Ha liszt, akkor kókuszliszt!

Ha komolyan gondolod, hogy egészségesen akarsz élni, akkor neked is a mindennapi étkezésed részévé válhat a kókuszliszt. Ez a lisztféle elérhető áron kínál alternatívát a hagyományos lisztek helyettesítésére. Ugye neked is sok gondot okoz, hogyan cserélheted ki az egészségtelen alapanyagokat egészséges megfelelőjükre? Ha igen, akkor hamar kedvenceddé válhat a kókuszliszt, a megszokott süteményeid, ételeid bűntudatmentessé és hasonlóan ízletessé tételében.

Kókuszliszt

Fehér, liszt állagú, de mégis hogyan?

A kókuszliszt friss kókuszdió húsából készül, amit kiszárítanak, zsírtalanítanak, majd finom porrá őrölnek. Végső állaga nagyon hasonló a búzalisztéhez, de ebben ki is merül minden hasonlósága. A kókuszliszt teljesen egyedi beltartalmát tekintve: 14 % kókuszolaj, 58 % élelmi rost, a fennmaradó 28% víz, fehérje és szénhidrát.

Konkrét érvek a kókuszliszt mellett:

  • Sütéshez ideális. Kevesebb emészthető szénhidrátot tartalmaz, mint a többi liszt, és még néhány zöldségnél is jobb a mutatója e téren!
  • Hipoallergén és gluténmentes. Ez nagy előny, ha valaki a családban allergiás a búzafélékre.
  • Rosttartalma kimagasló, 58 %. Ezzel egyedülálló a lisztek között. Még az egészségesnek mondott búzakorpa is „csak” 27% rostot tartalmaz.
  • Segít az ideális testsúly elérésében. Jól alkalmazható a testsúlycsökkentő programok folyamán, mert rosttartalma révén teltségérzetet okoz, ezáltal csökkentve az étvágyat.

A kókuszliszt nem hizlal és még a fogyást is segíti?

Igen, ez is a magas rosttartalmának köszönhető. Hogy miért? Mert az élelmiszerekben kétféle szénhidrát található, az emészthető és a nem emészthető. Az emészthető szénhidrát lehet keményítő és cukor, ami biztosítja a kalóriát. A nem emészthető szénhidrát nem nyújt plusz energiát. A kókuszlisztben főleg a nem emészthető rostokból van több, egy kis vízzel és esszenciális olajjal keverve. Az elemi rostok úgy viselkednek, mint egy seprű. Kipucolják az emésztőrendszert, ezzel is gyorsítva a fogyásod. Mindezek mellett nem hizlalnak, mert a szervezeted nem tudja megemészteni és zsírrá alakítani őket.

Kókuszliszt sütéshez

Hogyan használd sütéshez a kókuszlisztet?

Sok finomságot készíthetsz a kókuszliszt segítségével, de vigyáznod kell, mert más szabályok vonatkoznak rá, mint a hagyományos lisztekre. Ha el akarod kerülni a kulináris baklövéseket, fontos megjegyezni néhány alapszabályt. Ha 100 %-ban helyettesíted a hagyományos lisztet kókuszliszttel, akkor sajnos a végeredmény nem lesz túl rózsás, mert szétesik a tészta. Adj hozzá 30 grammonként 1 db tojást, amivel helyettesítheted a tésztát összetartó glutént, így 100 %-os kókuszliszttel dolgozhatsz.

Hozzáadhatod desszertekhez és turmixokhoz, használhatod sűrítőanyagként szószokhoz és mártásokhoz, csakúgy, mint a sima lisztet.

Mit mondasz, kipróbálod?

kokuszliszt_feherliszt_helyett

Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Ha liszt, akkor kókuszliszt!
12 szavazat, 4.92 átl. szavazat (97% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Ha liszt, akkor kókuszliszt!
12 szavazat, 4.92 átl. szavazat (97% pont)
8238
Diétás főzőcske, Egészség
, ,