Ne csak egészségeset, hanem biztonságosat is! A „GMO” fogalma jellemzően azok közé a témák közé tartozik, amelyekről mindenki beszél, sokaknak van véleménye, de igazán csak kevesek értenek hozzá. A következőekben szeretném röviden elmondani, miért olyan fontos, hogy mi itt a Peak-nél felelősen kezeljük ezt a témát!
Mit jelent a GMO?
A betűszó egy angol fogalom rövidítése: Genetically Modified Organism, vagyis genetikailag módosított organizmus. A génmódosítás lényege, hogy egy adott élőlénybe (például növénybe, baktériumba, gombába vagy állatba) bármilyen másik faj egy kijelölt génszakaszát úgy juttatják be, hogy az öröklődő változásokat okoz a szervezetben, megváltoztatva annak egyes tulajdonságait. Annak ellenére, hogy a genetikailag módosított élőlények létrehozásának és szaporításának számos már felismert környezet- és humánegészségügyi kockázata van, mégis egyre nagyobb szerep jut ennek a technológiának az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek előállításában.
2013-ban már 174 millió hektáron termesztettek genetikailag módosított növényeket, amelyek 79 %-a szója (vagyis a fehérjegyártás egyik gyakran használt alapanyaga) volt. A legnagyobb kibocsájtó az USA, de néhány európai ország (például: Spanyolország) is elkezdte termeszteni. Az aggodalmak mellett a gyakorlatban már több negatív példa is előfordult: Pusztai 1999-ben úgy találta, hogy egy engedélyt nem kapott génmódosított burgonyában található lektin, elváltozásokat okozott a kísérleti rágcsálók emésztőrendszerében. 2010-ben az Európai Unió engedélyezte az Amflora nevű génmódosított burgonyát, amely olyan gént tartalmazott, amelynek hatására antibiotikum rezisztenssé váltak bizonyos baktériumok, így a WHO és a EMEA visszavonta az engedélyeket. Séralini és kutatócsapata (ugyan a tudományos közvélemény bizonyos rétegei szerint nem kielégítő módon megerősített, de szerintem mindenképpen aggodalomra okot adó) eredményei szerint a Roundup gyomírtó toleráns genetikailag módosított kukorica daganatos elváltozásokat volt képes okozni a vizsgált kísérleti rágcsálókon.
Milyen betegséget okoznak a génmódosított élelmiszerek?
A magyaroszági GMO kerekasztal állásfoglalása szerint, a genetikailag módosított növények által termelt Cry-toxin az immunrendszeri betegségben szenvedőkön enyhe tüneteket okozhat. A hazai kormányszervek véleménye szerint a mérgező toxikus- és allergén hatások nem kellően feltártak. Már bizonyítottan igazoltak olyan veszélyek, minthogy a Bt-toxin tartalmú növényi részek fogyasztása esetén az anyag képes felgyűlni az emberek és az állatok vérében.
Annak ellenére, hogy az Unióban kereskedelmi céllal génmódosított növényeket termeszteni nem szabad, az import élelmiszerekben és a hazai állatok takarmányaként is jelen van. Habár az ilyen összetevőt tartalmazó élelmiszereken a címkén ezt jelölni kell, mégis a Greeanpeace 2005-ben három cég húskonzervében is talált jelöletlen génmódosított szóját.
Szintén nem fontos feltüntetni, ha az állat ilyen módon előállított takarmányt fogyaszt. Akkor mégis mit tegyünk? A tények adottak, bárki szabadon eldöntheti, hogy kellően biztonságosnak találja-e az ilyen termékek fogyasztását. Személy szerint én továbbra is alaposan megnézem a címkéket, vagy ha biztosra szeretnék menni a Peak saját készítésű, garantáltan GMO mentes termékeit választom más importárukkal szemben. Mert döntés az még nincs, csak a kockázat és a felelősségem saját magamért.
GMO mentes
Peak GMO mentes
Források:
Ács és mtsai. (2006): Hitek, remények, meggyőződések és a valóság (Nyílt levél az októberi és novemberi számban megjelent, növényi biotechnológiáról szóló cikk szerzőjéhez) – Természet Világa 137.
Darvas B. (2000): Virágot Oikosnak – L1Harmattan Kiadó, Budapest
Diels és mtsai. (2011): Association of financial or professional conflict of interest to research outcomes on health risks or nutritional assessment studies of genetically modified products –Food Policy (36): 197-203 o.
Ewen, SWB., Pusztai, A. (1999): Effect of diets containing genetically modified potatoes expressing Galanthus nivalis lectin on rat small intestine – The Lancet (354): 1353-1354 o.
Greenpeace: GMO Kisokos – II. frissített kiadás, Greenpeace Magyarország Egyedület, Budapest, 2012
Séralini és mtsai. (2007): New analysis of a rat feeding study with genetically modified maize reveals sings of hepatorenal toxicity .- Achives of Environmental Containation and Toxicology (52): 596-602 o.
Séralini és mtsai. (2012): RETRACTED: Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize- Food and Chemical Toxicology (50): 4220-4231 o.
http://www.gmo-compass.org/eng/agri_biotechnology/gmo_planting/257.global_gm_planting_2013.html
http://www.gmo-compass.org/eng/agri_biotechnology/gmo_planting/392.gm_maize_cultivation_europe_2013.html
http://2010-2014.kormany.hu/download/f/a5/60000/gmo-rol%20roviden.pdf?_escaped_fragment_=DocumentBrowse. 2016. október 26.
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Miért GMO mentesek Peak termékek?" című cikkhez