A nyár végi szilva az egyik legjobb természetes vitaminforrás! Készíts belőle egy csodás szilvás-mákos muffint!

szilvas_makos_muffin_receptA nyár végének és az ősz elejének egyik legkedveltebb gyümölcse a szilva. Számos fajtája létezik attól függően, hogy a Föld mely részén terem különböző színű, méretű, formájú lehet. A szilva amellett, hogy nagyszerű alapanyaga a legfinomabb süteményeknek is, számtalan jótékony hatása létezik. Melyek ezek? Miután elolvastad, készíts egy remek szilvás muffint, íme a recept.

A szilvafa a rózsafélék családjába tartozik, rokonai pl. a ringló, az őszibarack, a nektarin, és a mandula. A szilva könnyedén beilleszthető az egészséges étrendbe: 100 g gyümölcs 58 kcal-t és 13 g szénhidrátot tartalmaz, emellett gazdag különféle vitaminokban és ásványi anyagokban.

Szilva

A szilva ótékony hatásai

A vitamintartalma közül ki kell emelni a C-vitamint, ami egyben egy fontos antioxidás is. Tartalmaz A-vitamint, és előanyagát a beta-karotint, ami jó hatással van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségére. Emellett a B vitamin család több tagja is megtalálható a szilvában, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav. Ezek együtt a proteinek és a zsírok anyagcseréjében játszanak fontos szerepet.

szilva_talK-vitamin tartalma a véralvadást, és a csontok megfelelő fejlődését segíti elő. Az ásványi anyagok közül káliumban, vasban, fluoridban, foszforban, magnéziumban és cinkben gazdag gyümölcs. A kálium a sejtek és testnedvek egyik fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és vérnyomást, a vasnak a vörösvérsejtképző hatását kell kiemelni, a fluorid a fogak egészségét segíti elő, a foszfor a kálciummal együtt a csontok és a fogak fontos építőeleme, és számos biológiai folyamatban nélkülözhetetlen elem. A magnézium szintén jelen van a szervezet minden sejtjében, elsősorban a csontokban, izmokban és a májban. A cinknek is rengeteg szerepe van az életműködések szabályozásában, amit ki kell emelni, az a jó látás, szaglás, ízérzékelés fenntartása, valamint a sebgyógyulás elősegítése.

A szilva nagy mennyiségben tartalmaz olyan antioxidánsokat is, mint a lutein és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.

A gyümölcsöt magas rost-, szorbit és szaténttartalma miatt hashajtóként is alkalmazzák. E célra főleg az aszalt szilva ajánlott, hiszen abban nagyobb koncentrációban fordulnak elő mind a rostok, mind pedig a gyümölcscukor. Nem csak székrekedés ellen hatékony, hanem vízhajtó hatása is ismert.

A szilva felhasználása

A szilvát a szezonjában, és kalóriaszegényebb étrend követése esetén érdemes frissen fogyasztani, hiszen ebben a formában marad meg benne a legtöbb hasznos vitamin, antioxidáns és ásványi anyag. Télire eltehetjük kimagozva, lefagyasztva, de főzhetünk belőle lekvárt is. A szilva arról is híres, hogy ha elég hosszú ideig főzzük a lekvárt, hozzáadott cukor nélkül is tökéletes lesz, sőt, csak úgy lesz igazán tökéletes. Ebben a formában – és aszalva – már nagyobb koncentrációban tartalmaz cukrot és így az energiatartalma is magasabb, ezért szigorú diétába már nem feltétlenül beilleszthető, de az egészséges táplálkozásban mértékkel helye van.

Szilvás muffin recept

És akkor most jöjjön egy recept a szilvával: Szilvás-mákos muffin

Hozzávalók:

  • 1 csésze quinoa
  • 0,5 dl repceolaj vagy kókuszzsír
  • 60g fehérjepor
  • 120g kókuszliszt
  • édesítő ízlés szerint
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl mandula-, vagy kókusztej
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • csipet őrölt fahéj
  • csipet őrölt szerecsendió
  • 2 evőkanál mák
  • 2 csésze kockára vágott szilva

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy közepes méretű edényben a quinoa-t forrald fel egy csésze vízzel. Vedd le a hőfokot és gőzöld tovább még pár percig, amíg a teljesen felszívja a vizet. Figyelj, hogy ne főzd túl!

szilva_muffin_kesziteseEzalatt keverd össze a száraz összetevőket kókuszlisztet, fehérjeport, édesítőt, fahéjat, szerecsendiót, sütőport, mákot, majd óvatosan keverd hozzá a főtt quinoa-t is.

A tojást, az általad választott zsiradékot (repce olaj, vagy kókuszzsír), tejet és vanília aromát keverd el egy kézi habverő segítségével. Ezután forgasd össze a lisztes keverékkel, majd add hozzá a szilvát is.

Vegyél elő egy muffinsütőt, béleld ki muffinpapírral, ha nincs az sem baj, akkor viszont kend ki egy kis olajjal, hogy könnyen ki tudd venni a muffinokat sütés után. Háromnegyedig töltsd meg a tésztával, tedd a sütőbe és süsd kb. 25 percig.

Sütés után azért várj vele egy kicsit amíg kihűl, mert forrón fogyasztva bizony megfájdulhat a gyomrod:)

Jó étvágyat!

szilva_muffin

Peak Girls – Szűcs Noémi, Nagy Csilla

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Nagy Csilla

Nagy Csilla

A Peak főszerkesztője vagyok. Fitnesz modellként indultam versenyeken, részt veszek a termékfejlesztésekben, és a Peak különböző projektjeiben, mint projektvezető.
Nagy Csilla
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

A nyár végi szilva az egyik legjobb természetes vitaminforrás! Készíts belőle egy csodás szilvás-mákos muffint!
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

A nyár végi szilva az egyik legjobb természetes vitaminforrás! Készíts belőle egy csodás szilvás-mákos muffint!
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)
906
Blog
, ,