-+=
Olvasási idő: 3 perc

Adjak-e szemem fényének egészségtelen ételt, mert a bölcsistársa is azt eszi ovi után, kaphat-e cukrot, nyalókát? Nagy dilemma…

Ez az 1-3 éves időszak a táplálkozásban is az egyik legmeghatározóbb időszak, hiszen ekkor alakul ki a gyermek ízlésvilága, és ekkor kell megalapozni az egészséges táplálkozáshoz tartozó szokásokat. 

Alapelvek:

  • az étrend változatossága
  • három fő- és két kisétkezés
  • lehetőleg mindenevő legyen a kicsi.

A kicsik szükségletei 

Az 1-3 éves korosztály energiaszükséglete napi 1100-1300 kalória: az energia 35 %-át kell zsírokból fedezni számukra, azaz 5%-kal többet, mint a többi korosztálynak. Zsírsavak közül kiemelkedik a linolsav, amelyből 3 gramm napi bevitel szükséges, továbbá fontos a megfelelő omega-3 zsírsavak bevitele.

1+1 most 3! Bármit bármivel kombinálhatsz! + Ajándék peak szakácskönyv ebook 2.990Ft értékben!

Miért olyan hangsúlyosak ezek? Elősegítik az agy és az idegrendszer fejlődését, javítja a gyermek memóriáját és koncentrációs képességét, ellenállóbbá, erősebbé teszi az immunrendszert.

A többi tápanyag számokban: 

  • a fehérje az összenergiának 10-15%-a
  • szénhidrát szükséglete 50-55%, melyet főleg keményítő tartalmú szénhidrátokkal érdemes fedezni, valamint zöldség és főzelékfélékkel, gyümölcsökkel
  • rostszükséglet 0,5 gramm testtömeg-kilogrammonként
  • folyadékszükségletük 100-120 ml – tehát egy 15 kg-os gyermek folyadékszükséglete 15×120 ml, azaz 1800 ml.

Hogy néz ki a gyakorlatban? 

  • Az egyszeri kenyéradag kb. fél szeletnek (40-45 g) felel meg. Gabonaszelet ebben a korban nem adható, ne adjunk nehezen emészthető kelt tésztákat.
  • Húsok, húskészítmények közül, a sovány, könnyebben emészthető húsokat adjuk a gyermeknek, adagonként naponta 30-60 g mennyiségben.
  • Magas só- és zsírtartalmuknál fogva nem ajánlottak a konzervek és a füstölt készítmények. 1-2 éves gyermeknek levesek közül csak húsos leveseket adjunk hetente 1-2 alkalommal, ennek az oka, hogy kicsi a gyomorkapacitásuk, a levestől hamar eltelnek.
  • Hetente három tojás javasolt főve, vagy zsírszegényen sütve.
  • Másfél éves kortól adhatók nagyobb biztonsággal az apró magvas gyümölcsök, mint a ribizli, szamóca, földieper, szeder, málna, egres, som, kivi, csipkebogyó, áfonya. A déligyümölcsök allergizáló hatása is kevésbé jelentkezik már ebben a korban, míg diót, mogyorót, mandulát csak 2 éves kor után ajánlott adni. Az egyszerre elfogyasztandó adag 60-70 g nyers gyümölcs, vagy egy kis marék apró gyümölcs.
  • A zöldségeket darabolva, felcikkezve, szendvicsbe rakva megszerettethetjük, főzeléket minden nap ajánlott fogyasztania a kisgyermeknek.Az egyszerre elfogyasztandó 50-75 g nyers, párolt zöldség; 130-160 g burgonya, főzelék készítésére.
  • Kerüljük a cukrozott gyümölcslevelet, szárazhüvelyesek adását, a bő zsírban sült ételeket, a cukor felhasználást.

Vitaminok, ásványi anyagok pótlása

  • A D-vitamin pótlására ősztől tavaszig külön figyelmet kell fordítani, én D-vitamin tablettát és . az emelkedett kalcium szükséglet miatt kalcium rágótablettát adtam a lányaimnak.
  • A vasellátottság érdekében érdemes a húsok, húskészítmények mellé C-vitamin tartalmú italport, vagy C-vitamin rágótablettát adni a kicsiknek.

A cikkindító kérdésre nincs válaszom. Ez mindenkinek a saját kompetenciája.

Ha arra vagy kíváncsi, én hogyan oldottam meg a lányaim étkezését, nem titok. Úgy, mint saját étkezésemet. Én 80%-ban eszek tisztán. Mi is megesszük a fagyit, bár általában cukormenteset, cukrászdába is előfordulunk, de alapvetően – ha nincs ovi, iskola – otthon készült finomságokat eszünk, amiket csak tiszta alapanyagból készítünk. És ez működik.

Táplálékkiegészítőt gyerekeknek? A válasz ITT!

gyerekek étrendje

bölcsődés gyerekek étrendje

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!