Nagy általánosságban megkülönböztetünk kétféle moszatot, az egyik a tengeri a másik pedig az édesvízi. A kis méretű kék alga a spirulina (csavarttestű kékmoszat). Egyetlen sejtből álló mikroorganizmus, és nagyon hasonlít egy prokarióta baktériumhoz. Ebben spiráltestű algában nagyon sok pigmentanyag található, azaz klorofil.
A másik algafajta a fucus, a barnamoszatok törzsébe tartoznak, nagy mennyiségben tartalmazzák a pajzsmirigy kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlen jódot. Mivel az édesvízi moszatokban rengetek klorofil (zöld színtest) található, ezért egy kiváló szer lehet a szájszag eltüntetésére. Nem csak akkor, ha a fogak vagy a fogíny betegségéről van szó, hanem, ha valamely orrüreg gyulladása okozza a problémát.
A tengeri moszatokban kimagasló mennyiségű jód található, ezáltal kitűnően alkalmazható jódhiány okozta pajzsmirigy alulműködés fennállása esetén. Persze, ezt mind orvosi felügyelet mellett érdemes tenni.
Moszatok
Az édesvízi és a tengeri moszatok nagy segítségére lehetnek például a vegetáriánusoknak, mivel tartalmaznak fehérjét, vitaminokat (B-12 vitamint is, amiket csak állati eredetű ételekben lelhetünk fel, így a vegetáriánusok 90%-a ebben hiányt szenved). A tengeri moszatban a jód mellett még fellelhetőek a karotinoidok, zsírsavak, kálium magnézium, kalcium és még a vas is. További előnyeikhez tartozik, az a tény is, hogy képesek elmulasztani az ízületi gyulladásokat, serkentik a máj működését és csökkentik egyes szívpanaszok súlyosságát. Megvédik a sejteket a röntgensugárzás károsító hatásaitól, a nehézfémek egészségkárosító hatását is csökkentik.
Az algákat magadhoz veheted mind kiegészítő, mind pedig természetes formájukban, itt például egy finom algasalátára gondolok.
Ajánlatos a kiegészítőket étkezés közben bevenni, ilyenkor minimálisra csökkenthető a gyomorbántalmak kialakulása.
Moszatok a táplálkozásban
Végül egy ízletes, wakame saláta receptje
Hozzávalók:
- 1 db egész paradicsom
- 100 g surimi
- 50 g wakame (szárított tengeri alga)
- 100 g tartármártás vagy light majonéz
Elkészítése:
Aprítsd fel kb. 2x2cm-es darabokra az algalapot, és áztassuk be vízbe.
Mosd meg a paradicsomot, és szeld fel apró kockákra.
Forró serpenyőben süsd 1-2 percig a surimi rudakat (kókuszolajon kiváló íze lesz), amikor kihűlt, vágd fel apró darabokra.
A tartármártás elkészítéséhez szükséged lesz light majonézre, tejfölre, mustárra, fehérborsra, citromlére, kis édesítőre és egy kis sóra.
Öntsd le az algalapról a vizet (úgy megfelelő, ha ruganyosra szívta magát).
Add az algához a paradicsomot és a surimikockákat, öntsd rá a tartármártást és kész is az ínycsiklandozó saláta.
Jó étvágyat!