Közeleg a szilvaszezon, úgyhogy itt az ideje begyűjtened a recepteket, hogy mindig valami változatosat tudj készíteni, ne kelljen leragadnod az egyszerű szilvás gombócnál. Kezdetnek itt van egy jó kis paleos finomság, szilvás piték diétásan!
Paleo
Hozzávalók (6 db szilikon kosárka formához – kicsit szélesebbek és laposabbak, mint a muffinformák)
- 30 g kókuszliszt
- 30 g makadámdióliszt (mandulaliszttel helyettesíthető)
- 30 g fehérjepor
- 10 g útifűmaghéj
- 40 g kókuszkrém
- 1 tojás
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 dl víz (a fehérjepor típusától függően változhat a mennyiség)
Töltelék: 4 nagy szilva (kb. 150-200 g), fahéj, édesítő, rum aroma
Paleo recept
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180-200 °C-ra. Közben készítsd el a tésztát; keverd össze először a liszteket, a fehérjeport, útifűmaghéjat, szódabikarbónát, majd add hozzá a kókuszkrémet, tojást és annyi vizet, amennyit felvesz anélkül, hogy folyóssá válna. A kókuszliszt és az útifűmaghéj is elég sok vizet képes beszívni. Ha a fehérjeportól nem lesz elég édes a tésztád, édesítsd ízlés szerint!
Amíg pihen a tészta a szilvákat mosd meg, magozd ki és vágd kis kockákra. szórd meg édesítővel (én eritrit és stevia keverékét ajánlom), fahéjjal és locsold meg egy kis rumaromával.
A tésztát oszd két részre, majd az egyik felét oszd el a szilikon formák alján. Minden kis pitére kanalazz a szilvás töltelékből végül fedd be őket a maradék tésztával. Süsd őket, míg elkezd barnulni a tetejük.
Ha kihűltek, könnyen ki tudod őket szedni a formákból!
Tippek:
- A fehérjepor paleoban marha- vagy tojásfehérje kell, hogy legyen, egyéb esetben bármilyen más, pl. tejsavó, vagy kazein is lehet (ez utóbbi jól bírja a sütést)
- Más gyümölccsel is érdemes kipróbálnod
- Ha nem fontos, hogy paleo legyen a süti, a kókuszkrém görög joghurttal helyettesíthető
Tápanyagtartalom 1 sütiben:
97 kcal / 6 g fehérje / 7 g szénhidrát / 5 g zsír
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Paleo szilvás pite a szilvaszezonra!" című cikkhezCsokis-kókuszos marha fehérje jó lehet? Az egy adagot 25 vagy 30 grammban kell értelmezni? Előre is köszönöm!
Őszintén szólva nem kóstoltuk, de nem lehet rossz. Egy adag 30 grammnak felel meg.
Köszi szépen! Ti milyen fehérjével készítettétek?
Bármilyen fehérjével készítheted, a lassú felszívódású proteinporok jobban viselkednek a receptekben. Azt hiszem a recept Micellar Caseinből készült.:) https://peakshop.hu/shop/peak_girl/finom_feherjeporok/micellar_casein_feherjepor_eper