Sokat szoktak arról vitázni, hogy nyers vagy főtt állapotban táplálóbbak-e a különböző zöldségek és gyümölcsök. Örök téma, hogy a hőkezelés hatására távozhatnak bizonyos vitaminok és tápanyagok, de van pár olyan alapanyag, amelynek kifejezetten jót tesz, ha nem csak úgy fogyasztod őket, mint, ahogy a természet adta.
Zöldségek
Paradicsom
Ez a gyakran fogyasztott piros golyó egy lycopene nevű anyagot tartalmaz. Ha 15-30 percig főzöd a paradicsomot egy kis olíva olajjal, akkor megnövekszik benne a lycopene szint, amit egy antioxidánsként lehet kezelni. Mint tudjuk, az antioxidánsoknak rengeteg jótékony hatása van, így készíts otthon valami finom paradicsomszószos ételt.
Zöldségek főzve
Gomba
Ha a gombát vízben főzöd, akkor rengeteg tápanyagot felszabadítasz benne. Szintén növekszik az antioxidáns-szint, valamint megduplázódhat a rostok, D-és C-vitamin, valamit a vas szintje. Másképp is el lehet készíteni a gombát, például pirítva vagy vajban párolva, de a tápanyagok érdekében főzd bele egy jó levesbe.
Őszibarack
Rengeteg mirelit és konzerv terméket találni a boltok polcain, amelyek közott találhatók jók és kevésbé hasznosak. Bármilyen meglepő, de a konzervált sárbarack akár 2 éven át is képes megtartani a gyümölcs C-vitamin tartalmát! Rossz pont, hogy ezek a konzervek sokszor agyon vannak cukrozva, de Te is megcsinálhatod otthon a saját befőtt változatod, amely garantáltan diétásabb lesz.
Spenót
Nagyon változatosan elkészíthető és nagyon finom. Nyers állapotban rengeteg benne a folsav, a C- vitamin, a riboflavin és a kálium, így egy jó saláta alapja lehet. Ha megfőződ, akkor magasabb lesz az A-és E-vitamin szintje, valamint a fehérje, rost, vas és kálcium tartalma. És még egy tipp. Ha csak gyorsan megfuttatod egy kis vajon, és gyors rövid hőkezelést kap, akkor felszabadul benne a béta-karotin és a lutein, amik a látás elvesztésével szemben veszik fel a harcot.
Válts egy kicsit a nyers ízekről, és főzd meg a zöldségeket!