Ismered az avókádót, ha úgy tetszik a quacamolet? Közép-amerikai származása révén kifejezetten a mexikói konyha egyik kedvelt alapanyaga, elsőre talán a tortillához használt mártogatós szósz ugorhat be róla. Mára már a magyar konyhában is sokszor kerül felhasználásra ez az értékes zsírsavakban és vitaminokban gazdag csodatermés. Kóstoltad már?
Az avokádó a babárfélék közé tartozik akár csak a fahéj, vagy a nevét is származása révén kapó babárlevél is. Az avokádónak viszonylag magas a zsírtaralma, de az egészséges fajtából. Omega 3 zsírsavban gazdag, ami jótékonyan hat a szívre, az érrendszerre, valamint az idegrendszerre. Nagy mennyiségben található még benne B, C, E és A – vitamin, az ásványi anyagok közül pedig magas a kálium, vas, foszfor, nátrium és kálcium tartalma.
A jó választás titka:
Az egészen kemény vagy a teljesen puha darabok a jobbak? Ha azonnal szeretnéd fogyasztani, jobb a puhábbat választani, így akár rögtön kenhető is. Azonban ha a keményebbet választod, ami még nincs teljesen megérve, akkor a konyhádban 2-3 nap alatt kellemesen megpuhul. Arra azonban ügyelj, hogy mindig frissen fogyaszd, mert megpucolva 20 perc múlva barnás árnyalatot ölt. Ezt kiküszöbölheted, ha cseppentesz rá pár csepp citromlevet, amitől megőrzik szép zöld színét.
Felhasználása:
Az avokádót nyersen szeretik a legtöbben fogyasztani. Készíthetsz belőle mártogatós krémet, keverheted salátába, de akár még szendvicsbe is teheted. Semleges íze miatt édes és sós ételekkel egyaránt harmonizál. Főleg sóval, fokhagymával és mustárral szeretik ízesíteni.
Néhány tuti tipp az avokádó elkészítésére
Egy kis tápláló nasi avókádóval
Egy teáskanálnyi natúr light sajtkrémet keverj ki egy gerezd reszelt fokhagymával. Ezt kend rá egy teljes kiőrlésű pirítósra. A tetejére rakj avokádószeleteket, majd borsod meg tetszés szerint.
Fogyaszd reggeli, hogy jobban induljon napod, vagy akár vacsorára (ha nem szigorú diétát követsz), mivel az avokádó kellemesen telít, nyugtatja az idegrendszert és elősegíti a kellemes alvást is.
Tonhalas avokádósaláta
Egy tálba tépkedj jégsalátát, keverj hozzá egy halkonzervet (lehetőleg sós lében tároltat, de olajosat), majd adj hozzá paradicsomot, olíva bogyót és avokádószeleteket.
Avokádókrém
Vágj fel 2 puha avokádót és villával nyomkodd össze. Tetszőlegesen sózd, borsozd, adj hozzá 2 gerezd összenyomott fokhagymát, 2 db felkockázott paradicsomot (héj nélkül) és egy fél, apróra vágott lilahagymát. Tehetsz bele egy ek. zsírszegény joghurtot is, úgy még finomabb. A kész krémet kend rá puffasztott rizsre, vagy teljes kiőrlésű pirítósra.
Fogyassz Te is avokádót!
Peak Girls – Kóródi Dalma, olvasói bejegyzés
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!