Ismered a csicseriborsót? Nem annyira? Talán a falafel és a humusz jobban ismerős…:) Pedig ezek is belőle készülnek! Ismerj meg egy szuper növényt, mely számos jó tulajdonságával érdemelte ki, hogy ne csak a vegan / és az arab világ kultikus étele legyen!
A csicseriborsó egy hüvelyes növény – így rendelkezik azok sok-sok jó tulajdonságával.
Az egyik az, hogy szuper növényi fehérjeforrás!
A csicseriborsó 30% a fehérje, amely bár nem vetekszik a csirkemellel, de vegan alternatívaként igenis magasnak számít. Nem beszélve arról, ha nem pont fő fehérjeként esszük, hanem köretnek – akkor pedig nagyon is megdobja a menünk protein értékét! Komplettálható más növényi forrásokkal: gabonákkal és magokkal már teljes értékű fehéréket kapunk!
Emlékeztetőül:
– Hüvelyesek (bab, borsó, lencse) – tryptophan, metionin
– Olajos magvak (mogyoró, dió, mandula, stb.) – lysine, isoleucin
– Gabonák (búza, rozs, kukorica, risz, zab, stb.) – lysine, isoleucin, threonine
Magas a kalcium és vastartalma! Így sportolóknak is szuper hasznos!
Jelentős rostartalom!
Mivel élelmi rostokban gazdag, így lassan szívódik fel, nem dobja meg a vércukrot – sokáig eltelít és ellát energiával. Ezért szénhidráttartalmát figyelembe véve diétában is tökéletes. A sok rost ráadásul támogatja emésztésünk munkáját, és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól… vagyis egy normális böjt-tisztítókúra része is lehet.
Számokban!
100 gramm csicseriborsó:
Kalória: 364 kcal
Fehérje: 19 g
Szénhidrát: 61 g – ebből rost: 17 g!
Zsír: 6 g
Konzerv vagy szárított?
A csicseriborsó beszerezhető konzervben és szárítottan is. Előző esetben könnyebb dolgunk van, ugyanis jelentősen lerövidül főzési idejő. ( A másik esetben egy nap áztatás, majd két óra főzés kell… ez pedig a hirtelen ennék valami csicseriborsós attitűdnek nem lesz előnyös..:))
A konzervtől sokan ódzkodnak, pedig nem kell: ugyanolyan finom, nincs mellékíze, ráadásul tényleg rögtön használható!
Fontos infó, ha mégis szárazon vennéd! A nyers csicseriborsó emészthetetlen méreganyagokat tartalmazhat, ezért az áztatáshoz használt vizet ki kell önteni, és csak friss vízben szabad főzni.
Csicseriborsó…de liszt!
A csicseriborsóból liszt is készül, aminek legalább annyi jó tulajdonsága van, amennyi magának az egész szemű borsónak.
A lisztet igazából otthon is előállíthatjuk: száraz csicseriborsót óvatosan megpirítjuk, majd turmixba téve addig őröljük, míg lisztes állagú nem lesz. (Én nem próbáltam, szerintem ha lisztezel, egyszerűbb megvenned a lisztet, hiszen a kis szemek könnyen odakapnak, és máris égett-fura mellékíze lesz a lisztnek.)
Hatalmas előnye a fehérje és rosttartalma mellett az, hogy gluténmentes!
Kreatív-konyha! A csicseriborsó íze kissé édeskés, dióra hasonlít, így változatosan felhasználható: édes és sós ételekhez is!
Köretnek: önmagában, vagy kuszkuszhoz keverve, de rizzsel és bulgurral is finom – diétánál pedig tedd a salátába! Alacsony kalória, ha mértékkel eszed, és jó lesz benne egy kis rágható élmény! 🙂
„Hús”: a tradicionális falafel golyó is ebből készül – amit mondjuk vegan natúr proteinnel turbózva még magasabb fehérje értéke lesz!
Fűszerezése is ízlés dolga, de mivel az arab-mediterrán világból „érkezett”, így jól áll neki a római kömény, fahéj, koriander, gyömbér, mentát… csicseriborsó curry 🙂
A nagyon reformerek browniekba, kekszekbe is tehetik – ezzel is zsírszegényebb, egészségesebb – ellenben puha és omlós állagot elérve.
Nasinak is szuper: a csicseriborsót sokfelé ropogósra sütik, és úgy rágcsálják, mint mi a sós mogyorót. Kevesebb kalória, kevesebb zsír – és a hasunk se fájdul meg!