Mindenki csak arról beszél, hogy mennyi szénhidrát, mennyi fehérje és mennyi zsír elfogyasztása szükséges egy jól felépített étrendben, azonban a makrotápanyagok mellett a mikrotápanyagok háttérbe szorulnak. Pedig nem is gondolnád, de a mikrotápanyagok előttük kellene, hogy szerepeljenek a fontossági listán. Ha priorizálni szeretnénk, nagyjából így nézne ki:
- mikrotápanyagok
- makrotápanyagok
- étkezések időzítése
- tápanyagok egymással párosítása
Amikor a mikrotápanyagok egyensúlya megfelelő, sokkal könnyebb lesz a makrotápanyagokat úgy meghatároznod, hogy szervezeted számára a lehető leghasznosabbak legyenek. Azonban, ha kizárólag csak a makrokra összpontosítasz, a mikrok elmaradhatnak, megnehezítve és lassítva ezzel a fejlődésedet.
Miért is van ez? Azért, mert valószínűleg nem vagy tisztában a mikrotápanyagok hasznosságával, funkciójával!
- A vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek a makrotápanyagok megfelelő anyagcseréjéhez
- Nincs kalóriaértékük, energiát közvetlenül nem biztosítanak számodra
- Koenzimként a tested számtalan anyagcsere folyamatában részt vesznek
- Mind az egészségedre, mind a teljesítményedre hatással vannak
Összességében a mikrotápanyagok olyan alapvető összetevők, amelyek a tested összes funkciójának működését támogatják. A teljesség igénye nélkül a vitaminok és az ásványi anyagok egyaránt nélkülözhetetlenek az agy, a szív, a vese, a máj, a tüdő, a központi idegrendszer megfelelő működéséért, a csontok, ízületek, ínszalagok egészsége szempontjából szintén nem elhanyagolhatóak.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Ahhoz, hogy kellő mennyiségben hozzájuss ezekhez az anyagokhoz, meg kell változtatnod a táplálkozásodat.
Edd, amit a Föld megtermel neked!
Igen, igazi ételt, ami a Földön terem. Minél inkább a legtermészetesebb forrásból fogyasztod ételeidet, annál nagyobb arányban tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, így juthatsz tápanyagban gazdag élelmiszerekhez egyaránt. Nem konzervből és műanyag tasakból. Minél frissebb, annál jobb! Persze a különböző kémiai eljárások, mint a permetezés, vegyszerezés mind-mind ronthatnak a minőségen, próbálj bevizsgált forrásból választani. Nagyon sokszor nem hihetünk a szemünknek a valódi frissességet illetően, hiszen, ha nem idényszerű zöldséget és gyümölcsöt választunk, akkor nagy valószínűséggel, valamilyen kémiai eljárással tartósított dolgot vásárolhatunk meg a hipermarketek polcairól. Ha nem is tudod megtermelni magadnak, keress egy biztos házi termelőt, aki a saját áruját próbálja eladni neked.
Sajnos világszinten egyre nehezebb lesz kemikáliáktól és egyéb mesterséges adalékanyagoktól mentes, makrotápanyagokban gazdag élelmiszerekhez hozzájutni, ezért a pótlásukról mindenképp gondoskodnod kell!
Ha úgy érzed, hogy elhagy az energiád, romlik a teljesítményed, még mielőtt bármilyen betegséget diagnosztizálnál magadon, kezdj el multivitamint szedni!