Érdemes otthon elkészíteni saját kézműves nasidat, egyrészről mert nem kell megvenned a méregdrága natúr termékeket, másrészről pedig sokkal egészségesebb. Jó, ha mindig van nálad, mert ha rágni szeretnél valamit, tudj mihez nyúlni és ne vegyél meg hülyeségeket, amelyek nemhogy nem táplálják, hanem inkább terhelik szervezetedet. Készítettem egy olyan nasit, amit tízóraira, uzsonnára, bármikor fogyaszthatsz. Csupa élő összetevőket tartalmaz. Beleteheted egy kis dobozba és azonnal viheted magaddal.
Bio recept
Hozzávalók 150 db kis tallérhoz (2 nagy tepsi):
Nedves hozzávalók:
- 2 nagy, lédús paradicsom (az enyém 472 g volt)
- kb. 5-6 db szárított paradicsom
- 2-3 lapos teáskanál Himalaya só
- kb. 3 csapott evőkanál bio gyros fűszerkeverék
- 1 csapott teáskanál őrölt chili
Száraz hozzávalók:
- 200 g finomra őrölt lenmag
- 120 g durvára őrölt lenmag (ha készen nem kapsz, akkor egész lenmagot az aprító gépben néhányszor forgass meg)
- 100 g egész napraforgómag
- 150 g csíráztatott hajdina
Diétás bio recept
Elkészítés:
• A hajdinát előző nap csíráztatni kell, ezért ezzel kezdd a műveletet.
Egy kis segítség a csíráztatáshoz: A hajdinát helyezd egy tálba és öntsd fel tisztított (desztillált) vízzel. Többet önts rá kicsivel, mint amennyi ellepi, mert a hajdina könnyen megszívja magát. Hagyd állni legalább 2 óráig. Ezután öntsd le róla a vizet, szűrő segítségével ez könnyen megy. Tedd vissza a tálba. Én ezt a tálat letakartam egy átlátszó műanyag fedővel, hogy ne szálljon bele semmi. Ügyel arra, hogy ne zárd el teljesen, hogy kapjon oxigént! A következő 24 órában öblítsd át a hajdinát annyiszor, amennyiszer csak tudod, de legalább 4 alkalommal. Ezt csináld, hogy a tálba, amelyikben a hajdina van, engedd fel vízzel és kezeddel jól mosd át, hogy a hajdinán lévő nyálkás réteg lejöjjön. Miután ezzel is megvagy, egy szűrő segítségével szűrd le és öntsd vissza a hajdinát a tálba.
• A napraforgómagot áztasd be egy fél órára, amíg a nedves hozzávalókat elkészíted (miután ázott, alaposan leszűrjük, de nem kell megvárni míg a mag megszárad, tehetjük azonnal a mixbe, azaz a száraz hozzávalókat öntsük egy tálba.
• A nedves hozzávalókat a fűszerekkel turmixgépben turmixold pépesre.
• A kapott paradicsomos masszát keverd össze a száraz hozzávalókkal.
• Ezután egy műanyag vágódeszkára öntsd ki (lehet, hogy 2 adagban kell majd csinálnod) és egy spatula/kanál segítségével nagyon vékony, kb. 3 mm-es vastagságra simítsd el.
• Kicsi pogácsaszaggatóval kerek formákat „szaggass”, amelyeket szilikonos sütőlapra vagy sütőpapírra tegyél rá.
• A sütőt melegítsd elő 90 fokra (légkeveréses üzemmódra, ha van rá lehetőséged) és fél órát süsd a tallérokat.
• Ezután további 30 percig aszald a tallérokat 90 fokon, de úgy, hogy a sütő ajtaját 1-2 cm-re nyisd ki. Így tud a nedvesség távozni.
• Ezt követően vedd le a hőfokot 60 fokra és aszald tovább 3-4 óráig a gyrosfalatkákat, 1-2 cm-re kinyitott sütőajtó mellett. Ez idő alatt kb. óránként forgasd meg a tallérokat.
Mivel a tallérok nem sülnek, hanem aszalódnak, így minden értékes tápanyag, élő enzim benne marad!
Ha aszalógéped van, úgy picit könnyebb, hamarabb aszalódik meg a finomság. Nagyon jó nasizást! Ha marad belőle egy dobozba tedd bele (műanyag/üveg) és mikor megkívánod csak vedd elő 🙂