Így táplálkozz kiegyenysúlyozottan ételallergia mellett!

Ha Te is allergiás vagy valamilyen élelmiszer összetevőre, akkor valószínűleg eltöprengtél már azon, hogy ennek ellenére hogyan tudsz kiegyensúlyozottan étkezni. Ha pedig esetleg a gyermeked érintett a témában, akkor még jobban aggódsz, hogyan tudod megfelelően élelmezni, hiszen egyes allergiával olyan sokféle élelmiszer eshet ki a napi táplálkozásodból, ami már aggodalomra adhat okot.

A kiegyensúlyozott étkezés alatt minden olyan táplálék megfelelő mennyiségben való bevitelét kell értened, ami szükséges a szervezetednek a megfelelő működéshez. A megfelelő táplálkozás nem csak a szerveid megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hanem az egészséged megőrzéséhez is. A táplálékokat hat csoportba sorolhatók:

  • fehérjék
  • szénhidrátok
  • zsírok
  • rostok
  • vitaminok és ásványi anyagok
  • víz

Mire vagy allergiás?

A fejlődésben lévő szervezetnek természetesen még nagyobb szüksége van ezekre a táplálékokra. Napjaink két legelterjedtebb allergiája a glutén- és szójaallergia, ugyanis a gluténérzékenyeknél gyakran alakul ki a szójával szemben is intolerancia. Sajnos ez a két összetevő a lehető legváratlanabb élelmiszerekben is felbukkanhat, így ha valamelyikre érzékeny vagy, akkor nagyon oda kell figyelned, hogy mit veszel le a polcról. A szóját pedig azért is nehéz felfedezni, mert ritkán szerepel alapanyagként, általában csak adalékanyagként jelenik meg az ételekben.

A gluténhoz hasonlóan a szóját is megtalálhatod egyértelmű helyeken, de vannak olyan ételek, amikben egyáltalán nem is számítanál a jelenlétükre. Azt valószínűleg nem kell magyarázni, hogy a tofuban, szója szószban, szója italban mind megtalálható a szója. Azt viszont, hogy kisebb mennyiségben akár a rizsmixek, csokoládék, fehérjeporok és szeletek nem feltétlen tudhattad. Továbbá az is újdonság lehet, hogy az élelmiszereknél felhasznált növényi olaj is általában szójából van. És sajnos a legtöbb tejtermékben is előfordulnak, mint például: joghurtok, sajtok stb.

Szerencsére a szója és gluténérzékenység annyira elterjedt betegség, hogy ezek bármilyen megjelenési formáját a gyártó kötelező feltüntetni a csomagoláson. Olyannyira, hogy akkor is figyelmeztető felirattal kell ellátni az élelmiszert, ha az nem is tartalmaz ilyen alapanyagokat, csak esetleg olyan gyárban készítették, ahol előfordulnak ilyen alapanyagok.

Allergiás vagy a szójára, de imádod a keleti konyhát?

A legnehezebb dolgod akkor van, ha szereted az ázsiai konyhát vagy édesszájú, esetleg vegetáriánus vagy. A legtöbb ázsiai étel szósza tartalmaz szóját és/vagy glutént (teriyaki, hoisin stb.). Ezeket az ízeket azonban utánozhatod szezámmag, gyömbér, fokhagyma, tengeri növényekkel és sóval.

A csokoládénál nehezebb a helyzet, mert bár manapság már rengeteg gluténmentes csoki létezik, ezek nagy része azonban szójalecitint tartalmaz. Jó hír azonban, hogy a legtöbb csokoládés péksütemény kakaóporral készül, így gyakorlatilag glutén-, és szójamentes.

Az allergénektől mentes ételek sorát a legegyértelműbb csoporttal lehet folytatni. A zöldségek, gyümölcsök, magvak, és babok (természetesen a szójabab kivételével). Ezen kívül a halak, és a tanyasi csirkéknél lehetsz biztos benne, hogy semmilyen allergént nem tartalmaz. Sajnos a legtöbb nagyüzemben tenyésztett állatot szójával etetik, így az megjelenhet azok húsában és így, a belőlük készült ételekben – például felvágottak) is.

Több kutatás is kimutatta, hogy a legtöbb gluténmentes diétán lévő ember sajnos nem visz be elegendő B-vitamint, kalciumot és vasat. Akik pedig szója- és gluténmentesen étkeznek ez a probléma még nagyobb mértékben áll fent. Ha Te is így étkezel, akkor érdemes ezekre odafigyelned. A legegyszerűbben babfélékkel, lencsével, hajdinával, bársonyvirággal, magvakkal és csonthéjasokkal tudod pótolni ezeket, mivel amellett, hogy ezek mind glutén-, és szójamentesek, B-vitamin, kalcium, vas és rost tartalmuk is kiemelkedő.

Manapság sokkal nagyobb előnnyel indulsz, ha allergiás vagy, mint akár csak tíz évvel ezelőtt. Egyrészről napról-napra egyre több allergénmentes termék kerül forgalomba, másrészt ma már kötelező feltüntetni ezek jelenlétét akkor is, ha csak esély volt rá, hogy a gyártás során érintkezett velük. Ezen kívül az interneten is egyre több receptet találsz, így változatosan tudsz étkezni. Ettől függetlenül mindig nyitott szemmel kell járnod, és figyelned kell a címkéken kiemelt allergénekre. De, ha semmit nem akarsz a véletlenre bízni, akkor érdemes a kifejezetten glutén- és szójamentes ételeket választanod.

etel-intolerancia-etelallergia

Ételallergia

Ételallergia diéta

Források:

Maria Beth Feuling: The balancing act – Nutrition and food allergy
Alexandra Anca: The total food allergy health and diet guide
Solane Miller: Allergic girl

Szabó Vivien

Szabó Vivien

Szabó Vivi vagyok, 14 éves koromig versenyszerűen, ma már azonban csak hobbiszerűen sportolok. Táplálkozásomra mindig is odafigyeltem, ezért elég mélyen beleástam magamat az alapok elsajátításába. Termékfejlesztőként pedig nem csak a munkahelyemen, de otthon is szívesen kísérletezek finomabbnál-finomabb receptek kidolgozásán, amik remélem Neked is elnyerik a tetszésedet.
Szabó Vivien
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Így táplálkozz kiegyenysúlyozottan ételallergia mellett!
8 szavazat, 5.00 átl. szavazat (98% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Így táplálkozz kiegyenysúlyozottan ételallergia mellett!
8 szavazat, 5.00 átl. szavazat (98% pont)
812
Blog, Tudatos táplálkozás
, ,