-+=
Olvasási idő: 2 perc

Rengeteg diétás ételben csak tojásfehérjét használunk, mondván a sárgája tele van zsírral. Egy nagyon szigorú diétában erre tényleg szükség van, azonban a sárgákat nem szabad kidobni, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak. El lehet őket tenni lefagyasztva és később – ha már kevésbé szigorú az étrended – készíthetsz belőlük finom főzött krémet, például egy olyan sütihez, mint ez.

Ez a recept a megmaradt a tojássárgák hasznosítására született, éppen ezért nem az a nagyon szigorúan diétás süti, de csak tiszta, egészséges alapanyagokat tartalmaz.

Sütemény recept

Hozzávalók (6 db szilikon kosárkaformához):

  • 25 g krémes sovány túró
  • 20 g zabkorpa
  • 20 g kókuszliszt
  • 20 g vaníliás fehérjepor (kevert vagy kazein, a lényeg, hogy olyan fajta legyen, ami sok vizet felvesz)
  • 1 db tojássárgája
  • kb. 1 dl víz

Hozzávalók a krémhez:

  • 100 g krémes sovány túró
  • 5 db tojássárgája
  • 10 g holland kakaópor
  • 1-1,5 dl víz
  • 2-3 ek. útifűmaghéj
  • édesítő ízlés szerint (nálam eritrit és stevia)

Hozzávalók a “lekvárhoz”:

  • lédús gyümölcsök ízlés szerint: nálam kb. 15 dkg eper + pár szem ribizli (mindegyiből
  • félretettem dísznek is)
  • 1-2 ek. útifűmaghéj
  • édesítő ízlés szerint

Diétás sütemény recept

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Elkészítés:

turokremes_suti_elkeszitesA sütőt melegítsd elő 200 °C-ra. Közben készítsd el a kosárkák tésztáját: először keverd össze a zabkorpát, a kókuszlisztet és a fehérjeport, majd add hozzá a túrót, a tojássárgáját és a vizet. Ha túl híg lenne, pár ek. útifűmaghéjjal (vagy több zabkorpával) tudsz javítani az állagán. A tésztával béleld ki a kosárka formákat és süsd őket kb. 10 percig. Ha elkezd barnulni a szélük, készen vannak.

A gyümölcsök közül pár szemet tegyél félre díszítésnek, a többit egy kis tálban nyomkodd össze villával, majd adj hozzájuk édesítőt és kevés útifűmaghéjat. Pár perc múlva lekvár szerűvé fog összeállni.

A főzött krémhez a tojássárgákat tedd egy edénybe, önts rájuk kb. 1,5 dl vizet és egy kézi habverővel jól keverd össze őket. Add hozzá az édesítőt és a kakaóport, majd keverd addig, míg ezek is feloldódnak. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett főzd a krémet, míg be nem sűrűsödik. Nem szabad, hogy felforrjon, mert akkor ki fog csapódni a tojássárgájából a fehérje és csomóssá válik. Ha elkészült a krém, add hozzá a túrót és pár ek. útifűmaghéjat, ha nem lenne elég sűrű.

A kész kosárkákba először tegyél egy-egy kanállal a gyümölcspépből, majd arra kanalazd a csokikrémet. Végül díszítsd őket a félretett gyümölcsökkel.

Jó étvágyat!

turokremes_suti_recept

Tápanyagtartalom 1 db sütiben:
122 kcal / 9,7 g fehérje / 9,7 g szénhidrát (ebből 3,6 g rost*) / 5,6 g zsír

*Én 10 g útifűmaghéjjal számoltam a receptben, ha többet használsz, a rosttartalom is nő.

Peak Girls – Szűcs Noémi, olvasói bejegyzés

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.