Édesvízi és tengeri moszatok a sporttáplálkozásban

Nagy általánosságban megkülönböztetünk kétféle moszatot, az egyik a tengeri a másik pedig az édesvízi. A kis méretű kék alga a spirulina (csavarttestű kékmoszat). Egyetlen sejtből álló mikroorganizmus, és nagyon hasonlít egy prokarióta baktériumhoz. Ebben spiráltestű algában nagyon sok pigmentanyag található, azaz klorofil.

A másik algafajta a fucus, a barnamoszatok törzsébe tartoznak, nagy mennyiségben tartalmazzák a pajzsmirigy kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlen jódot. Mivel az édesvízi moszatokban rengetek klorofil (zöld színtest) található, ezért egy kiváló szer lehet a szájszag eltüntetésére. Nem csak akkor, ha a fogak vagy a fogíny betegségéről van szó, hanem, ha valamely orrüreg gyulladása okozza a problémát.

A tengeri moszatokban kimagasló mennyiségű jód található, ezáltal kitűnően alkalmazható jódhiány okozta pajzsmirigy alulműködés fennállása esetén. Persze, ezt mind orvosi felügyelet mellett érdemes tenni.

Moszatok

Az édesvízi és a tengeri moszatok nagy segítségére lehetnek például a vegetáriánusoknak, mivel tartalmaznak fehérjét, vitaminokat (B-12 vitamint is, amiket csak állati eredetű ételekben lelhetünk fel, így a vegetáriánusok 90%-a ebben hiányt szenved). A tengeri moszatban a jód mellett még fellelhetőek a karotinoidok, zsírsavak, kálium magnézium, kalcium és még a vas is. További előnyeikhez tartozik, az a tény is, hogy képesek elmulasztani az ízületi gyulladásokat, serkentik a máj működését és csökkentik egyes szívpanaszok súlyosságát. Megvédik a sejteket a röntgensugárzás károsító hatásaitól, a nehézfémek egészségkárosító hatását is csökkentik.

Az algákat magadhoz veheted mind kiegészítő, mind pedig természetes formájukban, itt például egy finom algasalátára gondolok.

Ajánlatos a kiegészítőket étkezés közben bevenni, ilyenkor minimálisra csökkenthető a gyomorbántalmak kialakulása.

Moszatok a táplálkozásban

Végül egy ízletes, wakame saláta receptje

Hozzávalók:

  • 1 db egész paradicsom
  • 100 g surimi
  • 50 g wakame (szárított tengeri alga)
  • 100 g tartármártás vagy light majonéz

Elkészítése:

Aprítsd fel kb. 2x2cm-es darabokra az algalapot, és áztassuk be vízbe.

Mosd meg a paradicsomot, és szeld fel apró kockákra.

Forró serpenyőben süsd 1-2 percig a surimi rudakat (kókuszolajon kiváló íze lesz), amikor kihűlt, vágd fel apró darabokra.

A tartármártás elkészítéséhez szükséged lesz light majonézre, tejfölre, mustárra, fehérborsra, citromlére, kis édesítőre és egy kis sóra.

Öntsd le az algalapról a vizet (úgy megfelelő, ha ruganyosra szívta magát).

Add az algához a paradicsomot és a surimikockákat, öntsd rá a tartármártást és kész is az ínycsiklandozó saláta.

Jó étvágyat!

wakame-salata-recept

Nagy László

Nagy László

Nagy László vagyok, a Semmelweis egyetem gyógyszerész hallgatója. Hobbim a testépítés, a sport. Nagyon fontos számomra az egészséges, életmód, a tudatos táplálkozás. Szívesen segítek neked, hogy céljaidat elérhesd.
Nagy László
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Édesvízi és tengeri moszatok a sporttáplálkozásban
4 szavazat, 5.00 átl. szavazat (97% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Édesvízi és tengeri moszatok a sporttáplálkozásban
4 szavazat, 5.00 átl. szavazat (97% pont)
481
Blog
, ,