-+=
Olvasási idő: 2 perc

Manapság már elég sokféle “mindenmentes” étellel, alapanyaggal találkozni. Itt most nem a gluténmentességre, laktózmentességre vagy cukormentességre gondolok, arra meg pláne nem, hogy valami adalékanyagmentes, hiszen ezek csak jók nekünk. Itt most konkrétan a zéró kalóriát tartalmazó, illetve tésztákról, szószokról, öntetekről beszélek. Jók ezek nekünk, vagy túl szép, hogy igaz legyen? A cikkben összefoglalom ezek előnyeit, hátrányait, azt, hogy mire használd őket, és mire ne.

Diéta

Miből vannak a light és zéró termékek?

Létezik már többféle szénhidrátmentes tészta, ezek jórészt vízből és konjac lisztből állnak, ami egy fel nem szívódó rost. Hasonló rostokból vannak összeállítva azok a lisztkeverékek, sütőmixek, amelyekkel könnyedén tudsz szénhidrát- és kalória csökkentett péksütiket, kenyereket, egyéb sütiket készíteni. Ezek a rostok hasznosak számunkra, hiszen a megfelelő emésztéshez szükségünk van rájuk, másrészt hamar teltségérzetet okoznak, így sok rost fogyasztás mellett később fogunk megéhezni.

A kalóriamentes lekvárok, szószok, öntetek nagy százalékban vízből és némi aromából, sűrítő, színező anyagból készülnek. Jó esetben ezeknek az anyagoknak legalább egy része természetes, akár az édesítő benne.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Diétás ételek

Mi a baj mégis ezekkel az élelmiszerekkel?

A rostok, mint írtam, fontosak, de túlzásba lehet őket is vinni és ez emésztőrendszeri panaszokhoz, puffadáshoz vezethet. A másik kategóriával a fő gond a sok adalékanyag. Például míg egy igazi lekvár gyümölcsből van, elkészíthető cukormentesen, egészségesen, egy mindenmentesnek viszont köze nincs hozzá: víz, sűrítőanyagok, színezékek, aromák.

Ami mindegyikre igaz: ezek az ételek olyanok, mintha ennél valamit, de mégsem. Az táplálkozás lényege pedig, ahogy a szóban is benne van, hogy tápláld a tested. Ha viszont megeszel egy adag szénhidrátmentes tésztát mindenmentes szósszal, akkor oké, ettél valami édeset, de 0 tápanyaghoz jutottál. Az emésztőrendszered dolgoztatod, de közben semmit nem adtál a testednek, ami hasznos, tehát mondhatni becsaptad magad.

Milyen esetben hasznosak a kalóriamentes ételek?

Szerintem mint sok minden más eseteben, itt is a mértékletességen van a hangsúly. A lényeg, hogy ne napi szinten edd őket és ne legyen olyan “étkezésed”, ami valójában nem is étkezés, tehát csak ízesíts a szószokkal, öntetekkel, hogy kalóriákat spórolj meg.

Teszem azt egy cappuccinoba felesleges igazi juharszirupot önteni, hisz az full cukor, ha van ugyan olyan ízű cukormentes öntet is. Ha szigorúan diétázol, néha megmentő lehet egy mindenmentes tészta egy jó kis húsos feltéttel, vagy egy protein palacsinta kalóriamentes öntettel. Az viszont rossz megoldás, ha kenyeret sütsz valami rostmixből, amiben kb. zéró kalória van és megkened szintén kalóriamentes lekvárral. Az olyan, mintha nem ennél… Ne feledd, a jó diéta kiegyensúlyozott, az egyéni adottságaidnak, céljaidnak megfelelő tápanyagbevitelt, jelent, nem azt, hogy 0 kalóriás kajákat eszel egész nap, megterhelve ezzel az emésztőrendszert és becsapva a tested.

Szuper jó találmány, hogy vannak ilyenek, lehet velük felesleges kalóriákat spórolni, mégis finomakat enni, de túlzásba nem szabad vinni!

light-zero-etelek

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.