meleg helyen pihentetjük, letakarva, még 2-3x nő. (Én a sütőt felmelegítettem 50 fokra, lekapcsoltam, és oda ment. )
- Utána másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
- Kis köröket olvasztott vajba mártjuk, majd az édesített dióba hempergetjük, végül a tepsibe pakoljuk.
- 170 fokon 35 perc alatt megsütjük.
- A vaníliasodóhoz összekeverjük a pudingot a vízzel / tejjel egy shakerben vagy turmixgépben.