-+=
Olvasási idő: 2 percTöbb dologra is rájöttem a torta készítés kapcsán, amolyan fontos tapasztalatok, így mindenképp szívleljétek meg 🙂
- a szupermutatós több és más rétegű torták egész biztos így születtek, mint nálam: a fene se akart plusz másik ízű réteggel bajlódni, de sajnos az alapkrém egy rétegre volt teljesen elég… így a másikhoz plusz meggyet kellett adnom, hogy elég legyen… baki, de így adtam el a családnak: kakaós puha piskóta, ami gesztenyekrémes és rumos meggyes réteget is rejt magában… igen, DIREKT. 🙂
- a másik tanulság, hogy valaki mondta, hogy a Peak gesztenyekrém felesleges (?), mert hát ott a gesztenyepüré. Nos. Egyfelől nálunk pont kifogyott a cukormentes gesztenyemassza, így tök jó, hogy volt alternatíva a szekrényben – igen, akár hűtés nélkül, évekig is eláll (addig úgysem marad meg:P) – illetve ez egy KÉSZ krém, elég intenzív gesztenye ízzel, szóval krémes sütikbe sokkal finomabb, markánsabb az íze, mint a gesztenyepüré – mascarpone kombónak, amit amúgy használnak
- VÉGÜL. Tudom, hogy soknak tűnik a recept, de az egész úgy (SEM) volt 1 óra, hogy közben elmosogattam és a lakást is kitakarítottam az üresjáratokban, mert valaki így ért haza a reggeli sétából:
A végeredményt pedig sikerült lencsevégre kapni: (Akinek nincs zila formája, az a lekvárt egyszerűen csak öntse a süti tetejére, vagy tálalja mellé).
Előkészítés | 45 perc |
Sütés/főzés | 20-25 perc |
Pihentetés | 2-3 óra |
Mennyiség |
szelet
|
Hozzávalók
A gesztenyekrém
- 250 gramm 100% gesztenyemassza
- 150 gramm Peak Chestnut Cream cukormentes gesztenyekrém ne helyettesítsd, fenn leírtam miért!
- 250 gramm sovány krémtúró vagy light mascarpone
- 1 csomag fehércsokis pudingpor
- 350 ml 1.5%-os tej
- 3 db lapzselatin
A piskóta
- 2 db tojás (L vagy XL)
- 60 gramm eritrit
- 40 gramm (gluténmentes) zabpehelyliszt
- 20 gramm Peak Keep Calm Dessert Casein fehérjepor csokidarabos cookie ízben nem volt pont, de egész biztos a Peak Slim Secret rumos csokijával csináltam volna
- 2 evőkanál víz
- ízlés szerint rumaroma
Az öntet
- ízlés szerint meggylekvár vagy mirelit meggy főzve, turmixolva
- ShopRite Fat Free olajspray a forma kifújásához
Hozzávalók
A gesztenyekrém
A piskóta
Az öntet
|
Elkészítés
- "Hagyományos" piskótát készítünk: tojássárgát a vízzel elkeverjük, a szilárdakat külön átszitáljuk. A fehérjehabba tehetjük nyugodtan az összes eritritet, majd verjük fel, nem kőkeményre - annyira, ha kiemeled a habverőt, akkor a rajta lévő habcsúcs enyhén konyuljon vissza. Óvatosan beleforgatjuk a sárgás részt, majd 3 adagban a szilárdat. 175 fokon 25-30 perc alatt kisütjük. Ha kihűlt, vágjuk ketté
- A gesztenyekrémhez főzd meg a pudingot. A zselatin lapokat mártsd 5 percre hideg vízbe, majd a pudinghoz keverd. Utána ehhez mehet a gesztenye és a túró. (Robotgéppel, késes mixerrel hamar homogén lesz.)
- A formát Shoprite kalóriamentes olajsprayvel fújtam le, majd beleöntöttem a gesztenyemassza háromnegyedét. Utána egy réteg piskóta, majd a maradék gesztenyekrém (amibe plusz meggylekvárt tettem, a mennyiség növelés és a színesebb kinézet miatt.) Végül a másik piskótával lefedtem. (Zila forma híján is ugyanaz a feladat, csak nyilván fordítva: piskóta - krém - piskóta - sok krém.)
- Tegyük fagyasztóba 2 órára, utána kiolvadás után szépen szeletelhető. A mélyedéseket cukormentes meggylekvárral töltsd - forma híján pedig a tetejére tedd.