-+=
Olvasási idő: 2 perc

Ugyan miért kellene hanyagolnod az étolajat, amikor annyira finomak a benne sütött dolgok, a szalmakrumpli vagy a csirkemell, és a főzésnél is mindig kéznél van? Ó, ha tudnád, hogy mit tartalmaz! A legalapvetőbb dolgokat eddig is tudtam az étolajról, de most, hogy jobban elmélyedtem a témában, és kiderítettem róla az igazságot, végérvényesen az alternatívái mellett döntöttem.

Kezdjük ott, hogy a szervezetünknek szüksége van mind a háromféle zsírra, azaz telítettre (állati eredetű zsírok), egyszeresen és többszörösen telítetlenre (növényi olajok) is. Nos, ugyan az étolaj bővelkedik telítetlen zsírsavakban, de a benne lévő omega-6-zsírsav nagy mennyiségben alkalmazva gyulladást szít a szervezetben, és akár autoimmun problémákat is okozhat. De nem ez vele az egyetlen gond.

Amikor elkezded felhevíteni, átalakul a szerkezete, és a zsírsavak egy része transzzsírokká alakul át, ami egyáltalán nem érbarát. Emiatt maximum 180 fokra hevítsd! Nem éri meg többször leszűrni, mert minél többször hevíted fel, annál több olyan káros anyag szabadul fel belőle, amik bizonyítottan rákkeltő hatásúak.

Tipp: Alkalmazz E-Z Coat olajsprayt vagy kókuszolajat sütéshez-főzéshez, amivel nemcsak könnyebb, de egészségesebb is lesz a végtermék!

Gyanakodj, ha túl olcsó az étolaj, mert hexánnal, és vegyi anyagokkal finomítják. A hexánt benzinhez, és egyes ragasztóanyagokhoz is használják, így talán már érthető, hogy mosogatás során miért olyan nehéz lekaparni az edényről. Ha néha használod, vegyél jó minőségűt, az egészségen nem jó spórolni! A hidegen sajtolt napraforgó olaj a legjobb választás.

Azért azt mégsem tanácsolnám, hogy állati zsírokat használj. Becsapós dolog, mert bár a zsírsavösszetétele alapján jobb lehet, de hosszú távú fogyasztásuk az egekbe emeli a koleszterinszintedet.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Amit viszont bátran használhatsz a konyhában sütéshez, az például a nem hidrogénezett kókuszzsír. Egészséges, és nem lesz utóíze a benne sült ételeknek.

Nézzük, hogyan készül az étolaj!

A napraforgóból sajtolással nyerik ki az olajat, ezzel még nem is lenne baj. De mivel a színe, szaga így nem túl megnyerő, és nem is őrzi meg sokáig a szavatosságát, tovább finomítják, és kémiai eljárásoknak vetik alá.

Az alábbi praktikákat vetik be:

  • Ahhoz, hogy 20%-kal több olajat nyerjenek ki, oldószerként használják a hexánt, ami nem csalás, nem ámítás, egy kőolajszármazék. A hexán biztonsági tanúsítványa szerint ezekért a tünetekért is felelőssé tehető: puffadás, hasmenés, hányinger, görcsök, depresszió, anémia, fejfájás, bőrirritáció és fáradékonyság A hexán mérgező anyag, veszélyes a környezetre, és robbanásveszélyes is. Ami pedig a hexánnal kezelt őrleményből marad, állati takarmányozásra használják. Igen, tisztítás nélkül. A hexán használata viszont csak a jéghegy csúcsa…
  • A finomításhoz savat, lúgot használnak, kovafölddel színtelenítik, vízgőzzel szagtalanítják, sőt, még fehérítik is. A folyamatok során alkalmazzák a foszforsavat, alumínium-hidroszilikátot, marónátrónt, és a citromsavat is. Természetesen, ezután próbálnak szépíteni, és az egészségügyi határérték alá szorítani minden méreganyag mennyiséget, de vajon mennyire lehetünk biztosak abban, hogy ez sikerül is?

Egy szónak is száz a vége…

Étolajat találhatsz a péksütikben, a margarinokban, konzervekben, és néhány sajtnak kinéző, élelmiszernek hazudott valamiben is.

Ráadásul nem is túl fogyókúrás a napraforgó olaj, hiszen 1 deciliter olaj= kb. 900 üres, azaz hasznos tápanyag nélküli kalória.

Egy nem megnevezett márkájú napraforgó étolaj adatai: 1 dl olaj zsírtartalma: 92 gramm, ebből 10 gramm telített. Szénhidrát, fehérje, sótartalma pedig abszolút 0 gramm.

Te használsz még étolajat otthon?

egeszseges-olaj-suteshez-fozeshez

Étolaj

Egészségtelen étolaj

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.