-+=
Olvasási idő: 2 perc

Rohanó életvitelünk mellett, és az állandó stresszel teli hétköznapok következményeként az emésztőrendszeri problémák, rendellenességek gyakran ütik fel a fejüket. Azt azonban nem sokan tudják, hogy a jó emésztés nem csupán a külső körülmények, hanem az életkor kérdése is. Ahogy az életkor halad előre, úgy jelentkezhet egyre több gyomorpanasz is.

Mivel védekezhetsz az emésztőrendszeri kellemetlenségek ellen?

Az első és legfontosabb része a jól működő emésztési folyamatoknak az emésztőenzimek megléte. Ilyen emésztőenzimek például az amiláz, ami a nyálban található és a szénhidrátokat kezdi bontani vagy a pepszin, ami a gyomorban van és a fehérjék lebontása a feladata. Fontos enzim még a lipáz is, ami alkotórészét képezi a gyomorsavnak és a zsírok lebontásáért felelős. Hiányuk esetén a gyomor nem képes maradéktalanul feldolgozni a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat. Tehát már a lebontási folyamatoknál megakad a „rendszer”. Ezeknek az emésztőenzimeknek a termelődése lassul a kor előrehaladásával, így szinte senki nem lehet kivétel az emésztési zavarok alól.

Hogyan pótolhatod az emésztőenzimeket?

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

A jó hír az, hogy van megoldás, nem kell beletörődni abba, hogy ha eltérést tapasztalunk a korábbi emésztésünkhöz képest.

Első sorban ezek az ételek tudják pótolni az emésztőenzimeket:

  • a nyersen elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök,
  • a hüvelyesek,
  • csírák

Ezekben a táplálékokban természetes formában is megtalálhatók ezek az enzimek.
Másrészt minőségi táplálék-kiegészítők is hatékonyan hozzájárulnak a jó emésztés fenntartásához vagy éppen visszaszerzéséhez. Számos olyan plusz segítséget jelentenek, amelyeknek köszönhetően az emésztési folyamatok könnyebben zajlanak. A probiotikumok például egy vírus vagy antibiotikus kezelés hatására legyengült gyomrot képesek helyreállítani és a bélflórát rendbe tenni.

Fontos még az is, hogy ne felejtkezz el a folyadékpótlásról!

Naponta 8 liternyi emésztéshez szükséges nedvet termel a szervezet, ha dehidratált maradsz, akkor a gyomornak is nagyobb munkát jelent ezeknek a nedveknek az előállítása. Pláne, ha szereted a kávét és rendszeresen fogyasztod is, hiszen ez az ital is megköti a vizet. Az erősen fűszeres vagy sós ételekkel ugyanez a probléma. Legjobb, ha tiszta vizet, BCAAGlutamin aminosavakat vagy zöld teát kortyolgatsz napközben, mert ezekkel biztosan az emésztésed segítségére leszel!

A legegyszerűbb és legalapvetőbb tipp utolsóként, az az étel alapos megrágása, hiszen már a szájban kezdetét veszi az emésztés. A gasztro-enterológusok ajánlása szerint legalább 15-20 rágásra volna szükség minden egyes falatnál, hogy valóban felkészüljön a gyomor a megfelelő emésztőenzimek előállításával az étel feldolgozására, mire a falat a gyomorba érkezik. A lassú és nyugodt evés ezért is olyan alapvető és fontos.


emésztés

egészséges emésztés

Forrás: Krisha McCoy: 10 Tips for better digestive health
Jessica Beacom: 5 ways to improve your digestion naturally

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!