Útifű maghéj, a nagytakarító!

Te is eszel, méghozzá meglehet, hogy nem is keveset, az meg csak pláne, ha nem is túl egészségesen táplálkozol.  Sok a zsíros étel, a tészták is csábítanak, időnként a húst is hússal ennéd, különösen a magyar konyha kedvelői, mint mindannyian, akik ezt láttuk és kóstoltuk otthon. Persze érzed, hogy ez nem a legtudatosabb módja a táplálkozásnak, olykor a gyomrod is rakoncátlankodik, amitől nem érzed jól magad. Nem a diétára fogom most felhívni a figyelmed, mert meglehet, hogy egyáltalán nem is akarsz változtatni az étrendeden. A méregtelenítésben viszont segítségedre lehet egy eddig kevéssé ismert, Indiából és Pakisztánból származó rost, a Psyllium Husk, avagy az útifű maghéj. Eredetét tekintve az ottani népi gyógyászatnak régóta ismert szere, olyannyira, hogy külön elárusítóhelyeken lehet vásárolni.

Útifű maghéj

A magyar neve útifű maghéj, ám nem azonos a nálunk jól ismert és megfázásra alkalmazott lándzsás útifűvel. A maghéjban pici magok rejtőznek, az akár ezer darab is csak két gramm körüli súlyú. Legnagyobb része nem felszívódó rost, viszont ő maga saját térfogatához képest óriási mennyiségű folyadékot képes magába vonzani. Így megduzzadva a gyomorban zselés anyagként egyrészt nyugtatja a nyálkahártyát, másrészt végighalad az egész bélrendszeren és kipucolja a redőkben lerakódott salakot. Érdekes módon egyaránt jó hasmenés és székrekedés esetén, az előbbinél felszívja a felesleges folyadékot, a másik esetben pedig a benne lévő folyadékkal lágyítja a székletet. Végül segít helyreállítani a túl gyors vagy renyhe bélmozgást, vagyis eléri az optimális állapothoz visszatérést és annak megtartását, sőt a koleszterincsökkentésben is szerepet vállal. Lehetővé teszi a szervezet egészséges működése érdekében a vitaminok felszívódását, ezáltal az anyagcsere javulását. Ez pedig akár egy pattanásos arc megtisztulását is magával hozza. Az amerikai FDA (Food and Drug Administration) megállapítása szerint a coronaria betegség kialakulásának lehetőségét is csökkenti.

Útifű maghéj fogyasztása

Az útifű maghéj fogyasztható természetes állapotában, szárítva, aprítva vagy porítva, lehet összetevője különböző hashajtóknak és rostkiegészítőknek. A reggeli étkezés előtt fél órával éhgyomorra, sok folyadékkal, vagy natúr joghurttal elkeverve fogyaszd, de emellett még széles felhasználási lehetőség nyílik az elfogyasztására. Alkalmazhatod például kenyérsütésnél, pudingkészítésnél, diétás recepteknél. A határ a konyhai kreativitásod!

Milyen módon fogyasztod az útifű maghéjat?

fat_attack_utifumaghej

Dr. Hajós Anna

Dr. Hajós Anna

Dr. Hajós Anna vagyok, lelkes Peak szerző és felhasználó. Remélem az írásaimmal, tudok Neked segíteni.
Dr. Hajós Anna

Latest posts by Dr. Hajós Anna (see all)

Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások
Útifű maghéj, a nagytakarító!
12 szavazat, 3.50 átl. szavazat (71% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

2 hozzászólás

  • Nikoletta szerint:

    Kedves Anna!
    Minden reggel iszok egy teáskanál útifű maghéjat egy pohár vízben elkeverve. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt fogyaszthatom-e hosszabb ideig, vagy érdemes néha szünetet tartani?

    • csilla csilla szerint:

      Szia Nikoletta,
      Nyugodtan fogyaszthatod folyamatosan, nem szükséges szünetet hagynod vele.

1 Trackback

Útifű maghéj, a nagytakarító!
12 szavazat, 3.50 átl. szavazat (71% pont)
4100
Tudatos táplálkozás, Utifűmaghéj
, ,