Érik a korai cseresznye, és már a bodzafa ágait is húzzák a virágok. Ráadásul, ha nem sietek, a madarak lelegelik az összes gyümölcsöt! Ajjajj! Bár cseresznyéből nem szoktak lekvárt csinálni, mivel nem túl aromás, de hozzá adva egy kis bodzavirágot, istenivé válik! Viszont, hogy igazán Peak-es legyen, kell bele egy kis fehérje, így a végeredmény egy megbocsátható bűnözés lesz lekváros kenyérként vagy palacsintával fogyasztva! 🙂
A cseresznye-bodza kombináción kívül érdemes megemlíteni a zselésítő anyagot is, mivel a cseresznye nem tartalmaz elég pektint a lekvárkészítéshez. Lehet sima zselével (illetve dzsemfix-szel is) készíteni, de a vega változat, azaz az agar-agar (japán zselé) növeli a lekvár tápértékét. Így én inkább ezt ajánlanám. Úgyhogy elő a fazékkal, és dobjuk össze gyorsan azt a zselét.
Hozzávalók:
- 30 g Peak Delicious Whey fehérjepor – trópusi puncs ízben
- 2 tenyérnyi bodzavirág
- 1 kg cseresznye
- 300-350 g természetes édesítőszer – eritrit vagy stevia
- 1 evőkanál agar-agar
- fél citrom leve
Elkészítése:
1. Az üvegeket, amelyekbe tölteni kívánjuk a lekvárt, mossuk ki alaposan és forró vízzel csírátlanítsuk. Ha tartósítószer nélkül rakunk el ételt, akkor ennél a pontnál alaposnak kell lennünk! Egy jó tanács: kis üvegeket válasszunk, így a kibontott lekvárok nem tudnak ránk romlani.
2. Mielőtt nekiállunk a főzésnek, a cseresznyét meg kell mosni, és ki kell magozni. A bodzavirágokat pedig érdemes előre lecsipkedni a száráról.
3. A bodzavirágokon kívül mindent tegyünk a befőző edénybe (én gyümölcsös puncs ízű fehérjét használtam), és botmixerrel pürésítsük össze. Ezután mehet a tűzre. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk 10-15 percig. Menet közben kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, tapasztalatom szerint a fehérje sok édes ízt ad hozzá.
4. A főzés utolsó percében adjuk hozzá a bodzavirágokat, és keverjük át rendesen.
5. Ezután lehet is kiönteni az üvegekbe. Ne egyszerre az egészet, mert a hideg üveg a hirtelen sok forró folyadéktól eltörhet. Csavarjuk rájuk a kupakokat, és fordítsuk kb. 5 percre fejtetőre, hogy a forró lé a kupakok környékén megmaradó baktériumokat elpusztítsa.
6. Végezetül csavarjuk be régi paplanba, kabátba vagy pokrócba, hogy lassan hűljön ki a lekvár ebben a száraz dunsztban.
A lekvár 100 g-jában 72.6 kcal, 3.9 g fehérje, 20.4 g szénhidrát és 0.6 g zsír van.
Jó étvágyat hozzá! 🙂