Lasagne… mindenki ismeri Ő-olaszságát. Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázó kis lelkek fájó szívvel könyvelhetik el… amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog napirendre – vagyis az asztalra kerülni!
DE csak EDDIG! Mert hogy! A következő receptben az olasz kedvenc zsír és totál szénhidrát csökkentett formában fog a szádba ugrani! Itt a LEGdiétásabb lasagne!
> Peak-praktikák! Na jó, de mitől diétás?…Hááát… Pár LAZA-trükkel! 🙂
1. Egyrészt sovány darált húsból (7% zsír) készült. Aki nem csak-a-csirkemell mámorában él, az bátran kipróbálhatja, néha nem árt a változatosság! Előre csomagolat érdemes venni, ahol rajta van a zsírtartalom – vagy házilag ledarálni!
2. A tészta rétegeket itt nem egy sima lisztes tészta adja, hanem vékony cukkini szeletek. Finoman roppan, nem viszi el az ízt, mert a cukkini eleve halovány, szinte semleges ízű (nem hiába van már cukkini goffri, pizza, brownie, muffin, zabkása receptem is belőle).
(Sőt, én a cukkini-spagettinek is nagy rajongója vagyok… nem egy a-la-dante érzés, de nagyon finom a kellő fűszerezéssel! -szerk.)
3. Zsírszegény sajttal és pici kókuszolajjal szinte (diétázó) emberi számba vehető lesz a zsírtartalma. De a Peak MCT olajjal még inkább diéta és anyagcsere barátabb a recept!
Csináld meg bátran – hiszen az egész íz világot a húsos ragu adja úgyis, azt meg kedvedre fűszerezheted!
Legalább 6 kiadós adag lesz belőle. Ez alapján vannak a tápértékek is kiszámolva.
Előkészítés | 30 perc |
Sütés/főzés | 15-20 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 500 gramm cukkini
- 500 gramm sovány darált hús
- 200 gramm paradicsom
- 300 ml passzírozott paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors, oreganó, bazsalikom
- 200 gramm zsírszegény reszelt sajt
- 1 evőkanál kókuszolaj
Hozzávalók
|
- A cukkinit megmossuk, töröljük és nagyon vékony szeletekre vágjuk.
- A kókuszolajat egy serpenyőben forrósítjuk és a felkockázott hagymát és fokhagymát megfonnyasszuk rajta.
- Hozzáadjuk a darált húst és addig pirítjuk amíg az összes hús barna nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, majd a passzírozottat is.
- Sózzuk, borsozzuk - majd hozzáadjuk a szárított oregánot és a szárított bazsalikomot is.
- Fedő alatt, néhány percenként megkeverve, 20 percig főzzük.
- Egy mély tepsi - vagy egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma - alját kibéleljük cukkini szeletekkel. Erre rátesszük a húsos cucc 1/3-ad részét és megszórjuk reszelt sajttal. És így rétegezzük sorban. Tetejére sajt kerül. Ha kapcsos tortaformát használsz tegyél alá valamit, vagy tekerd körbe alufóliával az alját - amolyan fészek szerűen - mert a cukkini levet ereszt!
- 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük,. Akkor jó, ha a sajt is szépen rápirult. Várjuk meg, amíg kihűl - mert akkor nagyon szépen szeletelhető!