Ha Te is sokat lógsz életmóddal, diétával, sporttal foglalkozó cikkeken, biztosan elgondolkodtál már rajta, hogy honnan indult az egész téma; az emberiség világ életében diétázott, vagy minden csak az „ellustult” 20. század terméke? Jöjjön egy kis diétatörténelem!
Diéta
A ma legnépszerűbb táplálkozási irányvonal kétség kívül a paleolit diéta. Nem vagyok szakértője a témának és az elveknek, az interneten azonnal utána lehet olvasni, de lényege, hogy azokat az ételeket tartja kívánatosnak a táplálkozásunkban, amelyeket őseink kb. 10 ezer évvel ezelőtt, a mezőgazdaság megjelenése előtt fogyaszthattak. Azzal érvel, hogy az emberi szervezet végső soron ezekre a táplálékokra „lett tervezve”, ezeket tudja a legmegfelelőbb módon hasznosítani. Annyi bizonyos, hogy amikor az ember még csak vadászat, halászat és gyűjtögetés módszerével jutott ennivalóhoz, nem valószínű, hogy képes volt felesleget felhalmozni, hogy azt további energia befektetése nélkül csak felélhesse.
A hús jelentősége azonban elvitathatatlan az evolúcióban, kutatások alapján elmondható, hogy hozzásegítette a mai ember ősét, hogy agya jobban fejlődjön, nagyobb legyen, mint a csak növényeket fogyasztó főemlősöké. Fokozottabb agyműködés emellett nagyobb energiafelhasználást is jelent.
Táplálkozás szempontjából a következő nagy lépés a mezőgazdaság elterjedése volt, amely együtt járt a népesség robbanásszerű növekedésével, hiszen a gabonafélék, cirok, árpa, búza, rizs hozama bőséges és valamilyen szinten tervezhető volt. Az egészséget már akkor feladtuk volna a kényelemért? Hiszen sokkal kevésbé változatos alapanyagokhoz jutottak így őseink, mint a megelőző évezredekben, igaz, biztosabb volt, hogy minden nap lesz mit enniük.
Számos példája van annak, hogy az emberi szervezet fejlődése kifejezetten alkalmazkodó. Mindaddig, amíg az állattenyésztés meg nem jelent, az emberek nem fogyasztottak tejterméket csecsemőkoruk után. A laktáz enzim termelődése megállt, azaz gyakorlatilag felnőttként mindenki laktóz intoleráns volt. Azonban, amikor a szarvasmarha tenyésztés elterjedt, például Európában, a Közel-Keleten és Afrikában, és az itt lakók elkezdték a tejet feldolgozni, az ő szervezetükben az enzim termelődése megmaradt. Ugyanakkor, olyan területeken, ahol nem volt jellemző ez az új tevékenység, a laktóz intolerancia továbbra is fennállt.
Egy másik elmélet szerint a táplálkozásunkban a legfontosabb mozzanat az volt, amikor megtanultunk főzni, azaz először dolgoztuk fel az ételt. Ennek egyik oka lehetett az eltarthatóság növelése, illetve az, hogy az anyák számára könnyebben emészthető ételre volt szükség, hogy anyatejjel táplálhassák gyermekeiket. Nem mellékesen a már szilárd ételt fogyasztó kicsiknek is szükség volt könnyen emészthető táplálékra, hogy súlyuk jobban gyarapodjék. A főtt étel könnyebben feldolgozható tápanyagforrást jelent, vagyis a szervezet kevesebb energiát használ a megemésztése közben. Valószínűleg így történhetett meg, hogy először tudtak több energiát bevinni a szervezetükbe, mint amennyit elhasználtak egy nap folyamán. Ma pedig, amikor az ételeink nagy része valamilyen módon feldolgozott, már arra kell ügyelnünk, hogy ne vigyünk be a napi felhasznált energiát pótló tápanyagnál többet a szervezetünkbe.
Diéta történelme
Egy nagy ugrással az Ókori Görögországot érdemes még megismerni (Mezopotámia vagy az Ókori Róma hasonlóságot mutatnak, nyilván éghajlati sajátosságokat figyelembe véve). Étkezéseiket a ma is ismert alapanyagokból állították össze, sok zöldséggel, gyümölccsel, salátával. Démétert, a mezőgazdaság istenét oltalmazó hatalomként ismerték el. Kertet műveltek, gyümölcsöt termesztettek, főzéshez olíva olajat használtak, magvakat, mézet, sajtokat fogyasztottak, asztalukra könnyű húsok kerültek. A görögök nagyon édesszájúak voltak, bőségesen vacsoráztak. Az egészséges táplálkozás alapjai azonban már ekkor megjelentek, mégpedig Hippokratész dolgozta ki őket, aki a kor egyik meghatározó alakja, orvos volt. Ő a betegségek leküzdésében tartja kulcsfontosságúnak a megfelelő étrendet. Azt vallotta, hogy a beteg ember étkezését fokozatosan meg kell változtatni, jelentőséget tulajdonított az évszakok szerinti megfelelő táplálkozásnak, valamint óvott az egy étkezésen belüli túlzott változatosságtól. Tehát már az ie. 5. században az egészség megőrzését a megfelelő életmódhoz, megfelelően elkészített ételekhez köti. Ekkoriban dívott a vegetarianizmus is. Nem szabad elmenni amellett sem, hogy az ókori görögöknél a szép testnek nagy kultusza volt, ezért a sport a test kidolgozása náluk jelent meg először.
A folytatásban a középkortól jutunk el napjainkig.