Három évvel ezelőtt sógorom kinn tanult Bostonban, onnan hozta ezt a tipikus „cup cake” receptet kóstolóval együtt. A legtöbb amerikai édesség tömény vajból és cukorból áll, én ezt próbáltam leredukálni, hogy ne hagyjon nyomot az alakunkon. Az alaprecepthez képest a piskótánál csak a vajat hagytam ki, a többi hozzávalót kicseréltem, illetve a krémet én megbolondítottam egy kis citromos fehérjeporral, így lett igazi nyári falánkság.
Muffin
Hozzávalók a muffinhoz:
- 2 nagyobb tojás
- 3 ek. eritritol
- 2 ek. zabpehelyliszt
- 2 ek. kókuszliszt
- ½ cs. sütőpor
- 4 ek. piros ételszínező
- 1 ek. vanília aroma
- 1 ek. kakaópor
- 1 csipet só
- 4 ek. rizstej (kiváltható bármilyen más tejjel)
- 1 ek. almaecet (elhagyható)
Hozzávalók a krémhez:
- 250 g light philadephia krémsajt
- 50 g sótlan light vaj
- 3 ek. Slim Secret túró-citrom fehérjepor
- reszelt citromhéj
- 1 cs. xilit alapú vaníliás édesítő (20 g) vagy 3 ek. eritritol
Fehérjés muffin
Elkészítés:
A tojásokat kettészedjük és a fehérjéből habot verünk. A sárgáját fehéredésig kikeverjük az eritritollal, majd mehet bele a többi hozzávaló, csomómentesre keverjük, ha kész óvatosan összekeverjük a tojásfehérje habbal. Az előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.
Nekem 7 darab jött ki ebből a mennyiségű tésztából.
A krém elkészítésénél a vajat kicsit felmelegítjük és kikeverjük a krémsajttal, édesítővel, fehérjeporral és a citromhéjjal, ha kész mehet vissza a hűtőbe.
Miután kihűltek a muffinok, a hideg krémet zacskóba töltöttem, kivágtam az egyik sarkát és így kezdtem a szélétől csiga formában rányomni. Érdemes csak tálalás előtt feldíszíteni a krémmel, mert a melegben megolvadhat a kevesebb vaj miatt, vagy hűtőben tárolni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!