-+=
Olvasási idő: 2 perc

Az avokádó a babérfélék családjába tartozó, Közép-Amerikában honos, örökzöld, átlagosan 15 méter magas fa. Európában leginkább aligátorkörtének is nevezett termését ismerjük. Ez a zöldes, barnás, esetenként feketés, ráncos, érdes felületű, vékony héjú gyümölcs igazán sokrétű. Belseje világoszöld, vagy fehér, szagtalan, enyhén diós ízű.

Avokádó

Az avokádó jótékony hatásai:

Az avokádó energiatartalma magas, átlagosan 100 grammban 138 kcal, de akár 360 kcal-t is tartalmazhat. Mindemellett kitűnő telítetlen zsírsavforrás, amely jót tesz a szív- és érrendszernek. Vitaminokban is gazdag, mert tartalmaz C-vitamint, többféle B vitaminjai, A-elővitamint, és E-vitamint is. Ásványi anyagok és nyomelemek közül található benne kálium, foszfor, magnézium, vas, nátrium, cink, réz és magán. Alacsony cukortartalma miatt cukorbetegek is bátran fogyaszthatják! Jótékonyan hat az ízületi gyulladások okozta fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet. Ez elég meggyőző ahhoz, hogy beépítsd az étrendedbe, nem igaz?

Avokádó a konyhában:

A nagyon tápláló, és sok olajat tartalmazó terméshúst nyersen fogyasztják, mert az avokádó megfőzve keserű. Lehet egyszerűen egy kis sóval, citromlével, borssal enni, de az érett, vaj puha avokádó kiváló krém alap szendvicsekhez, de a guacamole nevű pikáns étel alapanyaga is.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Délkelet-Ázsiában cukrozva vagy édes gyümölcslével elkeverve is fogyasztják, Amerikában pedig jégkrémet és tejes italokat is készítenek belőle.

Arra viszont figyelj, hogy a kutyád még véletlenül se egyen belőle, mert számára mérgező lehet!

Avokádó felhasználása

Magas olajtartalma miatt kiválóan alkalmas a kiszáradt, érzékeny, öregedő bőr ápolására, táplálására, ezért előszeretettel használják kozmetikumok előállításához. Az ekcéma kezelésére is hatásos. Az avokádó magjából készült olaj étkezési célokra is használható, összetétele hasonló az olíva olajhoz. Nyugodtak készíts belőle arcpakolást, akár csak magában, a gyümölcshúst pépesítve, de keverheted tojással, mézzel. Az arcbőröd hálás lesz érte! Bár elméletileg régóta ismert afrodiziákum, ez irányú kedvezőhatását még nem sikerült bizonyítani.

Segítség a megfelelő avokádó kiválasztásához, felvágásához és tárolásához:

Az avokádó érés nélkül növekszik a fán, csak a szüretet követően kezdődik meg az érés folyamata. A boltok polcain található gyümölcsök tehát különböző érettségi állapotban vannak. Választáskor figyelembe kell venned, hogy mennyi időn belül szeretnéd felhasználni. Minél puhább az avokádó, annál hamarabb kell sort kerítened az elfogyasztására.

Ha túl kemény az avokádó, újságpapírba tekerve felgyorsíthatod az érését, ha pedig késleltetni szeretnéd, tedd hűtőszekrénybe. Az avokádót egy nagyobb késsel vágd félbe, úgy, hogy a magig érjen a kés pengéje és vágd körbe. Egy csavaró mozdulattal szed ketté a gyümölcsöt, majd a magot óvatosan emeld ki! A továbbiak attól függnek, hogy mire akarod felhasználni. Salátához még a héjában felkockázhatod a gyümölcshúst, de kanállal, vagy karalábé vájóval is formázhatod. Arra figyelj, hogy az avokádó a banánhoz és almához hasonlóan könnyen oxidálódik. Hogy megelőzd a barnulást, csepegtess citromlevet a gyümölcs húsára!

Itt az ideje, hogy megszeresd ezt a csodanövényt!

avokado_gyogynoveny_hatasa

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.