Itt vannak a nyuszis ünnepek – és benned, mint egészségtudatos nőben/anyukában bizonyára felmerült már benned a kérdés, hogy vajon miből van a sok színes, rikító, tarka-barka tojásfesték.
Nem káros-e az egészségre, ha az ezekkel színezett tojásokat fogyasztjuk?
Nyilvánvalóan nem természetes anyagokról, hanem mesterséges színezékekről van szó. Nem mérgezőek, hiszen ételszínezékek, de létezik számos természetes megoldás is: fűszerek, zöldségek, gyümölcsök levével gyönyörű színes – és 100%-ban természetes – tojásokat varázsolhatsz!
Ezek az ősrégi praktikák generációról generációra öröklődnek, már nagyanyáink is így tették színesebbé a húsvétot. Mivel 100 százalékig természetes anyagok, nyugodtan megeheted a bennük áztatott tojásokat – vagy adhatod oda a kisgyerekeknek!
> Peak-tipp! Húsvétkor tudjuk ám, hogy nemcsak tojásdiéta lesz a menü… hanem a sonka, a nagyi sütijét, vagy a csokitojásokat hanyagoljuk… akkor mentőövnek itt a szénhidrát és zsírblokkoló csomagunk! Mi minden család-látogatásnál magunkkal visszük, így a húsvéti kilengés nem veszélyezteti az alakunkat – és a mama se lesz pipa, mert visszatoltad a konyhai remekművét!
Az előkészületek:
Fontos, hogy a tojásokat főzés előtt alaposan tisztítsd meg mosogatószerrel. Így zsírtalanítod őket, és egyenletesebben befogja majd a festék.
A természetes tojásfestékekhez a zöldségeken, gyümölcsökön kívül vízre és 1-2 ek. ecetre lesz szükséged, ami kiemeli, élénkebbé teszi a színeket.Bátran próbálgassuk az áztatási idő – ecet – alapanyag variációkat – hiszen így lehet játszani az árnyalatokkal!
A festés történhet forró módszerrel, tehát úgy, hogy a tojások főzőlevébe teszed a színezőanyagot, de úgy is, hogy külön készíted el a festéket, lehűtöd, majd abban áztatod a szintén hideg, főtt tojásokat.
Minél tovább a lében maradnak, annál sötétebbek lesznek. Akár egy egész éjszakán át is áztathatod a tojásokat.
Nézzük, melyik színhez mire lesz szükséged!
Piros különféle árnyalatai:
- cékla – főzheted céklával együtt a tojásokat, de az ecetes cékla levével is tudsz festeni.
- gránátalma lé
- vöröshagyma héja
Narancssárga:
- pirospaprika
- zöldhagyma héja
- sárga
- kurkuma
- curry
Lila:
- áfonyalé
- lilahagyma héja
- fekete ribizli
- ibolya
Rózsaszín:
- csipkebogyó tea
Kék:
- vöröskáposzta leve – csak hidegen működik!
- kékszőlő leve
Zöld:
- spenót
- csalán
- fű
- egyéb zöld, lédús növények
Barna:
- kávé
- fekete tea
- cikória
- dióhéj
- hagymahéj – ha sokáig áztatod a levében a tojásokat.
A zárómozdulatok!
Ha elkészültek a tojások, valamilyen olajjal vagy zsiradékkal bedörzsölve szép fényt adhatsz nekik. Mutasd, neked hogy sikerült!
Kedvünk szerint próbálhatunk színeket keverni, bizonyos összetevők hozzáadásával, vagy épp elvételével így folyton más és más színárnyalatokat kaphatunk a tojásfestés során. Szuper családi móka lesz!
És persze ne feledkezzünk meg a húsvéti sütögetésről sem! Erre szuper megoldás, a Peak CUKORMENTES krémjei, amit bátran használhatsz diétában, sütésre és fűzésre is!
Egészséges répatorta TEKERCS ITT!
tojásfestés
tojásfestés természetesen
Referenciák:
kirstenrickert.com