Nem mondom, hogy telesen objektív tudok maradni a témában, hiszen hatalmas sajt-fanatikussal álltok képzeletben most szemben… 🙂 Szóval inkább afelől közelíteném meg az ügyet, hogy vajon miként és melyik sajt típusokat tudjuk beilleszteni a szigorú-nem olyan szigorú diétában… illetve, hogy milyen előnyökkel jár a fogyasztása!
A sajtok remek fehérje források!
A sajtok remek fehérjeforrások, melyek magas fehérjetartalom rendelkeznek – és sok típusa alacsony szénhidráttal bír. A népszerű túrónkhoz viszonyítva a túró fehérjetartalmánál a sajtoké még magasabb, sőt, esetleg meghaladja a húsfélékét.
A fő kérdés a zsírra vonatkozik, hiszen sok sajttípus leginkább ezért kerül ki a bevásárló listáról. Egy kis címkés kutató munkával azonban láthatjuk, hogy sok “light” sajt moderált zsírral rendelkezik!
Érdemes mindenképp a zsírszegény opciót választani!
Főképp ha nagyon nem mindegy, milyen kalóriamennyiséget viszünk be a diétában. Egyes sajtok tápértéke ennyire változó is lehet:
Átlagos tápérték 100 g zsírszegény sajtban:
Kalória: 200-270 kcal
Fehérje: 31 g
Szénhidrát: 1,7 g
Zsír: 9,7 g – például light trappista, light mozzarella…
Átlagos tápérték 100 g zsírosabb sajtokban:
Kalória: 320-380 kcal
Fehérje: 28 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 30 g – például edámi, gauda, camambert, brie sajtok
Atkins jellegű vagy ketogén diétákba könnyen beilleszthető, tömegnövelésnél szintén jó fehérjeforrás…
Melyik sajt a “light”?
Ha fogyni szeretnél, akkor a zsírosabb sajtok helyett részesítsd előnyben a sovány sajtokat. Léteznek kifejezetten zsír-csökkentett sajtok, amelyeket viszont a haladóbb diétázóknak sem kell hanyagolni. A zsírszegény opció 10-20% vagy az alatti kategóriát takar, illetve a kalória értéke a 100 g / 270 g-ot nem haladja meg.
Alacsonyabb kalóriatartalmú sajtok: Óvári, Tenkes, Köményes, illetve bizonyos sajtok light változatai… Light mozzarella, light trappista…
Laktózérzékenyek is fogyaszthatják!
A sajtok laktózt szinte csak nyomokban tartalmaz, ezért az erre érzékenyek nyugodtan fogyaszthatják – ellenben tejfehérje érzékenyek viszont nem fogyaszthatják. Aki nagyon érzékeny a laktózra, azoknak – ahogy ma már a legtöbb tejterméknél – laktózmentes opciók is kínálkoznak.
Nekem az a tapasztalatom, hogy mérsékelt laktóz intoleráns vagyok – azaz a tejtől, joghurttól és más tejtermékek fogyasztásakor erős puffadást és egyéb kellemetlenségeket érzek – azonban ilyet a sajtoknál nem tapasztaltam.
Még egy tipp: ha nem ehetsz tejtermékeket, akkor a Vegán fehérjék bevitele hasznos és könnyű módja a fehérjebevitelnek – itt nézd meg őket, nekem a Peak Vegán Yummy protein az abszolút kedvenc!
A sajtokat totál zsírmentesen is megsütheted PAM kalóriamentes olajsprayvel (EZ-coat olajspray újult változata)
DIÉTÁS SAJTSZÓSZ – ez volt a tavalyi év legnagyobb durranása 🙂
Ha a gasztro kisangyaltól kívánhattam volna… hát tuti azt kértem volna: LEGYEN DIÉTÁS A SAAAAJTSZÓSZ!
…és lám, valahol teljesült is – hiszen a Peak sajtkrém levesport sűrűre kikeverve egy igazi, izgi PROTEINES nagyon finom sajtkrémet kapunk, amit bátran használhatunk zöldségek, krumplik tunkolására. A magas fehérjetartalom miatt nemcsak diétásabb, de TELJES ÉRTÉKŰ kaját is készíthetünk az amúgy “junk food”-okból. Hiszen egy sajtkrémes tészta, sajtkrémes hambi, sajtkrémes krumpli vagy nachos máris emeltebb szinten lesz, ha van benne fehérje is!
Plusz: isteni sajtkrémes ízt kapunk – de ha nem elég, pici sajttal így is turbózhatod, Rád van bízva!
Amúgy a Peak levesekből sajtkrémes és gombakrémes is van – itt tudod megnézni, és kedvezményesen elvinni!
Még egy tipp, ha diétázol!
A sajtokből a zsírszegényebbek is azért valamennyi zsírral rendelkeznek – de egyszer-egyszer a zsírosabb verzióktól sem kell félni. Ha diétázunk, akkor a zsírokat különítsük el a szénhidrátos étkezéstől! Így például egy sajtos vacsi tökéletes bármilyen idényzöldség, saláta mellé! Ha túl száraznak ítéled, akkor itt találsz MCT olajos, diétás majonézt is!