Ugyan miért kellene hanyagolnod az étolajat, amikor annyira finomak a benne sütött dolgok, a szalmakrumpli vagy a csirkemell, és a főzésnél is mindig kéznél van? Ó, ha tudnád, hogy mit tartalmaz! A legalapvetőbb dolgokat eddig is tudtam az étolajról, de most, hogy jobban elmélyedtem a témában, és kiderítettem róla az igazságot, végérvényesen az alternatívái mellett döntöttem.
Kezdjük ott, hogy a szervezetünknek szüksége van mind a háromféle zsírra, azaz telítettre (állati eredetű zsírok), egyszeresen és többszörösen telítetlenre (növényi olajok) is. Nos, ugyan az étolaj bővelkedik telítetlen zsírsavakban, de a benne lévő omega-6-zsírsav nagy mennyiségben alkalmazva gyulladást szít a szervezetben, és akár autoimmun problémákat is okozhat. De nem ez vele az egyetlen gond.
Amikor elkezded felhevíteni, átalakul a szerkezete, és a zsírsavak egy része transzzsírokká alakul át, ami egyáltalán nem érbarát. Emiatt maximum 180 fokra hevítsd! Nem éri meg többször leszűrni, mert minél többször hevíted fel, annál több olyan káros anyag szabadul fel belőle, amik bizonyítottan rákkeltő hatásúak.
Tipp: Alkalmazz E-Z Coat olajsprayt vagy kókuszolajat sütéshez-főzéshez, amivel nemcsak könnyebb, de egészségesebb is lesz a végtermék!
Gyanakodj, ha túl olcsó az étolaj, mert hexánnal, és vegyi anyagokkal finomítják. A hexánt benzinhez, és egyes ragasztóanyagokhoz is használják, így talán már érthető, hogy mosogatás során miért olyan nehéz lekaparni az edényről. Ha néha használod, vegyél jó minőségűt, az egészségen nem jó spórolni! A hidegen sajtolt napraforgó olaj a legjobb választás.
Azért azt mégsem tanácsolnám, hogy állati zsírokat használj. Becsapós dolog, mert bár a zsírsavösszetétele alapján jobb lehet, de hosszú távú fogyasztásuk az egekbe emeli a koleszterinszintedet.
Amit viszont bátran használhatsz a konyhában sütéshez, az például a nem hidrogénezett kókuszzsír. Egészséges, és nem lesz utóíze a benne sült ételeknek.
Nézzük, hogyan készül az étolaj!
A napraforgóból sajtolással nyerik ki az olajat, ezzel még nem is lenne baj. De mivel a színe, szaga így nem túl megnyerő, és nem is őrzi meg sokáig a szavatosságát, tovább finomítják, és kémiai eljárásoknak vetik alá.
Az alábbi praktikákat vetik be:
- Ahhoz, hogy 20%-kal több olajat nyerjenek ki, oldószerként használják a hexánt, ami nem csalás, nem ámítás, egy kőolajszármazék. A hexán biztonsági tanúsítványa szerint ezekért a tünetekért is felelőssé tehető: puffadás, hasmenés, hányinger, görcsök, depresszió, anémia, fejfájás, bőrirritáció és fáradékonyság A hexán mérgező anyag, veszélyes a környezetre, és robbanásveszélyes is. Ami pedig a hexánnal kezelt őrleményből marad, állati takarmányozásra használják. Igen, tisztítás nélkül. A hexán használata viszont csak a jéghegy csúcsa…
- A finomításhoz savat, lúgot használnak, kovafölddel színtelenítik, vízgőzzel szagtalanítják, sőt, még fehérítik is. A folyamatok során alkalmazzák a foszforsavat, alumínium-hidroszilikátot, marónátrónt, és a citromsavat is. Természetesen, ezután próbálnak szépíteni, és az egészségügyi határérték alá szorítani minden méreganyag mennyiséget, de vajon mennyire lehetünk biztosak abban, hogy ez sikerül is?
Egy szónak is száz a vége…
Étolajat találhatsz a péksütikben, a margarinokban, konzervekben, és néhány sajtnak kinéző, élelmiszernek hazudott valamiben is.
Ráadásul nem is túl fogyókúrás a napraforgó olaj, hiszen 1 deciliter olaj= kb. 900 üres, azaz hasznos tápanyag nélküli kalória.
Egy nem megnevezett márkájú napraforgó étolaj adatai: 1 dl olaj zsírtartalma: 92 gramm, ebből 10 gramm telített. Szénhidrát, fehérje, sótartalma pedig abszolút 0 gramm.
Te használsz még étolajat otthon?
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Ez a baj a napraforgó étolajjal, ezért kellene hanyagolnod!" című cikkhezSzerintem igazuk van!Én is így érzem!
a cikk elég jó, köszi szépen. száz szónak is egy a vége…
Mi a helyzet a hidegen sajtolt, bio napraforgó olajjal? Napraforgó olajjal sokkal jobb magas hőmérsékleten sütni, mint pl.: kókusz- vagy olívaolajjal, hiszen magasabb a füstpontja… Ennél a ípusnál is számolni kell a gyulladásos folyamatokkal, vagy az a finomított változatra vonatkozik?
Szia Adri,
A kókusz olajnál nem kell a gyulladásos folyamatokkal foglalkoznod, mert pont az a nagy előnye, hogy nem indukál ilyesmiket.
Ez az írás jobban rávilágít a dolgokra: https://peakshop.hu/girl/kokuszolaj-fozeshez/
Puszillak
A füstpontja valóban magasabb de ez nem egyenlő a hőstabilitásssal. „A napraforgóolaj másik negatív aspektusa, hogy potenciálisan mérgező vegyületek szabadulnak fel belőle, ha többször 180 °C (356 °F) hőmérsékletre melegítik”
Szia
Ezt nem gondoltam volna, hogy kőolaj is lehet benne
Sziasztok!
Talán annyibban lehetne módosítani a napraforgó étolajos cikket, hogy csak a hagyományos magas Linolsav-as (omega 6) napraforgó étolajok, szőlőmag, szója olajok amik rosszak és kerülendők. Viszont a magas (80% feletti) Olajsav-as (omega 9) napraforgó étolajra ez nem igaz! Mert annak tizede az omega 6 tartalma. A Metróban is van ilyen olaj. Nem tudom hol van még elérhető áron.
Köszi Gábor az infót!
Móni