-+=
Olvasási idő: 3 perc

Ne csak egészségeset, hanem biztonságosat is! A „GMO” fogalma jellemzően azok közé a témák közé tartozik, amelyekről mindenki beszél, sokaknak van véleménye, de igazán csak kevesek értenek hozzá. A következőekben szeretném röviden elmondani, miért olyan fontos, hogy mi itt a Peak-nél felelősen kezeljük ezt a témát!

Mit jelent a GMO?

A betűszó egy angol fogalom rövidítése: Genetically Modified Organism, vagyis genetikailag módosított organizmus. A génmódosítás lényege, hogy egy adott élőlénybe (például növénybe, baktériumba, gombába vagy állatba) bármilyen másik faj egy kijelölt génszakaszát úgy juttatják be, hogy az öröklődő változásokat okoz a szervezetben, megváltoztatva annak egyes tulajdonságait. Annak ellenére, hogy a genetikailag módosított élőlények létrehozásának és szaporításának számos már felismert környezet- és humánegészségügyi kockázata van, mégis egyre nagyobb szerep jut ennek a technológiának az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek előállításában.

2013-ban már 174 millió hektáron termesztettek genetikailag módosított növényeket, amelyek 79 %-a szója (vagyis a fehérjegyártás egyik gyakran használt alapanyaga) volt. A legnagyobb kibocsájtó az USA, de néhány európai ország (például: Spanyolország) is elkezdte termeszteni. Az aggodalmak mellett a gyakorlatban már több negatív példa is előfordult: Pusztai 1999-ben úgy találta, hogy egy engedélyt nem kapott génmódosított burgonyában található lektin, elváltozásokat okozott a kísérleti rágcsálók emésztőrendszerében. 2010-ben az Európai Unió engedélyezte az Amflora nevű génmódosított burgonyát, amely olyan gént tartalmazott, amelynek hatására antibiotikum rezisztenssé váltak bizonyos baktériumok, így a WHO és a EMEA visszavonta az engedélyeket. Séralini és kutatócsapata (ugyan a tudományos közvélemény bizonyos rétegei szerint nem kielégítő módon megerősített, de szerintem mindenképpen aggodalomra okot adó) eredményei szerint a Roundup gyomírtó toleráns genetikailag módosított kukorica daganatos elváltozásokat volt képes okozni a vizsgált kísérleti rágcsálókon.

Milyen betegséget okoznak a génmódosított élelmiszerek?

A magyaroszági GMO kerekasztal állásfoglalása szerint, a genetikailag módosított növények által termelt Cry-toxin az immunrendszeri betegségben szenvedőkön enyhe tüneteket okozhat. A hazai kormányszervek véleménye szerint a mérgező toxikus- és allergén hatások nem kellően feltártak. Már bizonyítottan igazoltak olyan veszélyek, minthogy a Bt-toxin tartalmú növényi részek fogyasztása esetén az anyag képes felgyűlni az emberek és az állatok vérében.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

Annak ellenére, hogy az Unióban kereskedelmi céllal génmódosított növényeket termeszteni nem szabad, az import élelmiszerekben és a hazai állatok takarmányaként is jelen van. Habár az ilyen összetevőt tartalmazó élelmiszereken a címkén ezt jelölni kell, mégis a Greeanpeace 2005-ben három cég húskonzervében is talált jelöletlen génmódosított szóját.

Szintén nem fontos feltüntetni, ha az állat ilyen módon előállított takarmányt fogyaszt. Akkor mégis mit tegyünk? A tények adottak, bárki szabadon eldöntheti, hogy kellően biztonságosnak találja-e az ilyen termékek fogyasztását. Személy szerint én továbbra is alaposan megnézem a címkéket, vagy ha biztosra szeretnék menni a Peak saját készítésű, garantáltan GMO mentes termékeit választom más importárukkal szemben. Mert döntés az még nincs, csak a kockázat és a felelősségem saját magamért.

gmo-mentes-elelmiszer

GMO mentes

Peak GMO mentes

Források:

Ács és mtsai. (2006): Hitek, remények, meggyőződések és a valóság (Nyílt levél az októberi és novemberi számban megjelent, növényi biotechnológiáról szóló cikk szerzőjéhez) – Természet Világa 137.

Darvas B. (2000): Virágot Oikosnak – L1Harmattan Kiadó, Budapest

Diels és mtsai. (2011): Association of financial or professional conflict of interest to research outcomes on health risks or nutritional assessment studies of genetically modified products –Food Policy (36): 197-203 o.

Ewen, SWB., Pusztai, A. (1999): Effect of diets containing genetically modified potatoes expressing Galanthus nivalis lectin on rat small intestine – The Lancet (354): 1353-1354 o.

Greenpeace: GMO Kisokos – II. frissített kiadás, Greenpeace Magyarország Egyedület, Budapest, 2012

Séralini és mtsai. (2007): New analysis of a rat feeding study with genetically modified maize reveals sings of hepatorenal toxicity .- Achives of Environmental Containation and Toxicology (52): 596-602 o.

Séralini és mtsai. (2012): RETRACTED: Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize- Food and Chemical Toxicology (50): 4220-4231 o.

http://www.gmo-compass.org/eng/agri_biotechnology/gmo_planting/257.global_gm_planting_2013.html

http://www.gmo-compass.org/eng/agri_biotechnology/gmo_planting/392.gm_maize_cultivation_europe_2013.html

http://2010-2014.kormany.hu/download/f/a5/60000/gmo-rol%20roviden.pdf?_escaped_fragment_=DocumentBrowse. 2016. október 26.

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!