Vannak pillanatok, amikor az ember lányának az energiaszintje hirtelen a nullához kezd konvergálni. Persze ez nem is olyan hirtelen történik, csak nem minden esetben figyelünk oda a szervezetünkre, lévén, hogy van ezer meg egy dolgunk. Amikor felocsúdunk egy-egy ilyen helyzetből, néha már annyi időt se hagy a gyomrunk számunkra, hogy valami harapnivalót készítsünk. Na, pontosan az ilyen helyzetekre tökéletes ez a nasi! Meg persze sporttevékenységek előtti vagy utáni étkezésekre. Meg csak úgy, mert olyan cuki! 🙂
A kis bombánk egyik alkotóeleme a puffasztott köles. A kölesről érdemes tudni, hogy ez az egyik olyan ősgabonánk, amelyet az anti aging ételek közé sorolnak. Ezt többnyire a kovasav tartalmának köszönheti, de tartalmaz még fluort, ként, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, B17-vitamint, valamint béta karotint is. Ráadásul rendszeres fogyasztása segít megelőzni a köszvény kialakulását (amely a mai civilizációs betegségek egyike – az ízületi gyulladásokat a kikristályosodott húgysav okozza, ami alapvetően oldott állapotban van jelen a vérben, de pl. túlzott állati eredetű étel fogyasztásával felhalmozódik, és nem képes a szervezet normálisan üríteni azt). Más szavakkal: együnk egyre több kölest!
Hozzávalók:
- 15 dkg étcsokoládé (85%)
- 5 dkg puffasztott köles gyöngyök
- 15 dkg Peak Peanut Butter mogyoróvaj
- 5 dkg aszalt áfonya
- 3 dkg mandula
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál Peak MCT olaj
Elkészítése:
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
1. Egy edényben olvasszuk meg a csokit az olajjal. Ha ez megvan, és szépen folyik a csokoládé, vegyük elő az előre kiválasztott szilikon formánkat (érdemes bonbon méretűnél nagyobbat választani, mert a puffasztott köles térfogata viszonylag nagy), és öntsük bele a csokit. Ha a forma belsejét szépen befedi, akkor öntsük ki belőle a maradékot, és rakjuk a formánkat a fagyasztóba. Ezzel el is készült a bombánk külső csoki kérge. Ha olyan ügyesen választotok formát, mint én, akkor ne kövessétek el azt a hibát, hogy egy ilyen rétegnél megálltok: érdemes még egyszer megismételni ezt a fázist, mert nálam a figura szemeinél, sarkainál a
formába tört a csoki…
2. Amíg a fagyasztóban pihen a csokikéreg, készítsük el a tölteléket. A mandulát és az aszalt áfonyát aprítsuk fel kisebb darabokra (persze ízlés szerint), rakjuk egy tálba a maradék hozzávalókkal együtt. Dolgozzuk össze jó alaposan.
3. Vegyük ki a fagyasztóból a formánkat, töltsük meg a mogyorókrémes masszával, nyomkodjuk le, hogy ne maradjanak levegőbuborékok, különben a kiszedésnél megint csak beletörik a csoki. Végül öntsük a tetejére a maradék csokoládét, és tegyük vissza a fagyasztóba. Fél óra múlva már ehetjük is!
Tipp: elnézve az én bombámat, jópofa karácsonyi ajándék is lehet belőle! 🙂
100 g energiabomba 536 kcal-t, 15 g fehérjét, 31 g szénhidrátot és 37 g zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat!