-+=
Olvasási idő: 4 perc

Hogy megértsd a lényegét, előbb nézzük meg, mik azok a fehérjék, miből állnak és miért fontosak a szervezeted számára.

A fehérjék alapvető tápanyagok, csak úgy, mint a szénhidrátok és a zsírok. Számos helyen előfordulnak szervezetedben, hiszen ezek a tested építő kövei. A teljesség igénye nélkül néhány hely, ahol a fehérjék megtalálhatóak:

  • haj, köröm, bőr (keratin)
  • izomszövet (miozin, aktin, mioglobin)
  • csontok
  • vörösvérsejtek (hemoglobin)
  • vérplazma (lipoprotein)

Jelenleg 22-féle aminosavat ismerünk, melyek a fehérje szerkezetét alkotják. Két kategóriába sorolhatjuk őket: esszenciális (10) és nem esszenciális (12) aminosavak.

Esszenciális aminosavak:

  • Arginin*
  • Hisztidin*
  • Izoleucin
  • Leucin
  • Lizin
  • Metionin
  • Fenilalanin
  • Treonin
  • Triptofán
  • Valin

Nem esszenciális aminosavak:

  • Alanin
  • Aszparagin
  • Aszparaginsav
  • Cisztein
  • Glutaminsav
  • Glicin
  • Prolin
  • Szerin
  • Tirozin
  • Gamma-karboxi-glutaminsav**
  • Hidroxi-lizin**
  • Hidroxi-prolin**

*csak a gyermekek számára esszenciális, felnőtteknek nem
**szerkezetük a fehérjébe való beépülés után alakul ki

Előbbi azt jelenti, hogy a szervezeted anyagcseréje során nem képes előállítani más vegyületekből, ezért feltétlenül fel kell venned a táplálékkal.

Ebből kifolyólag a fehérjéket is két csoportra kell bontanunk aminosav tartalmuk szerint: teljes értékű és nem teljes értékű fehérjékre. A teljes értékű fehérjék minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, méghozzá elegendő mennyiségben, míg a nem teljes értékű, inkomplett fehérjék nem. Teljes értékű fehérjéknek számítanak az állati eredetű élelmiszerek (húsok, halak, tojás, tejtermékek) és a szója, míg a nem teljes értékűek pedig a növényi fehérjék (például gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak).

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Azt a fehérjét, amely egy speciális aminosavból keveset tartalmaz, limitáló – korlátozó – fehérjének is nevezik, hiszen csak annyi szövet épülhet fel belőle, amennyit a legkisebb mennyiségben előforduló aminosav lehetővé tesz. Javíthatod ételed fehérjetartalmát, ha a nem teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszerek mellé olyasmit eszel, ami a hiányzó aminosavban gazdag, és ezzel pótlod a hiányt. Ezt a folyamatot nevezzük komplettálásnak, vagy kiegészítésnek.

Ez elsősorban a vegánok számára fontos, vagy azokban az országokban élőknek, ahol kevés vagy nagyon drága az állati eredetű élelmiszer, de te is profitálhatsz belőle az izomépítés során.

A rizsben pl. kevés a lizin, a babban pedig alig van metionin, melyek közül mindkettő esszenciális. Amikor ezt a két tápanyagot egyszerre fogyasztod, teljes értékűvé komplettálod a fehérje tartalmukat. Egy másik példa erre a tészta és a sajt. A tésztában kevés a lizin és az izoleucin, a tejtermékek viszont többletet tartalmaznak ezekből (bár a tejtermékek önmagukban is teljes értékűek). Hasonló még a mogyoróvajas kenyér (teljes értékű gabonából) és a tejbe áztatott müzli is. Fontos megemlíteni, hogy ezek az élelmiszerek csak akkor egészítik ki egymást, ha egyidejűleg fogyasztod őket!

A fehérje komplettálás során tehát úgy válogassuk össze a különbözõ nyersanyagokat, hogy azok együtt jól emészthetõk legyenek, és egymást aminosav összetételükben is kiegészítsék.

Komplettálás alapja, hogy mivel az egyes élelmekben más-más limitáló aminosav található, így ezeket együtt fogyasztva sokkal értékesebb fehérjéhez jutunk. A gabonákban sok a metionin és treonin (kéntartalmú aminosav) és kevés a lizin, így keresnünk kell magasabb lizintartalmú táplálékot a párosításhoz. Ilyenek a hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója). A hüvelyes és gabona kitűnõen kiegészíti egymást, ezért érdemes zöldborsós-rizst, lencsehurkát vagy éppen hamis májpástétomot készíteni. A gomba és sörélesztõ is metioninban gazdag.

Általában a magvak, hüvelyesek, gabonák és zöldségfélék különbözõ párosításai jó minõségű fehérjét eredményeznek, hiány nem alakulhat ki jellemzõen. A szójatej, diótej, mandulatej, felhasználása müzlikhez kitűnõ komplettálási módszer.
A fõzeléksűrítéskor felhasznált különbözõ lisztek (zabpehely, köles, sárgaborsó, hajdina, teljes õrlésű búzaliszt) is hatékonyan kiegészítik a fõzelékfélék fehérje értékét. A kenyereket 2-3 féle lisztbõl készíthetjük, az „Ezékiel-kenyér” is komplett fehérjét tartalmaz. A köreteket vegyíthetjük tehát zöldségekkel, növényekkel, használjunk barnarizst, héjában fõtt krumplit, barna tésztát; ezek fehérje tartalma értékesebb.

Nem pontosan így, de hasonlóan működik a spenót-tojás összeállítás is. Ebben az esetben a tojás minden aminosavat tartalmaz, azonban a spenót, a beta-ecdyteron tartalmával 6-szorozza a az aminosavak beépülését az izomzatodba. A szervezeted megérzi, mi az ami jót tesz neki.

Nézzünk további példákat:

Összefoglalva tehát ezekből a kombinációkból nyerhetsz teljes értékű fehérjéket:

Élelmiszer                                         Kiegészítő élelmiszer                       Példák

Teljes értékű gabona                       Hüvelyesek                                        Rizs és bab

Tejtermékek                                      Teljes értékű gabonák                     Sajtos szendvics, sajtos tészta

Hüvelyesek                                        Olajos magvak                                  Sült bab pirított olajos magvakkal

Tejtermékek                                      Hüvelyesek                                        Chilis bab sajttal

Tejtermékek                                      Olajos magvak                                  Joghurt olajos magvakkal

Ezek alapján láthatod, hogyan kell a fehérjéket beépítened az étkezésedbe, hogy teljes értékű aminosav profillal állítsd össze a menüdet!

feherje-komplettalas

ecdysone-spenotkivonat

Fehérje komplettálás

Fehérje

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!