Miből van a zselatin kapszula? Vajon káros az egészségedre?

A kapszulák a táplálék kiegészítődben zselatinból (a francia gélatineből) egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből állítanak elő.  A zselatin 98-99%-ban fehérje. Káros ez a szervezetedre?

Zselatin kapszula

Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképészetben és a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák a zselatint. A zselatin tartalmú, vagy hasonló állagú anyagokat is zselatinnak nevezik. Élelmiszerekben E441 néven, emulgeálószerként, valamint zselésítő anyagként használják.

A zselatint házilag is előállíthatod: a húson található, magas porctartalmú nyesedékek főzésével a főzővízbe oldott zselatin kerül. Ez a folyamat a pot-au-feu  jellegű (húsleves alapú, általában báránynyesedéket is tartalmazó zöldséglevesfélék), francia ételek előkészítésénél népszerű.

A gyógyszerekben és a táplálék kiegészítők esetében azért készül zselatinból a kapszula, mert könnyebb lenyelned azokat, a csúszós felülete miatt.

Ilyen zselatin egyébként a születésnapi tortád tetejét is díszítheti, a sütik tetején ugyanilyen zselatint találsz!

A legelterjedtebb felhasználási módjai:

  • – leggyakrabban fagyiban, lekvárban (a nagymamád is tesz zselatint a lekvárba), joghurtokban, krémsajtokban, margarinban fordul elő.
  • – Diétás élelmiszerekben zsírok helyettesítésére is alkalmazzák, mert a szájban zsíros étel érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma alacsony.
  • – kozmetikumokban való felhasználása esetén általában hidrolizált kollagén néven található meg

Bár a zselatin száraz állapotban 98-99%-ban fehérjét tartalmaz, tápértéke nagyon alacsony.

A zselatinban a nem esszenciális aminosavak (esszenciális aminosav: olyan aminosav, amelyet a szervezet természetes úton nem képes előállítani) magas koncentrációban vannak jelen viszont alig tartalmaz esszenciális aminosavakat.

Ha már követsz minket, akkor tudod, hogy mik az aminosavak, és hogy ők is a normális ételeid részeit képezik, sőt, az életedhez is nélkülözhetetlenek.

Zselatin kapszula miből készül

Táplálék kiegészítő kapszula zselatinjának aminosav tartalma:

glicin, prolin, hidroxiprolin, glutaminsav, alanin, arginin, aszparginsav, lizin, szerin, leucin, valin, fenil-alanin, treonin, izoleucin, hidroxi-lizin, metionin és hisztidin, tirozin.

Élelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert.

A zselatin önmagában fogyasztva tehát energiaveszteséget okoz, mert emésztése több energiát használ el, mint amennyi felszabadítható belőle.

Az 1970-es években elterjedt fogyókúrás módszer volt a zselatin kizárólagos fogyasztása mindaddig, míg néhányan bele nem haltak a fogyókúra okozta helytelen táplálkozásba, mert a szervezetük nem kapta meg az esszenciális zsír és aminosavakat.

Tehát a zselatin természetes eredetű fehérje és nem egy műanyag tok, mint ahogy esetleg Te is gondolod. 

Láthatod, a legtöbb kapszulánk színtelen és nem tartalmaz színezőanyagokat. A legtöbb táplálék kiegészítő nem valami kemikália, vagy műanyag reszelék, hanem természetes anyagból készült segítség, amivel gyorsabban eléred a céljaid, és messzebbre jutsz, bármit is tűztél ki magad elé.

DSC_1891

Mező Mónika
Itt elérsz!

Mező Mónika

A Peak, magyarországi vezetője vagyok. 16 éve használom a Peak termékeket. 16 éve dolgozom női sportolókkal, fitnesz modellekkel és az étrend-kiegészítő szakmában. Magyarországon én ismerem a legjobban a Peak termékeket, ezért a legjobb helyen vagy ahhoz, hogy elérd az álmaid!
Mező Mónika
Itt elérsz!
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Miből van a zselatin kapszula? Vajon káros az egészségedre?
2 szavazat, 4.00 átl. szavazat (82% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Miből van a zselatin kapszula? Vajon káros az egészségedre?
2 szavazat, 4.00 átl. szavazat (82% pont)
4153
Tudatos táplálkozás
, ,