Amikor kislány voltam a vasárnapi ebéd asztaláról sohasem hiányozhatott a gyöngyöző tyúkhúsleves, rántott hús és sültburgonya kombináció. A nálunk rántott húsként ismert Bécsi szelet, az osztrák konyha gyermeke, de valójában egy 16. századbeli velencei kalmárnak köszönhetjük, aki arannyal bevont borjúszelettel kényeztette vendégeit. A milánói szakácsok válaszul feltalálták a szegények aranyát, vagyis a panírt. A liszt, tojás és zsemlemorzsa helyett, most valami sokkal izgalmasabb alapanyagot használtam a rántott csirkemell elkészítéséhez. Feltétlenül próbáld ki, mennyei íz kombináció!
Hozzávalók:
- csirkemell
- só, bors
- tojás
- útifű maghéj
- földimogyoró
Majonézhez:
- 0,5 dl MCT olaj
- 0,5 dl étolaj (oldószermentes, a magvak préselésével, sajtolásával előállított) vagy olíva olaj
- só
- citromlé
- ½ dl növényi tejszín
Sütéshez:
kókuszolaj vagy olíva olaj
Elkészítés menete: A csirkemellet szeletekre vágjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal. A melleket először felvert tojásba mártjuk, majd útifű maghéj és durvára darált sós, földimogyoró keverékébe forgatjuk. Nem hidrogénezett kókuszolajon arany barnára sütjük mindkét oldalát.
Elkészítjük a tojás nélküli majonézt. Még nagyon régen találtam az egyik kedvenc gasztrobloggerem honlapján, azóta is gyakran készítem, elronthatatlan és nagyon finom. A majonézhez, egy magas falú keverőedénybe, az olajokhoz adtam, ½ dl mandulatejszínt (más növényi tejszín is lehet), 1 teáskanál citromlevet és ízlés szerinti sót. A botmixert egészen az aljáig nyomtam és anélkül, hogy mozgattam volna turmixolni kezdtem. Amikor látod, hogy elkezd sűrűsödni, akkor kezdheted el, le-fel mozgatni. Pillanatok alatt elkészül.
Jó étvágyat hozzá!