Ha kimondjuk ezt a szót, hogy mogyoróvaj, akkor mindenkinek sütik és turmixok jutnak az eszébe és összefut a nyál a szánkban. Igaz, hogy általában édességekhez használjuk, de ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a sós ételeket is feldobjuk vele. Sőt! Ez a remek csirkés recept nem csak pikáns, de a diétádba is remekül beilleszthető.
Mogyoróvaj
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell falatnyi darabokra vágva
- 1 friss ananász felkockázva
- 3 evőkanál olíva olaj
- 75 ml kókusztej
- fél kiskanál keményítő
- kb. 100 g mogyoróvaj
Alapanyagok a páchoz:
- 1 dl ananász lé
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál barna cukor (lehet eritritol vagy folyékony édesítő is)
- 1 evőkanál halszósz
- 1 evőkanál citromlé
- 1-2 kiskanál sriracha (ázsiai chili szósz)
- 1 kiskanál szárított bazsalikom
- 1 kiskanál őrölt fokhagyma
- fél kiskanál őrölt gyömbér
- egy csipet fekete bors
Mogyoróvajas csirke
Elkészítés:
Első lépés a pácolás. Keverd össze az összes hozzávalót, ami a páchoz kell. Egy tálba vagy zacskóba tedd bele a feldarabolt csirkét és öntsd rá az összes keverék ¼-ét és 3 evőkanál olíva olajat. Legalább
1 órát pihentesd így, de akár estére beteheted a hűtőbe. Minél tovább hagyod a húst a pácban, annál intenzívebbek lesznek az ízek.
Ha grillen készíted el, akkor a nyársnak való pálcikákat áztasd be vízbe a használat előtt fél órával.
Melegítsd fel a grillsütőt közepes hőfokra. Készítsd el a nyársakat felváltva feltéve a pálcikára a fűszeres csirkét és a friss ananászt. Süsd az egyik oldalát 5 percig, amíg elkezd színt kapni, majd forgasd meg őket és hagyd fenn újabb 5 percre. A lényeg, hogy a hús átsüljön!
(Ha sütőben készíted el, akkor annyi a különbség, hogy egy tepsit ki kell bélelned alufóliával és olaj spray-vel befújni. Erre fektesd a nyársakat és 5 percenként ugyan úgy forgasd át őket. Így is kb. 10-15 perc alatt elkészül)
Thai mogyorószósz elkészítése:
Most lesz szükség a megmaradt pác lére, amit egy kis lábasban fel kell tenni a tűzre, beletenni a keménytőt és a kókusztejet. Forrald fel, majd csökkentett lángon főzd sűrűre 1 perc alatt. Húzd le a tűzről és keverd bele a mogyoróvajat. Kóstold meg és ízlésed szerit ízesítsd a chili szósszal, édesítővel és lime lével.
A legjobb ha salátával vagy rizzsel tálalod. Ez egy remek étel arra, hogy feldobd a hétköznapokat, de egy barátokkal eltöltött grill party-n is megállja a helyét.
Próbáld ki!