Na, de még mielőtt megörülnél, hogy Te hiába diétázol, mert a génjeid miatt úgysem tudsz lefogyni, azért nem egészen erről van szó. Az azonban tény, hogy vannak olyan szerencsés emberek, akik genetikájukból adódóan kevésbé fogékonyabbak a hízásra, annak ellenére is, hogy nem éppen diétásan étkeznek. Ők alapvetően olyan gyors anyagcserével rendelkeznek, hogy nekik nem okoz gondot egy-egy zsírban tocsogó sült étel bűntudat nélküli elfogyasztása. De mi a helyzet a többséggel, mi van velünk?
„Amikor sült ételekre kerül a sor, úgy érzem el vagyok átkozva. A párom annyi csípős, ropogós csirkés szendvicset ehet, amennyit csak akar és soha egyetlen dekát sem hízik. Nekem meg elég, ha megérzem az illatát és szinte érzem, ahogy nő a derékbőségem.” Ugye Neked is ismerős a helyzet?
Diéta
Egy friss kutatásban harvardi orvosok bebizonyították, amit mi már mind sejtettünk: egyes emberek nagyobb árat fizetnek azért, ha sült krumplival vagy más zsíros étellel kényeztetik magukat. És ezért joggal hibáztathatod anyut és aput.
Azok, akik genetikailag hajlamosabbak a hízásra, sajnos nagyobb súlygyarapodásra számíthatnak a zsírdús, olajos sült ételek fogyasztásától, mint azok, akiknél ez a genetikai hajlam alacsonyabb. – írja a Harvard Orvosi Egyetem legfrissebb tanulmánya, melyet Lu Qi epidemológus és csapata végzett.
Ez a hatás nem egetverő, de van aki számára néhány dekás súlytöbblet már túlsúlyt jelent. Ha Te genetikailag hajlamosabb vagy az elhízásra a heti 4 vagy több alkalommal elfogyasztott bő olajban sült étel szorosan összefügg a testtömeg indexed (BMI) alakulásával – állítja a tanulmány.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Az bő olajban sült ételek és a gének kapcsolatának feltérképezéshez közel 30 ezer ember étkezési szokásait vizsgálták meg. Ezzel párhuzamosan a tesztalanyokon annak a 32 génnek a vizsgálatát is elvégezték, amelyek az eddigi ismeretek szerint kapcsolatba hozhatóak az elhízással. Az, hogy esetleg a Te szervezetedben is megvannak ezek a gének, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy túlsúlyos vagy, viszont sokkal jobban oda kell figyelned a BMI-dre.
Ahogy várható volt, a vizsgálatok során azok a személyek, akik több zsíros ételt fogyasztottak többet híztak, mint azok, akik kevesebbet. Valamint, akikben megtalálták a korábban említett géneket, szintén magasabb BMI-vel rendelkeztek. Nyilvánvaló, hogy amely személyeknél mindkét rizikófaktor magas – genetikai hajlam és a zsíros ételek gyakori fogyasztása révén – mindenki másnál magasabb testtömeg indexet produkáltak.
A kutatást végző orvosok ugyanezt a megállapítás tették a cukros üdítőitalokkal kapcsolatban is. Néhány évvel ezelőtt végeztek egy hasonló kísérletet. A zsíros ételek fogyasztása helyett azt vizsgálták, hogy a vizsgálatban résztvevő személyek mennyi cukros és szénsavas üdítőt fogyasztottak. Az eredmény megdöbbentő! Napi 1 pohár cukros üdítő elfogyasztása 1,8 ponttal növelheti a BMI-t, ha az illető rendelkezik az elhízásra hajlamosító génekkel. Ez a növekedési szám csupán a fele azoknál, akikben nem fedezhetőek fel a rizikós gének.
„A nyugatiasodott társadalmakban ki vagyunk téve a magas kalóriatartalmú ételeknek, az ülőmunka okozta mozgáshiánynak a stressznek és a kialvatlanságnak” – mondja Alexandra Blakemore és Jassica Buxton genetikusok. „Ezek természetesen nem mindenkire vannak azonos hatással. Vannak akik súlyosabban érintettek és jobban megérzik ezeket a hatásokat, míg másoknál ezek enyhébb befolyással járnak”.
Diéta és a gének
Qi és csapata nem tudták pontosan megmagyarázni, vajon a zsíros ételek és a cukros italok milyen összefüggésben vannak a BMI növekedésével. Talán az, hogy aki ezeket szeretik az hajlamosabb egyéb egészségtelen tevékenységekre: kevesebbet mozognak és a többet ülnek a TV előtt.
Összességében a kapcsolat a genetika az olajban sült ételek között okot ad arra, hogy kétszer is meggondold, mielőtt betérsz egy gyorsétterembe és automatikusan megrendeled a sült krumplit vagy a ropogós csirkeszárnyakat. Ezt egyébként akkor is érdemes mérlegelni, ha azon szerencsések közé tartozol, akiben nincsenek meg az elhízásra hajlamosító gének.
Hogyan állapítsd meg hogy magas rizikófaktorba tartozol-e? Mérhetetlenül egyszerű! Nincs szükséged drága DNS vizsgálatra. Csak nézd meg a szüleidet!
Az anyagcseréd természetes módon történő gyorsítása segítséget jelenthet a probléma leküzdésében, de a legjobb, ha elfogadod azt a tényt, hogy Te nem ehetsz olyan mértéktelenül, mint a párod, ha meg akarod őrizni a szép alakod.
Kattints a képre, ha tovább olvasnál a témában.
Forrás: npr.org
Csonka Ágnes
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!
A peakshop.hu oldalain található információk, szolgáltatások, cikkek nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj szakorvoshoz betegség esetén! A táplálék kiegészítők nem gyógyszerek. Az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek csak élelmiszerek, nem gyógyítanak, előznek meg betegségeket vagy helyettesítenek gyógyszereket és semmiképpen sem alkalmasak a kiegyensúlyozott változatos étrend helyett alkalmazni őket.