Az egyik legfelkapottabb receptek közé tartozik a tiramisu… és ÉN MINDIG KIVAGYOK, mert annyira lebutítják ezt a vérbeli olasz krémes finomságot hogy EGYÁLTALÁN NEM hasonlít az igazira. Pedig az IGAZI tiramisunál nincs is fenségesebb recept – jaaaa, és hát baromira nem bonyolultabb idő elkészíteni, mint az “összedobottat.”
Ezt a receptet a cukrászsuliban tanultam. A titka a főzött tojáskrém – ami NEM okoz szalmonellát, mert hőkezelt. Ellenben mesésen krémes állagot ad, és ízt – na ettől lesz olyan a tiramisud, amitől mindenki elalél.
És megmondom még, hogyan tudod feldobni és diétásabbá tenni:
- Mascarpone és tejszín kell bele – de lehet kapni light verziót. Fele annyi kalória, és az ízértéke ugyanolyan masszív. Ennél “light”-osabb, ha Skyr joghurtot használsz – én a tejszín helyett szoktam, mascarpone light és Skyr jighurt verziót. Ha még jobban javítani akarok a fehérje értékén, akkor az íze miatt is, nagyon szeretem a Fehércsokis Slim fehérjét használni – 1-2 evőkanállal simán beletehetsz!
- A babapiskótát meg lehet csinálni diétásan házilag. Ez szokott bonyolult lenni, és sajnos a boltokban a cukormentes babapiskóta rotka, de az is búzalisztes. Erre tök jó megoldás lett most, hogy a Peak FAST CAKE sütiport használtam. Ehhez CSAK VÍZ kell, és mikróban 2 perc alatt megvan a diétás, fehérjedús, finom piskóta!!!
- Most az íztuning kedvéért a rétegeket megcsurgathatod igazi karamellel – de az sajnos cukros. Abszolót jó diéta alternatíva, ha karamell pudingot használsz – aminek az ízét például a Peak Flav Powder kalóriamentes ízesítővel tuningolhatod, hiszen abban is van karamellás íz!
A karamellás Peak Flav mégegy megunhatatlan felhasználási módja… kávéba!!! Isteni karamell latte, cukor nélkül!
Előkészítés | 30 perc |
Sütés/főzés | 10 perc |
Pihentetés | 1 éjszaka |
Mennyiség |
adag
|
- 120 gramm Peak FAST Cake - Bögrés süti por cukor és fehér liszt nélkül karamellás
- 120 ml víz
- 400 gramm light mascarpone
- 50 ml Amaretto likőr
- 4 db tojás (L-es)
- 250 ml habtejszín
- 1 adag Peak Yummy Flav Powder cukormentes ízesítő por Salted Caramel 250g
- ízlés szerint édesítő és dió
- 200 ml Nescafe opcionális - bármilyen finom kávé mehet
- 1 adag Peak Yummy Flav Powder cukormentes ízesítő por Salted Caramel 250g
- 1 csomag karamellás pudingpor
- 400 ml tej
- 1 adag Peak Yummy Flav Powder cukormentes ízesítő por Salted Caramel 250g
Hozzávalók
A hamis piskótához
A krémhez
A kávéhoz
Pluszban:
|
- A Peak Fast Cake sütiport keverd ki vízzel, és mikróban, maximális teljesítményen süsd 2-3 percig.
- A krémhez: a mascarponéhoz az Amarettot keverjük el. A tojásokat VÍZGŐZ felett főzzük "csípőre": ez azt jelenti, hogy tegyél fel egy edény vizet - ha forr a víz - rá egy másik tálba a tojásokat elkavarva, és folyamatosan keverd addig még el nem éri azt a hőfokot, amikor az ujjad beledugva csípi. (Ez kb 60 fok.) Ha ez megvan, vedd le és kihülésig kézi robotgéppel verd habbá. (Fogod látni, a folyós tojás kihabosodik, megnő a térfogata, és krém lesz. Ez kb 5-10 perc.)
- Keverd a tojásos részhez a mascarponét 4 részletben. Először robotgéppel, majd az utolsó 2 adagot spatulával. A zsír így nem fog kicsapódni. Legvégül a tejszínnel és a Peak Flav ízesítővel keverd el.
- A pudingot készítsd el a leírás szerint - én édesítésképp ide is karamell Flav Powdert tettem, még intenzívebb karamellás ízt kaptam.
- A Fast Cake bögrés piskótákat vágd fel hosszú szeletekre ls mártsd a kávés karamellába - csak 3 mp re elég.
- Rétegezd egy edénybe: piskóta-krém-karamell-dió.... ameddig van anyag! Egy éjszakára tedd hűtőbe!