Biztos neked is mondták már, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget kell enni, mert magas az antioxidáns tartalmuk, de talán eddig arról nem hallottál, hogy erre miért is van szükség? Mik azok az antioxidánsok és milyen szerepük van?
Hogyan képződnek az oxigéntartalmú szabad gyökök?
Az intermedier anyagcserében a katabolikus (lebontó) folyamatok jelentős része oxidoredukció. Ezen reakciók közül kiemelkedő jelentőségű az oxigén redukciója, ami normális esetben 4 elektron felvételével víz képződéséhez vezet. A sejtben azonban adódnak olyan körülmények, amikor a redukció nem teljes; oxigéntartalmú szabad gyökök jönnek létre. E folyamatokon kívül számos más esetben is keletkezhetnek szabad gyökök.
A szervezetben keletkező szabad gyököket antioxidáns hatású vegyületek, illetve enzimek folyamatosan hatástalanítják, ezért normális körülmények között ezek nem szabadulnak fel. Ha az antioxidáns mechanizmusok nem tudják ezt a funkciót betölteni, súlyos károsodást okozó állapot ún. ,,oxidatív stressz” alakul ki. Ebben az állapotban a reaktív gyökök spontán, nem enzimatikus folyamatok sorozatában gyorsan reakciókba lépnek környezetükben lévő molekulákkal. Ezek a nem kívánatos átalakulások képezik a különböző sejttoxikus, rákkeltő és fejlődési rendellenességet okozó folyamatok és hatások molekuláris alapjait.
Hogyan védekezhetsz oxigéntartalmú szabad gyökök ellen?
Az emberi szervezet szabadgyök-reakciók elleni védelmét különböző védekező rendszerek biztosítják. Az elsődleges védelmet az alacsony szöveti nyomás jelenti, ami a szabadgyök-képződést többé-kevésbé korlátok között tartja. A szabad gyökök kóros mértékben történő felszaporodását különböző enzimes és nem enzimes mechanizmusok gátolják meg a gyökök eliminálásával. A szabad gyökök elleni harcban kiemelkedő szerepe van a természetes antioxidánsoknak, speciális antioxidáns enzimeknek, valamint a máj biotranszformációs enzimrendszerének.
A szabad gyökök eliminációjában igen fontos szerepük van az antioxidáns hatású anyagoknak, amelyek az oxigénből keletkező szabad gyököket nem enzimatikus úton semlegesítik. Antioxidáns vegyületek hatásmechanizmusa nem kellően vagy egyáltalán nem ismert. Hatásukat, mint a szabad gyökök közvetlen ,,befogására” képes gyökfogók , elektronreceptork illetve komplexképző anyagok fejthetik ki, első sorban a lipidperoxidációs folyamat különböző fázisaiban.
A szervezetben nagy számban fordulnak elő különböző típusú antioxidánsok. Ezek lehetnek vitaminok (A-, C-, E-, k-vitamin), kéntartalmú, SH-csoportot tartalmazó tiolvegyületek, nyomelemek (mint pl., szelén), ubikinon, galluszsav-származékok. A sejten kívüli folyadéktér (vér, szövetközi folyadék) kevésbé védett a szabadgyök-reakciókkal szemben. Itt első sorban egy rézkötő fehérje vesz részt a védelemben. A piroszőlősav, a húgysav és a glukóz antioxidáns hatása is bizonyított.
A növényi anyagok kiemelkedő jelentőségűek a szerveztek antioxidánsokkal való ellátásban.
A különböző vitaminok ( C-, A-, E-, K-vitamin) mellett még számos egyéb antioxidáns hatású vegyület fordul elő: a karotinoidok (ezek nagy része A-provitamin), a különféle polifenolok, flavonoidok, proantocianidek, és egyes vörösbor-komponensek, amelyek igen kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre. A természetes antioxidánsok közül kiemelkedő jelentőségű a C- vitamin és az E-vitamin, valamint a glutation.
- Az E-vitamin (tokoferol) sokrétű hatása azzal magyarázható, hogy befogja a szabad oxigéngyököket, valamint redukálja a lipoperoxid gyököket, ezáltal megakadályozza a lipoperoxidációs láncreakciók beindulását illetve lejátszódását. Ennek különösen a membránkomponensek védelmében van nagy jelentősége. Az E-vitamin a májvédő hatás tekintetében fokozza a szelén hatását.
- A C-vitamin lánctörő antioxidáns, ami azt jelenti, hogy lipidperoxidációs láncreakciót képes megszakítani.
- A flavonoidok bonyolult szerkezetű növényi színanyagok. Szent-Györgyi és munkatársai a flavonoidokat P-vitaminnak nevezték az aszkorbinsav-hatást segítő tulajdonságuk miatt. Több mint, 4000 flavonid hatású vegyület ismert, mely jelentős hányada gyökfogó aktivitást mutat, így fontos szerepet játszhatnak a szervezet antioxidáns vádelmében és az oxidatív stresszel kapcsolatos betegséges elleni védelemben.
Az antioxidáns típusú vegyületek közötti kölcsönhatások természetéről keveset tudnak, azonban számos kísérleti tény bizonyíja, hogy táplálkozási antioxidánsok (vitaminok és más anyagok) együttesen alkalmazva eredményesebben szolgálhatják a máj és általában a szervezet védelmét az oxidatív stresszel összefüggő betegségek ellen.
Antioxidáns
Antioxidáns szabadgyökök ellen
Forrás: dr. Németh Miklós:Táplálkozás- és élelmezéstan, Szolnok