-+=
Olvasási idő: 3 perc

A történet valahogy úgy kezdődött, hogy imádom a túrós rétest, édesanyám jó háziasszony lévén pedig nem igazán ad alább az édes ízekből. Otthon nem nagyon reformáljuk meg az ételeket, így ezekből a nagy evésekből sajnos én kimaradok. Gondoltam egyet, miért ne csinálnék magamnak egy extra szénhidrátszegény, ellenben fehérjében gazdag rétes receptjét, ami akár „paleosítható” is!?

A recept maga nem igazán bonyolult. Na és honnan jött az ötlet?

A Micellar Casein a kedvenc Peak fehérjém, mert sem cukrot, sem hozzáadott szénhidrátokat nem tartalmaz. 20,5%-os glutamintartalmával a kazein felülmúlja a többi népszerű fehérjeforrást, beleértve a tejsavót, a szóját és a tojásfehérjéket. Ami a lényeg azonban a SÜTI SZEMPONTJÁBÓL, az az, hogy ha biokémiai nézőpontból közelítjük meg a témát, akkor ez a time-released felszívódás a Micellar Casein szempontjából azt jelenti, hogy ez a protein koagulálódik a gyomrodban.

Azaz összeáll. Na ez kell nekem a SÜTIMBEN IS!

A kazeinek eme megszilárdulása azért is előny, mert sokáig tartó telítettség érzést ad, tehát a Micellar Casein nemcsak ideális hosszan ható proteinpor, hanem a legkeményebb diéták alapköve. Így aztán egy ilyen összeállós fehérjeport javaslok a szénhidrátmentes réteshez is!

Kis kitekintő – MELYIK Peak Fehérjeporok JÓK SÜTÉSRE? (Mert nem mindegyik – a tejsavód pl. NEM!)

Amik jók: növényi fehérjék és a kazein (Ezek a Peak proteinek)

A növényi fehérjék azok, akiket nem feltételen az ízéért szeretünk. Anno nálam landolt egy szójás protkó… hát úgy voltam vele, vagy a kuka, vagy a muffin forma… és láss csodát! A kis szója meghálálta, hogy adtam neki még egy esélyt… és a világ legfinomabb kis vaníliás muffin reinkarnációjaként köszönte meg… na itt jöttem rá! A növényi fehérjékkel a legjobb sütni!!!

Bármilyen kevert süteményben, brownieba, muffinban kiváló textúrát adnak, de egy amerikai palacsintát is inkább ezzel készítenék el. Elég markáns mennyiségben kinyomja a lisztet: fele-fele arányban is nekiindulhatunk – sőt, ha az íz nem zavar, és van más összetevő is, akkor akár 70%-ban is teret kaphat.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

A növényi porok állaga nagyon hasonlatos a jó öreg liszthez – gondolj csak a búzasikérre – ami növényi protein szintén!

Ezt a receptet a Peak Girl csoportban rendszeresen készítik – PROTEIN 85 fehérje porral. Ez egy kevert (árban szerintem tök jó értékű!) fehérje – nagyon jó a liszt kiváltására! Vele simaliba a fehérjés süti!

Hasonlóan ugyanolyan arányokkal mint egy piskóta, SZÉNHIDRÁTMENTES PISKÓTATEKERCS is van –  ebben is a Protein 85 fehérjepor került:

4db tojás (én kettőt használok, a maradék mennyiséget tojásfehérjével pótolom)
4 evőkanál protein 85 fehérjepor
édesítő
fél csomag sütőpor

A fehérjét felverni, majd hozzáadni a többi anyagot. Sütőben 220 fokon kB. 15-20 percig sütni. Töltelék: bármi, itt málna és a habcsók krém lett a nyerő, de Wheytellával is nagyon finom!

A kazein hasonlóan működik… egy fokkal szerintem a növényi fehérjék még mindig jobbak, de a lisztes szekció felét még ő is el tudja vinni!

Hozzávalók a tésztához:

Töltelék:

A tészta hozzávalóit keverd össze, de nem habverővel, hanem csak éppen opálos állagúra. Miután megvagy vele, egy előmelegített serpenyőben 3 db vékony palacsintát süss belőle. Ha ez kész, a három palacsintát  egymást félig fedve helyezd egymásra. Ezután a tölteléknek valókat keverd össze, és az egymásra helyezett palacsinták közepére pakold úgy, hogy még össze is tudd hengerelni.

A két végét hajtsd fel, hogy ne folyjon ki sütés közben a töltelék. Miután szépen elegyengetted és henger alakúra formáztad, kend meg egy kicsi tojássárgájával hogy szép színe legyen, majd helyezd a sütőbe 180 fokra. Akkor lehetsz benne biztos, hogy kész van, ha a teteje arany barnára sült.

No igen, a recept jó faramuci, és sok tojássárgája menne kárba DE! számos nagyon jó felhasználási módja van a sárgájának is, mint például a hajpakolás:) A megmaradt tojássárgáját csak keverd el egy kis citromlével és már kész is a tuti balzsam. Hajmosás után ne felejtsd el kiöblíteni 🙂

Jó étvágyat és jó szépülést!

szendhiratmentes_turos_retes

 

 

Rétes

 

Szénhidrátmentes rétes

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.