Tempeh-indonéz növényi fehérjeforrás hús helyett

A tempeh egy tradicionális, szójából készült étel és főzési alapanyag, amely Indonéziából származik. Érdekessége, hogy nem az ősi főzési tudományok egyik résztvevőjéről van szó, hanem egy viszonylag modern kreációról, amit főleg Java szigetén fogyasztanak és készítenek. Valószínűleg ez még újdonság a számodra, így itt az ideje, hogy többet is megtudj.

Tempeh

Hogyan készül a tempeh?

A már közismertebb tofu alapanyagát, a szójababot használják fel ehhez az ételhez is. A szójababot beáztatják, hogy puhuljon, majd lehántolják és félig megfőzik. A különlegesen elkészíttet tempeh más babféléket és magvakat is tartalmazhat. Egy savanyító szer, legtöbbször ecet kerül a szójába, ami csökkenti a PH tartalmat és különlegesebb ízt ad. A már meglévő keveréket formákba helyezik és speciális gombákat tesznek hozzá, amivel 1­2 napig erjesztik, kb. 30 C fokon. Érdekesség, hogy a tradicionális tempeh készítők hibiszkusz levelet használnak és az abban lévő anyagok idézik elő az erjedési folyamatot.

Tempeh hús helyett

Miért hasznos a tempeh?

A tofuhoz hasonlóan, a tempeh is rengeteg fehérjét tartalmaz. 100 grammban, 18,2 gramm protein található. Ennek fényében a vegetáriánusok számára remek húshelyettesítő lehet. Az erjesztés hatására plusz enzimek és antibiotikumok keletkeznek a tempehben, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre. Szintén az erjesztés hatására megmarad benne a saponin tartalom és izoflavonoidokban is gazdag. Ez azért hasznos, mert erősíti a csontokat, segít a menopauza tüneteinek csökkentésében és csökkenti némely szív betegségek kialakulásának lehetőségét, valamint rák betegségek egyes típusainak kialakulását.

Hogyan használhatod fel?

A leggyakoribb konyhai elkészítési mód szerint sós vízbe vagy más sós szószba áztatják a felszeletelt tempeh darabokat, majd kisütik. A mélyebb olajban sütött verzió kívül ropogós, belül pedig lágy marad. A tempeh magában is fogyasztható, de levesekbe, szendvicsekbe vagy salátákba is tehető. Taco­ban például a darált marhahús helyett használhatod, de reszelt “sajtként” is alkalmazható más ételeknél. A szárított tempeh remek étel lehet utazás közben, kevésbé romlandó tulajdonsága miatt. Több, mint tízféle tempeh létezik, így biztos Te is megtalálod a saját ízlésednek megfelelőt. Vagy már meg is találtad?

tempeh-hus-helyett

Baranyi Edina

Baranyi Edina

A sport már régóta a mindennapjaim részévé vált, de az edzőterem meghódítása óta az egészséges életmód, táplálkozás is nagyobb hangsúlyt kapott. Remélem, hogy eddigi tapasztalataimból és tudásomból Neked is tudok adni.
Baranyi Edina
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Tempeh-indonéz növényi fehérjeforrás hús helyett
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (95% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Tempeh-indonéz növényi fehérjeforrás hús helyett
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (95% pont)
1559
Tudatos táplálkozás
, ,