-+=
Olvasási idő: 2 perc

Még javában tombol a sütőtök szezon. Én régen egyáltalán nem szerettem a sütőtököt. Ma már ez nem így van, de ha valaki nem szereti, akkor se kell aggódni, mert ebben a süteményben egyáltalán nem érezni a sütőtök ízét.

Na de miért is érdemes sütőtököt fogyasztani? 

  • A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.
  • A sütőtök béta-karotint tartalmaz. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin elő anyaga, egyben antioxidáns is.
  • Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök ellen hatnak.
  • A sütőtök termése gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket.
  • A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést. A kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, vitaminban gazdag és egészséges.

Mit kell tudni a manduláról és a mandulavajról? 

30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!

• magas E vitamin tartalom
• magas kalcium, magnézium, foszfor tartalom
• riboflavin tartalma magas
• a többi olajos maghoz képest alacsony kalória tartalom
• azonban a MÉRTÉKLETESSÉG a kulcs itt is, amit valljuk be, elég nehéz tartani, főleg kenhető formájában,
• akárhogy is, egy csonthéjas magról beszélünk, aminek magas a kalória tartalma.
• valamint az omega6 omega3 aràny miatt is érdemes mértékletesen kanalazni a mandulavajas bödön alját.

Tápanyagadatok
SÜTŐTÖKÖS MUFFIN EGY KIS MEGLEPETÉSSEL
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 196 Ebből zsírsavak (kcal) 108
% DV (napi érték)*
Összes zsír 12g 18%
Szénhidrát 17g 6%
Fehérje 4g 8%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).

Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 20-25 perc
Pihentetés 10 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
  • 125 gramm zabliszt (nálam ez most zabpehely ledarálva) (gluténérzékenyek használjanak gluténmentes zabpelyhet)
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 gramm eritrit
  • 200 gramm sütőtökpüré
  • 1 db tojás
  • 60 gramm folyékony kókuszolaj
  • fahéj
  • keksz fűszer
A töltelékhez
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 20-25 perc
Pihentetés 10 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
  • 125 gramm zabliszt (nálam ez most zabpehely ledarálva) (gluténérzékenyek használjanak gluténmentes zabpelyhet)
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 gramm eritrit
  • 200 gramm sütőtökpüré
  • 1 db tojás
  • 60 gramm folyékony kókuszolaj
  • fahéj
  • keksz fűszer
A töltelékhez
Elkészítés
A sütőtökpüré elkészítése:
  1. A sütőtököt felszeleteljük, és kimagozzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük. Ha megsült hagyjuk kihűlni, majd kikanalazzuk és aprítógépbe tesszük. Pürét készítünk belőle.
A muffin elkészítése:
  1. A zabpelyhet daráljuk le egy aprítóban. Adjuk hozzá az eritritet, a csipet sót, a sütőport és a fűszereket. Adjuk hozzá a tojást, és a kókuszolajat. Majd az elkészült sütőtök pürét is keverjük hozzá.
  2. Pihentessük a masszát 10 percig.
  3. Ezután 6 darab szilikonos muffin formát töltsünk meg a 2/3 részéig. Ezután mindegyik tetejére kanalazzunk egy csapott teáskanál mandulavajat. Végül a maradék masszával fedjük be mindegyik tetejét.
  4. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 30 percig.

Ünnepi puncsos süti ITT!

sütőtökös muffin

sütőtökös muffin mandulavajjal

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.