A tudatosan táplálkozás követői számára közkedvelt cukorhelyettesítő a nyírfacukor.
Napjaink egyik kedvelt cukorpótlója, a xylit (nyírfacukor vagy xylitol néven is megtalálhatjuk), én is használom, főleg diétás édességek elkészítése során vagy esetleg a reggeli kávémat édesítem vele. Számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik, de lássuk csak, milyen előnyös tulajdonságokkal bír ez a fantasztikus molekula.
Nyírfacukor
A nyírfacukor a nevétől eltérően nem is cukor és napjainkban nem is nyírfából vonják ki. Ez egy cukoralkohol, ami a szénhidrátok redukciója során keletkezik, egy kristályos, színtelen, édes ízű anyag, könnyű vele bánni. A nyírfacukor nevet úgy kapta, hogy először a nyírfa nedvéből nyerték ki ezt a vegyületet, ám napjainkban a kukoricacsutkából állítják elő ( ez a tény nem változtat a minőségen, csak az előállítás költségét javítja). Megtalálható számos növényben, sőt még az emberi test is képes szintetizálni kb. napi 15 g-ot. Fontos tudni, hogy nem minden cukoralkoholnak van energiatartalma, de a xylitnek igen.
A nyírfacukor egy édes ízű cukoralkohol, hűsítő, jellegzetes ízű, hasonlít a eritritre ebben a tulajdonságában. Vízben kiválóan oldódik, alkoholban kevésbé, ezen tulajdonságai alapján kiválóan alkalmas sütemények, szószok esetleg italok, folyadékok ízesítésére. Tojásfehérjével lehet vele kiválóan habot verni, ez egy nagy előnye. Viszont a xylit antibakteriális hatású, így nem alkalmas péksütemények vagy bármilyen, élesztővel készült étel elkészítéséhez. Azért van ez a tulajdonsága, mert az élesztő egy gomba, ami szereti a cukrot, a xylit azonban nem nyújt táptalajt a gombáknak. Másik dolog, amit jó tudni, hogy nem cukor, ezért nem is karamellizálódik.
Nyírfacukor és az egészség
- A nyírfacukor emésztése lassú, nem emeli a vércukorszintet nagy mértékben, a glikémiás indexe alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják.
- Segít fenntartani a csontsűrűséget és megelőzni a csontritkulást.
- Antibakteriális hatással is bír, nem engedi elszaporodni a szájban a fogszuvasodást okozó baktériumokat, továbbá ásványi anyagokat szolgáltat a fogzománc számára.
- Székrekedés esetén is hasznos, mert gyorsítja a bélműködést.
A glikémiás indexe 7, ami nagyon alacsony, töredéke a kristálycukorénak, azonban van kalóriatartalma, 240Kcal/100g, ennyi a hátránya az energiamentes édesítőszerekkel szemben. A másik hátránya abból adóik, hogy néhány ember rosszul tolerálja, ami hasmenés és puffadás formájában mutatkozik meg. Ha xylitet kezdünk fogyasztani, minden esetben kisebb mennyiségekkel kezdjük, hogy a szervezet hozzászokjon, így kisebb eséllyel okoz diszkomfortérzést!
Konklúzió: A nyírfacukor teljesen egészséges és természetes alternatívája a cukornak. A diéta elején teljesen nyugodtan beiktatható, ám amikor szigorodik az étrend és egyre kisebb a testzsírszázalékunk, idővel el kell hagyni ennek a fogyasztását is!