Ha szeretnél egészségesebb lenni, és nem egy olyan diétát választani, ami mellett éhes maradsz, ráadásul gyors eredményekre vágysz a fogyásod során, és a húst sem veted meg, a paleo a Te utad! A paleolit étrend gasztronómiai irányzata a paleolit kor étkezési elveit próbálja a mai kor nyelvére lefordítani. Alkalmazásának egyértelmű célja a civilizációs betegségek elkerülése, kezelése. Követői azt vallják, hogy a nyugati betegségek kapcsolatban vannak a táplálkozással, és egyes érrendszeri betegségek (pl. stroke), a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás is a helytelen táplálkozás számlájára írható.
Paleolit diéta
A paleo étrend egyik első úttörője dr. Loren Cordain, hazai népszerűsítésében Szendi Gábor pszichológus, és Dr. Tóth Csaba állnak az élen. Dr. Tóth Csaba a paleo-ketogén étrendet kifejezetten autoimmun, daganatos és epilepsziás betegek számára alapította meg, mely a ketózis elérésével megszünteti az “áteresztő bél szindróma” állapotát.
A paleolit diéta elmélete szerint genetikai szempontból még mindig vadászó-halászó-gyűjtögető életmódra vagyunk programozva, és a földművelés során bevezetett élelmiszerekhez alkalmazkodni nem képes emberi szervezetben megjelentek a degeneratív betegségek. A DNS-ünk nem volt képes alkalmazkodni a mezőgazdaság által termelt új típusú táplálékfajtákhoz. A különféle paleolit étrendek erdejében a gyökerek ugyanazok: ez az étrend a magas fehérjetartalmú, zsírtartalmú, és az alacsony szénhidráttartalmú (lassú felszívódású, alacsony glikémiás indexű) étkezést támogatja.
Paleolit diéta alapja
A paleo táplálkozás során a következő élelmiszerek kerülhetnek a konyhaasztalodra:
- gyümölcsök, zöldségek, állati húsok, zsírok, halfélék, tenger gyümölcsei, tojás, mandula, kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye, hidegen sajtolt növényi olajok (olívaolaj, kókuszzsír), gombák
- egyes paleo irányzatok engedik a paprika, paradicsom, padlizsán, és a kemény sajtok evését is
Tiltólistások:
- gabonafélék (búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok, stb.)
- hüvelyesek (babfélék, borsók, szója, amerikai földimogyoró, stb.) glutén, lektin, gyorsan felszívódó szénhidrát miatt
- tej és tejtermékek a tej összetevői miatt
- szolanin vagy lektin tartalmú zöldségek (burgonyafélék, paradicsom, paprika, padlizsán)
- hidrogénezett növényi olaj, transz-zsír, margarin
- hozzáadott cukor (fruktózt is ideértve)
- készételek, amelyek a fenti tiltólistán szereplő összetevők közül bármit is tartalmaznak
Ha így étkezel:
Csökkentsd az omega-6 zsírsavban gazdag növényi olajok fogyasztását, és emeld az omega-3 tartalmú állati eredetű zsírok mennyiségét a táplálkozásodban. Pótold a vitaminokat (különösen B-vitaminok)!
Követői szerint a paleo diéta számtalan előnnyel bír:
- elkerülhetőek vele a civilizációs betegségek
- nagyobb munkabírás, csökkenő CRP szint, alacsony tejsavszint, szálkás izomzat, folyamatos tápanyagellátottság, és gyorsabb regeneráció érhető el vele
- normalizálja a vérnyomást
- eredménye a tisztább elme, jobb fizikai állapot, növekvő energiaszint
- bőrtisztító, méregtelenítő hatású
- támogatja a fogyásod
Ha fogyni szeretnél a paleoval, nyert ügyed van, mert miután elhagyod a feldolgozott élelmiszereket, a szervezeted elkezdi lebontani a zsírt. Ha esetleg zöld kávét, vagy steviat is fogyasztasz, még gyorsabbá teheted a fogyásod ütemét.
Ha szeretnél belevágni, tanulj meg egy-két receptet, meglátod nem ördöngösség, és még finom ízeket is kapsz! Ügyelj arra is, hogy rendszeresen sportolj, s meglegyen a napi 3 liter vízfogyasztásod!
Te is a paleo diétát követők közé tartozol?