Ragasztott hús? Mennyire egészséges az előre csomagolt sonka, felvágott?

Az NDR észak-német televízió egy 45 perces dokumentumfilmet mutatott be az élelmiszeripar leggyakoribb fogásairól. A film linkjét még nem találtam meg, de a német médiában megjelent néhány riport. Ha sok felvágottat eszel, akkor érinthet. De ugye nem eszel már sok felvágottat?

Mindenki szereti a sertés sonkát. Most az előre csomagolt, szeletet sonkáról lesz szó, amit az áruházakban lehet kapni. Ezeket már egész jó áron megkaphatod, azonban, ha egy kicsit jobban megnézzük a szeleteket, láthatjuk, hogy a hús rostjai össze-vissza futnak, gyakran váltakozik a színe, sokszor szemmel látható a tagolódás. A mintákat laboratóriumban megvizsgálták és kiderült, hogy legalább 3 különböző sertés DNS-ét találták bennük.

Tehát az eladott hús, nem egy sertés húsát tartalmazta, hanem csak olyan formát, állagot imitáltak, mintha egy sertés sonkájából lett volna levágva. A gyártók elmondták, hogy a sonkák préselve készültek. Korábban,  2010-ig legális volt az az enzim (thrombin)  használata is, amivel az apró húsdarabokat, nyesedéket össze lehetett úgymond ragasztani.

A folyamat egyszerű. Az interneten rendelt enzimmel össze keverik a húskockákat, és fóliába csavarva egy éjszakát pihenve olyan állagú húskészítmény kapunk, mintha az egy az egyben egy darab hús lenne. Természetesen egyik csomagoláson sincs feltüntetve, hogy nem igazi sonka, és hogy több állat húsából készült. A megoldás tök egyszerű, és nem pocskondiázni kell, hanem meghozni egy döntést:

A piacon, vagy a vidéken vásárolt sonka minőségibb!

Mi bajod van a sonkával?

A filmben kétféle termékről volt szó. Az egyik a műsonka, a másik a műsajt (növényi sajt). Nyersen egyik alapanyag sem túl bizalomgerjesztő és ízük sem éppen finom. A hús mindössze 51%-a sertéshús, a maradék szójafehérje, glükóz szirup, burgonyakeményítő, fűszerek, adalékok. Miután gusztusosan elkészítették a pizzát, már egészen jó ízűnek statuálták a kóstolók.

Szerencsére terjed az egészséges táplálkozás, és a csökkentett zsírtartalmú ételek keresése. Nem veszünk meg mindent, átgondolás nélkül. Legfőképpen a darált húsokat hirdetik alacsony zsírtartalommal. Az alacsony zsírtartalom helyett valójában 30%-kal kevesebb húst, helyette olcsóbb adalékokat, mint pl. szóját kapunk.

Mindnyájan tudjuk, hogy az egészséges étrend alapján egy egyszerű alaptétel adja: azt edd és vedd meg, ami az AMI. A rizs, rizs,  a zöldség zöldség, de a felvágottakról, vagy a tésztákról már nem tudod megmondani miből készül.

Szeletelt sonka

Egészséges szeletelt sonka

Forrás: ndr.de/fernsehen/

Mező Mónika
Itt elérsz!

Mező Mónika

A Peak magyarországi vezetője vagyok. 16 éve használom a Peak termékeket, 16 éve gyártunk a Peak gyáraival. 16 éve dolgozom női és férfi sportolókkal az étrend-kiegészítő szakmában. Magyarországon én ismerem a legjobban a Peak termékeket, ezért a legjobb helyen vagy ahhoz, hogy KÉRDEZZ.
Mező Mónika
Itt elérsz!
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

2 hozzászólás

  • Gábor szerint:

    Ezek alapján semmit nem szabadna megenni. A kaja a legtöbb embernél pénztárcafüggő.

    • Márk Hordós Márk Hordós szerint:

      Nyilván ez is benne van, de egy kis tudatosság sosem árt, ha elmész vásárolni 🙂