Hogyan készítsd el ételeidet előre a diétádban?

Ahogyan azt már számtalan cikkben olvashattad az egészséges életmódért minimum 70% -ban az étrended felelős. Ha mindenféle házi élelmiszer nélkül akarunk napközben egészségesen étkezni, nem biztos, hogy egyszerű dolgunk lesz. Különösen nehézzé válhat ez, ha valamilyen egészségügyi- vagy más okból (például verseny diétázol) szigorúan, kompromisszumok nélkül akarod betartani az étrendedet.

Hideg élelmiszerek fogyasztása esetén nem olyan nagy a probléma, hiszen a szupermarketekben már sokféle „tiszta” alapanyagokból készült termék közül lehet válogatni, azonban, ha rendszeresen szeretnél meleg, főtt ételt enni, sokkal nehezebbé válik. Nem könnyű hirtelen egészséges és főként jó összetételű ételhez jutni, ha nem vittél magaddal vagy nem gondoltad ki előre, hogy hol és mit tudsz enni. Sok helyen nem is lehet pontosan tudni, hogy mi kerül a tányérodra.

Én személy szerint a legegyszerűbb megoldásnak az otthon készített étel dobozolását tartom. Nem csak azért, mert olcsóbb, hanem mert ebben az esetben pontosan a saját igényeidnek megfelelő összetételű és méretű adagot tudsz összeállítani. Nem utolsósorban olyan ízvilágú lesz az étel, ami a Te személyes ízlésednek a lehető legjobban megfelel.

Ha egészséges ételkészítésről beszélünk, a szervezetre gyakorolt hatáson túl még három szempontot lehet figyelembe venni: változatosság, (főzési) idő, anyagi- és energia ráfordítás racionalizálása. Nem akarom senki lelkesedését letörni, de a három szempont közül általában csak kettőre sikerül egyszerre fókuszálni. A következőekben összeszedtem a tippjeimet, hogy a lehető legtöbb esetben mégis mindhárom szempont (többé-kevésbé) teljesülhessen:

1. Egy pár jó doboz és az a bizonyos kis hűtőtáska! – Ezek elengedhetetlenül szükségesek, hiszen ki szeretne félig kifolyt vagy romlott dolgot eszegetni nap végén?

2. Ha megteheted, vásárolj nagy tételben nem romlandó alapanyagokat! – Nem csak a „hagyományos” élelmiszerek (rizs, konzerv zöldség/tonhal, lisztek, olajok…), hanem a kifejezetten sportolóknak kifejlesztett táplálékkiegészítők esetén is sokszor lehet komoly akciókat találni, amikor az egyes termékek ára jelentősen alacsonyabb. Érdemes ilyenkor nagyobb tételben beszerezni a számunkra szükséges alapanyagokat. Amellett, hogy így spórolhatunk, mindig kéznél lesznek, amikor szükséges.

3. Tervezz előre! – A könnyen romló élelmiszerek esetén nem biztos, hogy előnyös, ha minden cél nélkül mindig van mindenből egy kevés a hűtődben. Mivel nem szeretünk pazarolni, ez arra buzdít, hogy olyan dolgokat is megegyél, amit nem terveztél. Már előző héten gondold ki és írd össze mit fogsz enni az egyes napokon és ahhoz vásárolj be!

4. Fagyaszd le! – Nem kell adagonként megvenni a romlandó dolgokat (például húsféléket) sem! Amikor el tudsz menni vásárolni, szerezz be egy nagyobb mennyiséget, majd előkészítve, adagokra kimérve fagyaszd le. Szintén jó megoldás ez a fagyasztást bíró zöldségek esetén. Nem csak alapanyagokat lehet fagyasztani. Számos olyan étel van (például a rizses-zöldséges- húsos egytálételek, levesek, vagy a rakott ételek nagy része), amelyek készen, vagy összesütés előtt, félig készen is jól bírják a fagyasztást. Használd ki ezt a tulajdonságukat! Hidd el jól fog jönni, ha van tartalékban pár adagod, amikor valamiért mégsem jut időd főzni!

5. Ne félj a konzerv és fagyasztott alapanyagoktól! – Természetesen itt nem a félkész mirelit ételekről beszélek, de vannak olyan zöldségek (tipikusan ilyenek a karfiol, brokkoli, tökfélék), amelyekből igen nehéz keveset venni, viszont adagokra bontva fagyasztva jól tárolhatóak. A cukrozatlan konzerv zöldségek, hüvelyesek, halak vagy előre főtt sós lében eltett húskészítmények nemcsak időt spórolnak Neked a főzés során, hanem biztonsági tartalékként mindig ott lehetnek a kamrában, hogy bármikor elő tudd kapni őket, ha kellene egy B terv.

6. Előre kevertből is van jó! – A félkész porok esetén, mindenképpen törekedj arra, hogy kifejezetten egészséges életmódra törekedő célközönségeknek kifejlesztett, megbízható gyártó által készített termékeket válasz. Amellett, hogy nem tartalmaznak káros anyagokat, valószínűleg a tápanyag összetételük is jobban fog illeszkedni az étrended céljaihoz. Egy finom protein puding vagy palacsinta nem kell, hogy csupán nassolni való legyen, hiszen az összetétele alapján a legtöbb átlagos sportoló számára is teljes értékű étkezés.

7. Ha számít az idő, törekedj az egyszerűségre! – Őszintén úgy gondolom, hogy a legtöbb hagyományosan finomnak tartott étel is elkészíthető diétás verzióban, azonban a reform alapanyagok használata egyes esetekben időigényesebbé teheti a főzést. Amikor az időtakarékosság a legfontosabb szempont próbáld kerülni a túlzásokat: egy pár adag rizs, és egy kis párolt csirkemell zöldségekkel valószínűleg gyorsabban kész lesz, mint a “csodafinom-csodakülönleges” reform Wellington.

8. Legyél változatos és fűszerezz! – Még a teljesen semleges ízű párolt csirkemell is számtalan módon elkészíthető, ha nem félünk a fűszerektől. Lépjünk tovább a só, a bors és a kömény háromszögén. Chili, kurkuma, curry, petrezselyem, turbolya, koriander, római kömény, babér, mustármag, wasabi, medvehagyma, lestyán, tárkony, turbolya, csombor, kapor, görögszéna, boróka, szegfűbors, gombapor, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, csillagánizs, ánizs, kardamom… A lehetőségek és kombinációk száma szinte végtelen, csak a képzeletünk szab határt. Ugye, azt már említenem sem kell, hogy ezek a fűszerek amellett, hogy színesebbé varázsolják az étkezéseket, még a szervezetünk különböző részeinek működésére is jótékony hatást gyakorolnak!

9. Zabkása! – Tudtátok, hogy már megfőzve, adagokra kimérve is fagyasztható?! Ha pedig kellene, csak bedobod egy edényben a mikrohullámú sütőbe, egy kis extra tejjel vagy vízzel és pár perc alatt, néhányszor átkeverve már alkalmas is a fogyasztásra.

10. Köretbónusz: a kuszkusz és az üvegtészta! – Ha gyorsan kell valamihez köret, csak egy kis forralt vízzel kell leönteni őket és néhány percig állni hagyni.

11. Szeretjük a sütőzacskót! – Nincs időd a tűzhely mellett kevergetni a dolgokat? Semmi probléma: tedd be a kicsire vágott húst és a zöldségeket némi fűszer és víz társaságában egy sütőzacskóba és hagyd magára, amíg el nem készül!

12. Aranytartalék mindig kell! – Ezen két dolgot is értek: Először is, bármi történhet a bedobozolt ételeddel (nekem egyszer például az egyik budapesti villamoson kilopták a táskámból), ezért mindig legyen Nálad olyan sokáig elálló, állandóan a táskádban utazó, tartós élelmiszer, amelyet jó szívvel meg tudsz enni. Jó választás lehet az egy adagos fehérjepor, a fehérjeszelet, egy előre kimért adagú mag mix, vagy akár egy zöldséges tonhalkonzerv is.

Továbbá, szinte mindig van itthon előre megsütve/, vagy legalább bekeverve olyan fehérjével dúsított keksz, muffin, krém nélküli sütemény, proteinpraliné, ami sokáig eláll és bármikor elő tudom venni, ha nincs ötletem egy étkezésre. Azt, hogy minden nap főzöl-e vagy pár napra előre elkészítesz néhány ételt és azokat váltogatod a Te egyéni döntésed. A főtt gabonaköret vagy rizs 2-3 napig is eláll a hűtőszekrényben, a húsfélék is fogyaszthatóak 2 napig (amennyiben hűtve tárolod!), a főtt zöldségek eltarthatósága igen változó, azonban egy kis savanyúságot bármikor elő lehet venni!

Ha nincs ötleted a receptekre itt a PeakGirl oldalán számos ötletet találsz!

Diéta

Ételek csomagolása diétában

Kerekes Ivett

Kerekes Ivett

Kerekes Ivett vagyok, huszonéves fővárosi fiatal. Frissen végzett ökotoxikológusként, így tisztában vagyok vele, hogy az egészséges életmód és környezet kialakítása mennyire fontos a boldog és kiegyensúlyozott élet eléréséhez.
Hiszem, hogy az apró, látszólag jelentéktelen döntések és változtatások is képesek lehetnek megváltoztatni az életünket.
Kerekes Ivett
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *