Nem kell tovább keresni, mert Ő AZ IGAZI! Hihetetlen brownie, ami biza létezik!
Miért hihetetlen?
… mert nincs benne se vaj, se zsír!!! De még kókuszzsír se…mert valljuk be, annak sem elenyésző a kalóriája…
… ennek ellenére iszonyat puha és szaftos!
Ki találja ki, mi titka, MI A TITKOS ÖSSZETEVŐ?
Kis kitekintés a diétás – vagy épp annak hitt? – sütik világába…
Nem tudom, Te hogy vagy vele de én utálom, amikor ott egy diétásnak kikiáltott süti recept, mégis ott kezdődik az első etap, hogy 100 g puha vaj………….. no igen. A legtöbb diétás süti recept-készítő már azzal elégedetten nyugtázza a napot, hogy lecserélte a margarint vajra (vagy ami még menőbb manapság: kókuszzsírra), a fehéret barnára, teljes kiőrlésűre. Nos, nem vitatom, hogy ezzel a manőverrel valóban egészségesebb produktumot kapunk, viszont a sütinek a kalóriatartalmát biztos nem sikerült kellően elégséges szintre redukálni.
Persze mellette szól, hogy a rostban gazdagabb lisztek jobban telítenek (egy diétázót…? …. ugyan :)) és a vércukorszint sem egy hullámvasútpálya – de ott van a zsír, ami KELL, de sajnos nem akkora mennyiségben, mint amit gyakran egy “fitt” sütibe rejtenek.
A legtöbb kevert sütiben simán kihagyható a zsír, mivel csak “puhító, nedvesítő” eszközként funkcionál. No nem egy nyújtott vajas tészta esetén, de egy muffin vagy egy brownie egész életképes lehet nélküle.
És akkor mivel helyettesíthetjük?
Születtek a Facebook zárt csoportban elég beteg megoldások a “titkos összetevőre” 🙂 Igen, lehet zöldségeket is rejteni a sütibe, mint mondjuk:
Cukkini – aki igazi íztelen, szagtalan lény, és csekély kalóriatartalmával tökéletesen integrálható mindenféle süteménybe. Csináltunk belőle pizzát, kenyeret, de az édesebbik oldala is terjed. Segítségével olyan krémes és puha textúrát kap a süti, hogy tökéletes megoldás lesz a vaj és egyéb zsiradék kiváltására! Nem beszélve arról, hogy a süti mennyiségét is szinte kalóriamentesen megnöveli!
Cékla – a céklás sütit lehet imádni és utálni. Köztes esettel még nem találkoztam… Ha nem próbáltad, viszont egy kísérletet mindenképp megér! A cékla jellegzetes ízével kitűnően passzol minden csokis (azaz csokis proteines :))) sütibe!
Babfélék – elsőre talán bizarrnak tűnik, viszont a csicseriborsó vagy a fehérbab alapvetően nem domináns ízű, ellenben “vajpép” állagú, így kekszekbe, browniekba is már népszerű a jelenléte.
A zöldségeken túl… gyümölcs!
Talán a banán az egyik, amit gyakran látunk receptekben. Nekem az a hátránya, hogy elég markáns az íze (és én nem szeretem ha banán ízű egy amúgy nem banán-jellegű süti:)). Megoldást pár osztrák recept adta, akik előszeretettel használták az “Apfelmus-t” vagyis az almaszószt. Szerencsére idehaza is lehet már kapni cukormentes (!!) almapürét, így nyomban teszteltem.
Jelentem SEMMI alma íze nincs a sütinek ettől még, ellenben olyan puha és szaftos állagot ad, hogy a vajassütin nevelkedett szüleim is sajnálták, hogy csak egy tesztadagot kaptak 😀
Amúgy a recept hipergyors, tipikus kavarod-öntöd-sütöd-(fotózni próbálod)-eszed-bánod miért nem egyből dupla adaggal csináltál sütike! Ilyen finom és egyszerű recepteket tettem az első receptes-diétás Peak Szakácskönyvembe is – less bele ITT!
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 30 perc |
Mennyiség |
szelet
|
- 250 gramm cukormentes almapüré
- 125 gramm zsírszegény krémtúró
- 2 db tojás
- 50 gramm Peak Keep Calm Dessert Casein fehérjepor duplacsoki ízben
- 50 gramm (gluténmentes) zabpehelyliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 evőkanál cukormentes kakaópor
- 3 evőkanál Peak Slim Dark Choco Cream - cukormentes étcsokoládé krém 1 kanál a sütibe, 2 kanállal a tetejére majd
- ízlés szerint édesítő
- ízlés szerint manduladarabok
Hozzávalók
|
- Keverd össze az alapanyagokat - kivéve a jelzett 2 evőkanál mentes csokikrémet.
- Egy sütőpapírral bélelt formába egyengesd, úgy, hogy a tészta legalább két ujjnyi vastagon elterüljön benne. Ez nálam kb egy 20 cm hosszú kenyérsütő forma volt. Nem jó, ha túl vékony, mert akkor nagyon száraz lesz!
- Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd 30 percig, majd hagyd kihűlni.
- Olvassz meg 2 evőkanál Peak csokikrémet, mivel akkor szuper folyós lesz, és ilyen menőn körbecsurgathatod vele a brownied. Hűtőbe téve megszilárdul rajta, így te döntöd el, hogyan szeretnéd enni!