Apukám biciklitúra útvonalai valahogy mindig egy csalános mezőn keresztül vezettek át minket. Anno ennek annyira nem örültünk, ma már csak nevetünk rajta. De ha már akkor is tudtam volna, hogy milyen finom falatokat lehet csinálni ebből a varázslatos növényből, lehet bosszankodás helyett lepattantam volna a nyeregből, hogy begyűjtsek pár zsáknyi friss hajtásvéget.
Hogy Te se maradj le róla, csak bátorítani tudlak, hogy ebben a szép időben menj kirándulni egyet, és zsákolj be magadnak egy kis csalánt. Ügyelj arra, hogy öreg csalánnak a csábító nagy leveleit ne használd, mert minél öregebb, annál érdesebb. De ha van kerted, és egy kis csalános zugod, annál jobb: irány a kert, de azonnal! 🙂
Ha netán Te is szárával együtt gyűjtöd a csalánt (pl. kert tisztítás céljából), akkor a fel nem használt leveleket és szárakat gyűjtsd össze egy vödörbe, és forrázd le. Ha kihűlt a víz, a leve mehet a veteményesbe, vagy a szobanövényekre locsolóvíznek: garantálom, hálásak lesznek érte! Ráadásul kevesebb lesz a felesleges hulladék.
Fentebb csak a csalán kulináris élvezeti értékére koncentráltam (spenót kedvelők előnyben vannak, kicsit hasonlít rá az íze), de emellett számos említésre méltó gyógyhatással is rendelkezik – nehéz lenne felsorolni mind, íme pár fontosabb: egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét (túl sok húsevéstől magas ez a szint, szóval kedves sorstársaimnak szívből tudom ajánlani), ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedések kezelésére.
De most már tényleg ideje nekilátni a csalánkrémlevesnek!
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg csalán zsenge levelei és hajtásvégei (kiegészítheted spenót/mángold levéllel is, ha nem tudsz eleget összegyűjteni)
- 1 kis fej hagyma
- 4 dkg Peak MCT olaj
- 2 dl növényi tejszín
- kb. 40 dkg sárga főzőburgonya (kockázva)
- fekete bors
- reszelt szerecsendió
- 2-3 nagyobb fokhagyma
- só
- 1 ek. borsikafű (más néven csombor)
A burgonyagombóchoz:
- 20 dkg burgonya – akár édesburgonyával is készítheted
- 1 db tojás
- kb. 75 g kókuszliszt (amennyit felvesz a massza)
- 75 g Peak Vegan Protein Fusion (semleges ízű)
- 1 tk. só
- fekete bors
- petrezselyem
Elkészítése:
1. Mossuk meg a csalánleveleket.
2. A megmosott zsenge leveleket tegyük pár percre kb. 1 liter forró vízbe! Miután összeestek, egy szűrőkanállal szedjük ki, és vágódeszkán vagdossuk őket össze.
3. Vágjuk apróra a hagymát és az olajon dinszteljük meg. Figyelem! Kis lángon pároljunk, mivel az MCT olajnak az égéspontja 130 °C körül van.
4. Ha a hagyma kész, adjuk hozzá a kockákra vágott burgonyát és ugyanazzal a vízzel, amiben a csalánt főztük, tegyük fel főni. Sóval ízesítsük.
5. Ha megfőtt a burgonya, kanalazzuk hozzá a csalánt, és rövid idő alatt rottyantsuk össze. Tejszínnel, szerecsendióval, borssal, fokhagymával, borsikafűvel fűszerezzük meg. Végül dolgozzuk össze az egészet krémesre, robotgép segítségével.
Burgonyagombóc elkészítése:
1. A burgonyát héjában főzzük meg.
2. A meghámozott burgonyát még forrón, krumplinyomón törjük át. Hagyjuk kihűlni.
3. Ha a burgonya kihűlt, adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a fehérjét, majd sóval, borssal és az aprított petrezselyemmel fűszerezzük.
4. Vizes kézzel formázzunk gombócokat a burgonyás tésztából, és rakjuk bele a kész levesbe főni. Addig kell főzni, amíg azok fel nem jönnek a leves tetejére.
A levest reszelt sajttal, apró kisütött bacon darabokkal, vagy reszelt sajttal megszórt teljes kiőrlésű pirítóssal is tálalhatjuk a burgonyagombóc helyett.
A recept tápanyagtartalma 100 g-ra nézve: 76 kcal, 4 g fehérje, 9 g szénhidrát, 3 g zsír.
Jó étvágyat!