A kapszulák a táplálék kiegészítődben zselatinból (a francia gélatineből) egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből állítanak elő. A zselatin 98-99%-ban fehérje. Káros ez a szervezetedre?
Zselatin kapszula
Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképészetben és a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák a zselatint. A zselatin tartalmú, vagy hasonló állagú anyagokat is zselatinnak nevezik. Élelmiszerekben E441 néven, emulgeálószerként, valamint zselésítő anyagként használják.
A zselatint házilag is előállíthatod: a húson található, magas porctartalmú nyesedékek főzésével a főzővízbe oldott zselatin kerül. Ez a folyamat a pot-au-feu jellegű (húsleves alapú, általában báránynyesedéket is tartalmazó zöldséglevesfélék), francia ételek előkészítésénél népszerű.
A gyógyszerekben és a táplálék kiegészítők esetében azért készül zselatinból a kapszula, mert könnyebb lenyelned azokat, a csúszós felülete miatt.
Ilyen zselatin egyébként a születésnapi tortád tetejét is díszítheti, a sütik tetején ugyanilyen zselatint találsz!
A legelterjedtebb felhasználási módjai:
- – leggyakrabban fagyiban, lekvárban (a nagymamád is tesz zselatint a lekvárba), joghurtokban, krémsajtokban, margarinban fordul elő.
- – Diétás élelmiszerekben zsírok helyettesítésére is alkalmazzák, mert a szájban zsíros étel érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma alacsony.
- – kozmetikumokban való felhasználása esetén általában hidrolizált kollagén néven található meg
Bár a zselatin száraz állapotban 98-99%-ban fehérjét tartalmaz, tápértéke nagyon alacsony.
A zselatinban a nem esszenciális aminosavak (esszenciális aminosav: olyan aminosav, amelyet a szervezet természetes úton nem képes előállítani) magas koncentrációban vannak jelen viszont alig tartalmaz esszenciális aminosavakat.
Ha már követsz minket, akkor tudod, hogy mik az aminosavak, és hogy ők is a normális ételeid részeit képezik, sőt, az életedhez is nélkülözhetetlenek.
Zselatin kapszula miből készül
Táplálék kiegészítő kapszula zselatinjának aminosav tartalma:
glicin, prolin, hidroxiprolin, glutaminsav, alanin, arginin, aszparginsav, lizin, szerin, leucin, valin, fenil-alanin, treonin, izoleucin, hidroxi-lizin, metionin és hisztidin, tirozin.
Élelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert.
A zselatin önmagában fogyasztva tehát energiaveszteséget okoz, mert emésztése több energiát használ el, mint amennyi felszabadítható belőle.
Az 1970-es években elterjedt fogyókúrás módszer volt a zselatin kizárólagos fogyasztása mindaddig, míg néhányan bele nem haltak a fogyókúra okozta helytelen táplálkozásba, mert a szervezetük nem kapta meg az esszenciális zsír és aminosavakat.
Tehát a zselatin természetes eredetű fehérje és nem egy műanyag tok, mint ahogy esetleg Te is gondolod.
Láthatod, a legtöbb kapszulánk színtelen és nem tartalmaz színezőanyagokat. A legtöbb táplálék kiegészítő nem valami kemikália, vagy műanyag reszelék, hanem természetes anyagból készült segítség, amivel gyorsabban eléred a céljaid, és messzebbre jutsz, bármit is tűztél ki magad elé.
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Miből van a zselatin kapszula? Vajon káros az egészségedre?" című cikkhezAz egyik férfi ismerősöm lánya, aki Angliában él, azt javasolta az édesapjának, hogy a térdfájására fogyasszon zselatint, rendes bolti kiszerelésűt. Annak kapcsán történt a javaslat, mivel térdfájdalmai voltak, úgy hogy már csak bottal tudott járni. Ő ezt teába keverve fogyasztotta, és láss csodát, már csökkent a térdfájása, és eldobta a botot. Kérdésem ? valóban van gyógyhatása a zselatinnak ? tudna erre válaszolni valaki ?
Szia István,
Van. Hasonlóan működik mint a kollagén. Itt találsz róla írást: https://peakshop.hu/girl/zselatin-vagy-kollagen/
Puszillak, Móni