BCAA-val még sosem készítettem semmiféle receptet, így kicsit kutatnom kellett, hogy mégis mire használhatnám? Így találtam egy külföldi oldalon egy muffin receptre, amin sokat nem is kellett módosítani. Maga az alap is nagyon finom: egy puha, mogyoróvajas-banános süti, a tetején pedig savanykás meggyes krém.
Na, ehhez jött jól a meggyes BCAA TST italpor!
Az a kérdés, hogy mi a fityfenéért készítsek, a BCAA aminosav italporból süteményt, mikor ez egy drága cucc?
A fehérjék rendkívül működőképesek a pékiparban, a legkülönbözőbb módokon. A pékek IGENIS használnak fehérjeporokat az iparban – már ELÉG RÉGEN.
Ennek a célja az, hogy a viszkozitás, a kötések stabilizálása a tésztában, a habképződés, emulgeálás, a fokozott tésztaképződés sütéskor. Az alábbiakban a sütés során felhasznált, fehérjék leggyakoribb fajtáit hoztam Neked, így Hölgyem – nekünk is újítanunk kell, akár BCAA aminosavakkal a tésztában.
Maguk a pékek is használnak hozzáadott fehérjéket sütéskor! Hogyan?
→ Tejsavófehérje a péksütiben? Az iparban IS használnak a pékek tejsavófehérjét sütéshez. Nem a diétás weboldalak találták ki ezeket a módszereket. A tejsavó sajtból készült folyékony melléktermék. A pékek a tejsavófehérjékhez fordulnak akkor, ha az íz, a funkció és a táplálkozási szempont megkívánja azt adott sütiben, vagy péksütiben. A gyors sütemények, sütemények, muffinok, sütemények és más finom sütemények tartalmazhatnak tejsavóproteint, mivel semleges ízesítést biztosítanak, és nem adnak kellemetlen ízeket a sült tételhez.
A tejsavóproteinek nagyon hőállóak, emulgeáló képességük van, géleket képezhetnek, és megkötik a vizet, így ez a fehérje nagyszerű tojástermék vagy porított tejpótló hatású cucc, mindenféle ételben.
→ Szója fehérje a péksütiben? A szójafehérjék használatával, a sütött termékek morzsája, fehér színűvé válhat. Ez azért van így, mert a szójafehérjék tartalmazzák az aktív lipoxidáz enzimet, amely fehéríti a búzaliszt karnenoid frakcióit. Azonban a sütőipari termékekben, – ha a táplálkozási szempont azt igényli, hogy alacsonyabb legyen a búzaliszt tartalom – a leggyakrabban szójababot használnak, a sima pékek is.
→ Búzafehérje hozzáadva, a péksütiben? A liszt nagyobb fehérjetartalma fokozza a vízfelvételt, növeli a nedvességtartalmat és lágyságot, a végtermék süti tulajdonságaiban. A sütők a liszt fehérjetartalmát a búzaliszt izolátumok felhasználásával állíthatják be. A glutenin tartalmának növelése növeli a tészta rugalmasságát, miközben növeli a liszt gliadin tartalmát, növeli a tészta nyújtható tulajdonságait. A kekszek például jól nyúlós tésztát igényelnek, ezért bindzsizni kell a glutenin tartalommal.
A fagyasztott vagy hűtött tésztákban a búzaproteineknek filmképző képességei is vannak.
Tehát kedves Hölgyem, kezdjünk el kísérletezni a BCAA italporokkal is, hogy ne maradjunk le az újításokkal! 🙂
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 20 perc |
Mennyiség |
darab
|
- 60 gramm zabpehelyliszt
- 30 gramm Peak Delicious Whey fehérjepor vanília
- 30 gramm Peak Peanut Butter mogyoróvaj
- 1 db banán
- 1 db tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 100 gramm natúr joghurt
- 1 adag Peak BCAA TST aminosav italpor meggyes ízű
- 6 db meggy
Hozzávalók
Mit szerezz be ezekhez a muffinokhoz?
A tetejére:
|
- A muffin összes hozzávalóját turmixold össze (botmixerrel tökéletes lesz), majd adagold szilikon muffin formákba.
- 150-160 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt elkészülnek: akkor jó, ha megnőttek, megbarnultak egy picit.
- A muffinokat díszítsd BCAA-val ízesített és színezett joghurttal vagy sovány krémtúróval és egy-egy szem meggyel.
Mogyoróvajas keksz receptet is szeretnél? Kattints ide!
mogyoróvajas fehérje muffin
mogyoróvajas fehérje muffin aminosavakkal
Forrás:
Hoseney, R. Carl. “Proteins.” Principles of Cereal Science and Technology. St. Paul, MN, USA: American Association of Cereal Chemists, (1986): 68.