A történet valahogy úgy kezdődött, hogy imádom a túrós rétest, édesanyám jó háziasszony lévén pedig nem igazán ad alább az édes ízekből. Otthon nem nagyon reformáljuk meg az ételeket, így ezekből a nagy evésekből sajnos én kimaradok. Gondoltam egyet, miért ne csinálnék magamnak egy extra szénhidrátszegény, ellenben fehérjében gazdag rétes receptjét, ami akár „paleosítható” is!?
A recept maga nem igazán bonyolult. Na és honnan jött az ötlet?
A Micellar Casein a kedvenc Peak fehérjém, mert sem cukrot, sem hozzáadott szénhidrátokat nem tartalmaz. 20,5%-os glutamintartalmával a kazein felülmúlja a többi népszerű fehérjeforrást, beleértve a tejsavót, a szóját és a tojásfehérjéket. Ami a lényeg azonban a SÜTI SZEMPONTJÁBÓL, az az, hogy ha biokémiai nézőpontból közelítjük meg a témát, akkor ez a time-released felszívódás a Micellar Casein szempontjából azt jelenti, hogy ez a protein koagulálódik a gyomrodban.
Azaz összeáll. Na ez kell nekem a SÜTIMBEN IS!
A kazeinek eme megszilárdulása azért is előny, mert sokáig tartó telítettség érzést ad, tehát a Micellar Casein nemcsak ideális hosszan ható proteinpor, hanem a legkeményebb diéták alapköve. Így aztán egy ilyen összeállós fehérjeport javaslok a szénhidrátmentes réteshez is!
Kis kitekintő – MELYIK Peak Fehérjeporok JÓK SÜTÉSRE? (Mert nem mindegyik – a tejsavód pl. NEM!)
Amik jók: növényi fehérjék és a kazein (Ezek a Peak proteinek)
A növényi fehérjék azok, akiket nem feltételen az ízéért szeretünk. Anno nálam landolt egy szójás protkó… hát úgy voltam vele, vagy a kuka, vagy a muffin forma… és láss csodát! A kis szója meghálálta, hogy adtam neki még egy esélyt… és a világ legfinomabb kis vaníliás muffin reinkarnációjaként köszönte meg… na itt jöttem rá! A növényi fehérjékkel a legjobb sütni!!!
Bármilyen kevert süteményben, brownieba, muffinban kiváló textúrát adnak, de egy amerikai palacsintát is inkább ezzel készítenék el. Elég markáns mennyiségben kinyomja a lisztet: fele-fele arányban is nekiindulhatunk – sőt, ha az íz nem zavar, és van más összetevő is, akkor akár 70%-ban is teret kaphat.
A növényi porok állaga nagyon hasonlatos a jó öreg liszthez – gondolj csak a búzasikérre – ami növényi protein szintén!
Ezt a receptet a Peak Girl csoportban rendszeresen készítik – PROTEIN 85 fehérje porral. Ez egy kevert (árban szerintem tök jó értékű!) fehérje – nagyon jó a liszt kiváltására! Vele simaliba a fehérjés süti!
Hasonlóan ugyanolyan arányokkal mint egy piskóta, SZÉNHIDRÁTMENTES PISKÓTATEKERCS is van – ebben is a Protein 85 fehérjepor került:
4db tojás (én kettőt használok, a maradék mennyiséget tojásfehérjével pótolom)
4 evőkanál protein 85 fehérjepor
édesítő
fél csomag sütőpor
A fehérjét felverni, majd hozzáadni a többi anyagot. Sütőben 220 fokon kB. 15-20 percig sütni. Töltelék: bármi, itt málna és a habcsók krém lett a nyerő, de Wheytellával is nagyon finom!
A kazein hasonlóan működik… egy fokkal szerintem a növényi fehérjék még mindig jobbak, de a lisztes szekció felét még ő is el tudja vinni!
Hozzávalók a tésztához:
- 4 db tojásfehérje (tojásfehérjelé esetén 150 g)
- fél deci víz
- édesítőszer
- 60-90 gramm Micellar Casein fehérjepor // vagy Protein 85-el is működik!
Töltelék:
- 250 g túró
- Dia Wellness édesítőszer
- 30 g Micellar Casein fehérjepor
- citrom héja
- 1 db tojásfehérje
A tészta hozzávalóit keverd össze, de nem habverővel, hanem csak éppen opálos állagúra. Miután megvagy vele, egy előmelegített serpenyőben 3 db vékony palacsintát süss belőle. Ha ez kész, a három palacsintát egymást félig fedve helyezd egymásra. Ezután a tölteléknek valókat keverd össze, és az egymásra helyezett palacsinták közepére pakold úgy, hogy még össze is tudd hengerelni.
A két végét hajtsd fel, hogy ne folyjon ki sütés közben a töltelék. Miután szépen elegyengetted és henger alakúra formáztad, kend meg egy kicsi tojássárgájával hogy szép színe legyen, majd helyezd a sütőbe 180 fokra. Akkor lehetsz benne biztos, hogy kész van, ha a teteje arany barnára sült.
No igen, a recept jó faramuci, és sok tojássárgája menne kárba DE! számos nagyon jó felhasználási módja van a sárgájának is, mint például a hajpakolás:) A megmaradt tojássárgáját csak keverd el egy kis citromlével és már kész is a tuti balzsam. Hajmosás után ne felejtsd el kiöblíteni 🙂
Jó étvágyat és jó szépülést!
Rétes
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Túrós rétes szénhidrátmentesen? Bizony ám!" című cikkhezMi az az opálos állag ? És a tésztáját ha így keverem tészta lesz belőle ?
Tompán csillogó, fényes. A lényeg, hogy ne verd fel kemény habbá. Ha összekevered az összetevőket és megsütöd, tészta lesz belőle.
Kihagytad a tészta összetevőiből a fehérjeport. Mennyi kell bele?
Szia Vanda!
Kösz, javítottam – 60 -90 gramm hogy sűrű állagú legyen.
Boldog karácsonyt neked!
Isteni finom lett! Köszönöm a receptet! ??Barbara